26-04-2021

Kwantum-fotonische ‘Qmode-project’ van Quix en PHIX gestart

Kwantum-fotonische ‘Qmode-project’ van Quix en PHIX gestart

De Enschedese bedrijven QuiX en PHIX zijn een samenwerking gestart in het Qmode-project om zo de verpakkingsuitdagingen van het verbinden van grootschalige quantum fotonische processoren met de buitenwereld te overwinnen.

Het Qmode-project wordt gefinancierd met een MIT-R&D subsidie van de Provincie Overijssel, bedoeld om de innovatie en ontwikkeling van producten, processen en diensten van lokale MKB-bedrijven werkzaam in de Nederlandse Topsectoren te stimuleren. De samenwerking in Qmode helpt QuiX een leidende positie te verwerven in de markt voor fotonische quantumcomputing, terwijl PHIX zijn expertise en diensten op het gebied van de verpakking en assemblage van grote fotonische chips uitbreidt. Het Qmode-project versterkt de centrale positie van de provincie Overijssel in het Nederlandse fotonica-landschap door de erkenning en ondersteuning van de ontwikkeling van de innovatieve technologieën die door QuiX en PHIX zijn ontwikkeld.

Grenzen verleggen binnen fotonica

Binnen het Qmode-project werken QuiX en PHIX samen om een grote quantum fotonische processor van ≥ 50 input/output modes met de buitenwereld te verbinden. Dit gaat gepaard met meer dan 100 optische vezelverbindingen, tot 5.000 elektrische verbindingen, en nieuwe uitdagingen op het gebied van warmteafvoer. Bijgevolg zijn nieuwe technieken vereist die de grenzen verleggen van de huidige stand van de techniek op het gebied van geïntegreerde fotonica verpakking en assemblage.

Aantonen voordeel fotonische kwantumcomputers

Grootschalige (≥ 50 modes) en volledig herconfigureerbare fotonische kwantumprocessoren zijn nodig om een reëel voordeel van fotonische kwantumcomputers ten opzichte van klassieke supercomputers aan te tonen. Fotonische kwantumcomputers krijgen steeds meer aandacht als alternatief platform voor kwantumcomputers die gebruik maken van andere soorten qubits, zoals bijvoorbeeld supergeleidende qubits. Naarmate deze fotonische processoren groter worden en duizenden afstembare elementen en honderden optische modi bevatten, ontstaan nieuwe uitdagingen bij het verpakken van deze chips om ze te verbinden met omringende componenten.

Over QuiX

QuiX ontwikkelt kwantum fotonische processoren voor kwantum informatieverwerking en simulatie. Met behulp van het gepatenteerde TriPleX-platform levert QuiX unieke kwantumfotonische processoren die niet alleen grootschalig en volledig herconfigureerbaar zijn, maar ook een laag verlies hebben en op grote schaal transparant zijn voor alle geschikte kwantumlichtbronnen. QuiX demonstreerde ’s werelds grootste quantum fotonische processor in een productlancering afgelopen december, die hieronder bekeken kan worden.

Over PHIX

PHIX Photonics Assembly biedt verpakkings- en assemblagediensten voor alle belangrijke fotonische geïntegreerde schakelingen (PIC) technologieplatforms, zoals indiumfosfide, siliciumfotonica, siliciumnitride en planaire lichtgolfschakelingen. PHIX is gespecialiseerd in hybride integratie van chip-to-chip en fiber-to-chip modules en biedt een one-stop-shop voor opto-elektronische module assemblage, van ontwerp tot volumeproductie. Vanuit een state-of-the-art faciliteit in Enschede, Nederland, ondersteunt PHIX de wereldwijde industriële ontwikkeling van PIC-enabled modules.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak