15-04-2021

Een Urban Sports-park: iets voor Kennispark?

Een Urban Sports-park: iets voor Kennispark?

Hij belt in Eindhoven vanaf het grootste skatepark van Nederland dat momenteel gerenoveerd wordt. Het zoveelste park, want Urban Sports is op z’n zachtst gezegd ‘populair’. Jimmy Hermans is mede-eigenaar van CityLegends, een Urban Sports & Culture-community die nog geen jaar bestaat. In tientallen steden – verspreid over België en Nederland – zijn ze inmiddels al actief. Duitsland en Engeland volgen nog. Maar wat is Urban Sports nou eigenlijk? Waarom is het een meerwaarde voor een stad of gebied zoals Kennispark? En zou het wat voor Kennispark zijn?

Urban Sports gaat niet alleen over sport

Hermans is zelf jarenlang skateboarder geweest: “Het is inmiddels 10 jaar geleden dat ik daarmee ben gestopt, maar skateboarden is en blijft voor iedereen dé meest bekende Urban Sports-variant.” Freestyle voetbal, freerunning, longboarden, 3×3 basketbal, calisthenics: het zijn zomaar wat disciplines die Urban Sports omvatten. Hermans: “Eigenlijk doe je hiermee onvoldoende recht aan Urban Sports, want het is een containerbegrip dat voor zoveel meer staat dan alleen sporten op straat. Bij veel disciplines zit er ook een mix in van kunst, muziek en dans. Het is de culturele uiting en de creativiteit waar het om draait en veel minder de competitie zoals veel mensen soms denken.”

Toegankelijk maken

Het gaat dus niet enkel om het sporten. Het is ook al lang geen scene meer zoals wordt gedacht. Gemeenten lijken ook steeds meer de meerwaarde én het belang van Urban Sports te zien: “Toen we met de CityLegends-community begonnen, wisten veel gemeenten niet echt wat urban was en wat ze ermee moesten. Om onze tak van sport wat dichter bij de gemeentelijke wereld te brengen, zijn we vooral zoveel mogelijk het gesprek aangegaan met de urban scene en beleidsmakers. Door bijvoorbeeld te weten hoe zij naar openbare ruimtes kijken, is voor ons heel belangrijk. Zo bepalen we hoe we dat in een beleidsplan vatten, zodat gemeenten wél weten wat ze ermee kunnen. Voor enkele gemeenten maken we nu ‘Urban City Scans’. We spreken dan met de hele community in die gemeente om behoeften in kaart te brengen. Deze vertalen we vervolgens naar een plan waarmee sport, cultuur of citymarketing en gebiedsteams mee aan de slag kunnen. Voor acht steden zijn we nu bezig om zo’n Urban City Scan te maken.”

De onlangs gelanceerde CityLegends-app:

Gebiedsoverstijgend

De huidige skateparken gaan veel verder dan de traditionele metalen skateparken uit de jaren ‘90, vertelt Hermans: “Je kunt de natuur zo mooi in een Urban Sports-park integreren en combineren met betonnen en metalen objecten. Dat is meteen ook het unieke van Urban Sports, het snijdt door zoveel verschillende domeinen; jeugdwerk, gezondheid, welzijn, duurzaamheid, natuur.” Als voorbeeld noemt Hermans het nieuwe skatepark op het Industrieplein van Hengelo: “Daar zie je heel mooi hoe de verschillende disciplines, cultuur én natuur samengaan. Die samensmelting van al die zaken, dat is waar het omgaat als je een community bouwt. Het geeft ook veel meer kleur aan een stad. De stad gaat leven door urban. Urban Sports is overigens ook erg groot in Hengelo en Enschede. Dat zie je heel duidelijk aan het aantal skateshops. Als die er zijn, dan zit er ook vrijwel zeker een grote community achter.”

