24-04-2020

PHIX ontvangt financiering voor groeiambities

PHIX ontvangt financiering voor groeiambities

Sinds juli 2018 is PHIX actief op de wereldwijde markt met het assembleren van fotonische chips. PHIX wil marktleider worden op dit gebied en is een stap dichterbij gekomen door nieuwe investeringen van Innovation Industries en van bestaande investeerder Oost NL (vanuit het Innovatiefonds Twente). Deze kapitaalinjectie helpt PHIX bij de verdere groei en faciliteert bij de opschaling van de productiecapaciteit.

Groeimarkt fotonica

UT spin-off PHIX, gevestigd in de High Tech Factory op de UT-campus, ontvangt van Innovation Industries en Oost NL nieuwe investeringen om verder te kunnen groeien. PHIX heeft de ambitie om marktleider te worden in het assembleren van fotonische chips.

De fotonicamarkt groeit de komende 5 jaar naar verwachting exponentieel. Fotonische technologieën dringen door tot vele sectoren, zoals de gezondheidszorg, automobielindustrie, sensoren en consumentenelektronica. Fotonische chips (chips die werken met laserlicht, Engels: Photonic Integrated Circuits (PICs)) zijn een sleuteltechnologie voor de toekomst en zorgen voor verdere miniaturisatie, snellere verbindingen en kostenbesparing. Voordat PICs kunnen worden ingebouwd in producten moeten ze met hoge nauwkeurigheid worden verbonden aan andere componenten zoals optische fibers, andere fotoniche chips en elektronica. Deze fotonische assemblage is de kerncompetentie van PHIX. PHIX is de fotonische equivalent van de van de elektronica-industrie bekende outsourced semiconductor assembly and test (OSAT) bedrijven.

Opschaling van prototype tot volumeproductie

PHIX neemt de assemblage van PICs uit handen van de klanten, zodat deze niet zelf hoeven te investeren in apparatuur en productieprocessen. Dit maakt een snelle opschaling van prototype tot volumeproduct mogelijk. Andere klanten kiezen PHIX voor het uitbesteden en voor externe capaciteit van hun productie. Om klanten van prototype tot massaproductie te helpen, biedt PHIX ook technische ondersteuning bij de productontwikkeling. PHIX volgt hierbij richtlijnen die in al in een vroeg stadium borgen dat het ontwerp van PIC en product in grote series maakbaar is.

Volwassen industrie

De investeringen van Innovation Industries en Oost NL worden gebruikt voor de agressieve groeiambities en voor verdere uitbreiding van de productiefaciliteiten. PHIX CEO Albert Hasper: “Met de investeringen van Innovation Industries en Oost NL krijgt PHIX een solide basis om het bedrijf door te laten groeien. PHIX kan hiermee haar klanten de beste productietechnologie bieden, nu en in de toekomst. Het opschalen naar volumeproductie is een essentiële stap om de fotonica-industrie volwassen te maken.”

“PHIX zal een belangrijke rol gaan spelen bij de grootschalige toepassing van geïntegreerde fotonische chips”, zegt Nard Sintenie, General Partner bij Innovation Industries. “We kijken ernaar uit om PHIX te helpen hun koppositie in de fotonische assemblage te behouden en verder uit te bouwen.” Pieter Klinkert, senior investment manager Tech bij Oost NL, voegt hieraan toe: “Met geld uit het Innovatiefonds Twente investeren wij graag in een bedrijf dat zich de afgelopen twee jaar sterk heeft ontwikkeld binnen het ecosysteem van de fotonica, één van de sleuteltechnologieën van de Europese Unie. Innovatieve bedrijven als PHIX zijn van groot belang voor de regio en onderstrepen de koppositie die bedrijven rondom de Universiteit Twente innemen op het gebied van fotonica. Zij trekken talent aan en bieden meerwaarde aan het innovatieve ecosysteem in Twente en daarbuiten. Wij dragen met trots bij aan hun duurzame groei. ”

Fotonica is een belangrijke pijler waar Kennispark zich de komende jaren op focust.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak