Maak kennis met onze andere toplocaties: Toplocaties:

Webinar: Manifest Top Campussen – pleidooi voor het investeren in innovatie-ecosystemen

Webinar: Manifest Top Campussen
Event past
Datum
01-07-2020 / 01-07-2020
Tijd
09:00 - 10:15
Locatie
Microsoft Teams
Aanmelden

Waarom dit webinar?

Op woensdag 1 juli organiseren de tien topcampussen van Nederland een webinar om een manifest te publiceren, waarbij versterking van fysieke campusontwikkeling centraal staat. Tijdens dit webinar zullen de VSNO en VNO met een reactie op het manifest komen, alsmede enkele bewoners van de campussen.

Bloeiende campussen en science parken zijn onmisbaar voor een succesvol innovatiebeleid. Zij fungeren als facilitator en accelerator van regionale en (inter)nationale samenwerkingsverbanden tussen kennisinstellingen en innovatieve bedrijven. Op deze toplocaties worden dagelijks verbindingen gelegd tussen onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven, waardoor het vermarkten van kennis en het omzetten van kennis in daadwerkelijke innovatie van producten, processen, technologieën en platforms wordt versneld. Dit versterkt de concurrentiepositie van het bedrijfsleven in Nederland en hierdoor groeit het nationaal verdienvermogen.

Campussen en science parks vormen letterlijk en figuurlijk de plekken waar toevallige en georganiseerde ontmoetingen leiden tot nieuwe ideeën en bedrijven. Dat fysieke aspect van het Nederlandse innovatie ecosysteem verdient meer aandacht. Naast de topsectoren en de missie-gedreven aanpak, zijn de toplocaties de derde dimensie van een succesvol innovatiebeleid.

Programma

Het programma wordt geleid door René Buck, directeur Buck Consultants International en secretaris van het Nationaal Campussen Overleg.

09.00 – 09.10
Meerwaarde science en innovatieparken door Bert Kip, voorzitter Nationaal Campussen Overleg

09.10 – 09.15
Video Tien topcampussen in beeld

09.15 – 09.35
Toelichting op en publicatie van het Manifest door Anne-Wil Lucas, Gebiedsdirecteur Kennispark Twente

09.35 – 09.55
Interviews met:

·       Dennis Schipper, managing director Demcon

·       Linda Dijkshoorn, EV Biotech

09.55 – 10.15
Interviews met:

·       Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW

·       Pieter Duisenberg, voorzitter VSNU

Nationale campussen

Toelichting Manifest

In het Manifest pleiten de campussen voor extra aandacht en middelen in het Groeifonds voor campus-ontwikkeling. De investeringen in shared facilities, de bereikbaarheid van campussen, business developers en campus-organisaties die bouwen aan stevige innovatie-ecosystemen zijn nu te vaak afhankelijk van regionale middelen en eenmalige subsidies.

Onderzoek van Buck Consultants International laat zien dat op de belangrijkste campussen van Nederland er elk jaar meer dan 100 nieuwe bedrijven bij komen met elk jaar zo’n 1.500 nieuwe, hoogwaardige arbeidsplaatsen. Campussen blijken dus een gewilde vestigingsplaats en een motor voor nieuwe bedrijvigheid. Ook blijkt uit het onderzoek dat campussen concentratiepunten zijn van het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie, maar bijvoorbeeld ook in de zoektocht naar een vaccin, behandelmethoden en testen voor COVID-19.

Voor nadere vragen: info@topcampussen.nl.

Aanmelden kan HIER. U ontvangt een paar dagen vóór het webinar de inloggegevens.

Contact

Bezoekadres

Maak een afspraak