Freerunning is op dit moment een van de snelst groeiende disciplines:

Brede groei

Urban Sports wint dus steeds meer aan terrein, letterlijk en figuurlijk: “Niet alleen de skateparken worden drukker. Zelfs op de Olympische Spelen zien we dat de sport groeit. Het ‘3×3 Basketball’ trok tijdens de Europese Spelen in 2016 de meeste tv-kijkers binnen de doelgroep van 15 tot 35 jaar.” Ook online is de interesse zichtbaar: “Via Google Trends zien we dat er vaker én breder wordt gezocht op verschillende disciplines. Freerunning en callisthenics lijken daarin de snelst groeiende sporten.” Ook heel opvallend is de groei in Amsterdam: “Uit een onderzoek van IPSOS bleek zelfs dat Amsterdam meer Urban-sporters heeft dan voetballers! Dat zegt volgens mij genoeg. De resultaten hiervan moeten nog gepresenteerd worden, dus ik kan er niet heel veel meer over zeggen nog.”

Volgens Hermans gooit de Drienerlolaan de hoogste ogen voor een skatepark:

Vrijheid en creativiteit

Maar waarom is het nou zo populair? Volgens Hermans is de verklaring voor het grootste deel te vinden in ‘het gevoel van vrijheid’: “Je kunt zelf bepalen waar, met wie, wanneer en hoe je het wilt invullen. Je zit niet vast aan voetbaltrainingen die om drie uur in de regen beginnen. Het is het vrije karakter die jongeren prettig en ook aantrekkelijk vinden. Ik denk ook dat het voor een deel van de jongeren een manier is om zich af te zetten tegen de traditionele vormen van sport.” Met de kersverse CityLegends-app lijkt de community alleen maar groter en robuuster te worden: “Op de app zit eigenlijk de echte community. Je kunt elkaar daar uitdagen voor challenges via whatsapp of andere kanalen of ‘spots ownen’ als je bijvoorbeeld een vette ‘trick’ hebt gedaan. En dat is nou precies waar het bij ons omgaat. Het is echt je creativiteit die wordt beoordeeld, niet hoeveel doelpunten je scoort.”

En de investering?

Het bouwen van een park is complexer dan een regulier voetbalveld of speeltoestel: “Een ontwikkelaar moet zelf een sterke achtergrond in de urban scene hebben. Je moet namelijk precies weten hoe je bijvoorbeeld vanuit een bocht uitkomt met je skateboard of hoe groot de sprongen zijn bij freerunning. Als je dit niet weet, ontstaan er levensgevaarlijke situaties. Nine Yards Skateparks en Skateon zijn trouwens goede partijen waar je deze vraag kunt neerleggen.” Een groot park kost al gauw meer dan 400.000 euro: “Voor zo’n skatepark heb je een heel voetbalveld nodig. De wat kleinere parken zijn ook voor veel minder te realiseren.” Wat je ervoor terugkrijgt is ook riant, benadrukt Hermans: “Een plek volledig geïntegreerd in de natuur, geschikt voor meerdere disciplines, het gaat lang mee en er ontstaan vaak meerdere, hechte community’s. Maar wat je absoluut niet moet doen, is bezuinigen op materiaal.”

Het gebied rondom de Grolsch Veste biedt mogelijkheden voor freerunners. Vooral achter het station, vlak nadat je onder de brug doorloopt.

Mogelijkheden voor Kennispark? Volop dus!

Voor Kennispark ziet Hermans ook veel mogelijkheden: “Aan de Drienerlolaan zie ik op dit moment de meest geschikte plek voor een grootschalig park. Ik denk dan ook echt aan een combinatie van BMX, skaten, steppen en een calisthenics parcours.” Voor het gebied rondom de Grolsch Veste ziet hij veel opties voor freerunners. Vooral achter het station, vlak nadat je onder de brug doorloopt: “Denk hier bijvoorbeeld aan kleine ramps of blokken in combinatie met bars waaraan je kunt slingeren. Het ligt ook dichtbij een treinstation, een goede bereikbaarheid is altijd essentieel!” Kortom: Kennispark lijkt de ideale plek voor Urban Sports, ‘maar’ benadrukt Hermans: “Je moet goed de behoeften in kaart brengen. Er is namelijk geen blauwdruk voor het ideale park. De lokale scene weet vaak het beste wat er nodig is. Ga dus met hen in gesprek. We komen graag een keer langs om dat samen in kaart te brengen. We werken juist veel samen met gebiedsregisseurs, dus dat gaat goed komen”.

Wil je meer informatie over CityLegends of ben je benieuwd wat zij kunnen betekenen voor bijvoorbeeld jouw bedrijf of regio? Neem contact op via jimmy@citylegends.nl of bezoek de website partners.citylegends.nl.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak