29-07-2022

PHIX is klaar voor de volgende fase van groei door extra investeringen en uitbreiding van faciliteiten

PHIX is klaar voor de volgende fase van groei door extra investeringen en uitbreiding van faciliteiten

Fotonische chiptechnologie wordt steeds meer erkend als een cruciale doorbraak voor de toekomst van chips. Het Enschedese PHIX kondigt vandaag aan € 3 miljoen aan nieuw kapitaal te hebben opgehaald bij Oost NL en Innovation Industries. PHIX bouwt modules en componenten voor fotonische chips. Voor de lange termijn heeft PHIX bovendien € 20 miljoen verkregen uit het Nationaal Groeifonds. Daarnaast betrekt PHIX een nieuw gebouw om verdere industrialisatie en schaalvergroting van fotonische chips mogelijk te maken.

De groei van geïntegreerde fotonica

Fotonische chips, die informatie doorgeven met lichtdeeltjes, maken het mogelijk apparaten te maken die aanzienlijk sneller en energie-efficiënter zijn dan elektronische chips. Ze spelen een belangrijke rol bij het verhogen van de snelheid en het verlagen van het energieverbruik in de datacommunicatie- en telecomindustrie en openen de deur naar een enorm scala aan nieuwe toepassingen. Zoals bij kwantumcomputing, medische diagnostiek op locatie, autonoom rijdende auto’s, voedselveiligheid en nog veel meer.

Sinds de start van de activiteiten in 2018 bouwt PHIX Photonics Assembly functionele modules op basis van PIC’s (Photonic Integrated Circuits) van klanten. Dit omvat het zeer nauwkeurig uitlijnen en verlijmen van chips met andere componenten, zoals optische vezels, andere chips en elektronica. Dit proces wordt packaging genoemd. In een paar jaar heeft PHIX zich ontwikkeld als een van de wereldwijde marktleiders in het geïntegreerde fotonica ecosysteem. Omdat de vraag naar van PIC’s toeneemt, bereidt PHIX zich voor op de volgende groeifase om zijn klanten en de verdere industrialisering van op PIC gebaseerde technologieën in Europa te ondersteunen.

Nieuwe investeringsronde

Om het snelle groeitraject voort te zetten, heeft PHIX een nieuwe investering van 3 miljoen euro opgehaald. Die is opgesplitst in 1,5 miljoen euro in eigen vermogen en 1,5 miljoen euro in leningen voor nieuwe apparatuur. “Alleen bestaande aandeelhouders participeren. Dat toont aan dat zij vertrouwen hebben in de groei en de resultaten van PHIX. Met de investering zijn we in staat onze geautomatiseerde packaging verder te ontwikkelen en onze capaciteit te vergroten,” vertelt Albert Hasper, CEO van PHIX.

“PHIX speelt een sleutelrol in het versnellen van de adoptie van geïntegreerde fotonica,” zegt Nard Sintenie, Partner bij Innovation Industries. “Met onze nieuwste investering is PHIX klaar voor de volgende fase van groei.”

“PHIX is een belangrijke speler in het Nederlandse fotonica-ecosysteem,” zegt Gijs Luesken, investment manager Tech bij Oost NL. “Rondom de Universiteit Twente werken verschillende bedrijven aan toekomstige generaties chips, PHIX speelt daar een belangrijke rol in. Als investeerder van het eerste uur zijn we trots dat we daar als Oost NL een bijdrage aan kunnen leveren.” Oost NL investeert in deze investeringsronde vanuit Participatiefonds Oost NL. Eerder investeerde Oost NL als fondsmanager van Innovatiefonds Twente in de ontwikkeling van PHIX.

Bekijk hier de video > PHIX: impuls voor fotonica in Twente

Nationaal Groeifonds

Naast de investering heeft PHIX 20 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds binnengehaald via PhotonDelta. Het fotonicaprogramma omvat een totale investering van €1,1 miljard om 200 start-ups op te bouwen, de productie op te schalen, nieuwe toepassingen voor fotonische chips te creëren en infrastructuur en talent te ontwikkelen. Binnen dit programma speelt PHIX een sleutelrol door verantwoordelijk te zijn voor de industrialisatie fotonische chip-assemblage, ter ondersteuning van het bredere Nederlandse ecosysteem. De €20 miljoen subsidie die PHIX in het programma ontvangt is onderdeel van een groter groeiplan van €40 miljoen in de komende 5 tot 6 jaar, voornamelijk te investeren in het opschalen van de productie.

“Een van de pijlers van het Nationaal Groeifonds is het verder industrialiseren van de toeleveringsketen van fotonische chips”, zegt Ewit Roos, CEO bij PhotonDelta. “PHIX beschikt over de mensen en de technologie die nodig zijn om verschillende fotonische en elektronische technologieën op een efficiënte manier te integreren. PhotonDelta is daarom vastbesloten om PHIX en hun groeiambities blijvend te ondersteunen.”

Verhuizing naar nieuwe locatie

Om de verdere industrialisatie en schaalvergroting van de activiteiten te ondersteunen, verhuist PHIX eind 2022 naar een nieuw pand in het Enschedese Kennispark. Het 1800 m2 grote gebouw aan de Hengelosestraat wordt gerenoveerd tot minimaal 600 m2 aan productiefaciliteiten en 600 m2 aan ondersteunende werkruimten, met voldoende ruimte voor uitbreiding. In de productiefaciliteiten zullen maximaal ISO 5 cleanrooms worden ondergebracht om een optimale werkomgeving te garanderen voor de verschillende fasen van de fotonica-assemblage.

Hasper: “De afronding van de recente investeringsronde en onze keuze om naar de nieuwe productiefaciliteiten te verhuizen, tonen onze ambities aan om ons bedrijf te laten groeien en onze klanten in de hele wereld in staat te stellen hun activiteiten verder uit te breiden. Daarnaast zijn we met de steun van het Nationaal Groeifonds in staat om onze productiemogelijkheden in Nederland voor het in hoge volumes produceren van geïntegreerde fotonische chips verder op te schalen en te professionaliseren.”

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak