29-11-2022

Solar Boat Twente onthult plannen voor het komende jaar

Solar Boat Twente onthult plannen voor het komende jaar

Woensdag 30 november onthulde Solar Boat Twente haar concepten aan de partners. Het evenement was ook te volgen voor alle geïnteresseerden in een livestream, die terug te zien is op het Solar Boat Twente Youtubekanaal.

Het Twentse studententeam werkt de komende maanden de concepten verder uit om ze vervolgens te produceren en implementeren. Met de geoptimaliseerde boot varen ze komende zomer op het Nationaal Kampioenschap in Akkrum en tijdens de Monaco Energy Boat Challenge.

Nieuwe plannen

Dit jaar focussen de ontwerpers zich onder andere op het optimaliseren van de aandrijflijn. “Om de zonneboot zo duurzaam mogelijk te maken, wil je zo min mogelijk energie verliezen tussen de opwekking van de energie en het gebruik hiervan.” zegt Technisch Manager Saskia Slump. Naast een nieuwe zonnepaneelconfiguratie, ontwikkelt Solar Boat Twente ook een efficiëntere motor controller in samenwerking met Solar Team Twente. Ook veranderen ze de vleugels van de boot. De drie vleugels onder de romp van de boot die de boot uit het water liften verlagen de weerstand van het voertuig. Zo gebruikt het voertuig minder energie. Door de vorm van de vleugels aan te passen, kan de boot ook onder lastige omstandigheden boven het water vliegen. Ten slotte past het team ook de propeller van de boot aan. Het studententeam optimaliseren de bladen van deze contraroterende propeller voor een efficiëntere aandrijving. Een kleine curve in het blad vermindert de druk tussen de twee delen van de propeller, waardoor er minder energie verloren gaat in het water. Al deze aanpassingen innoveren mogelijk de maritieme sector. Bovendien zetten deze optimalisaties een stap richting de best mogelijke resultaten tijdens de zonnebootraces.

Nieuwe romp

Voor het eerst sinds het bestaan van Solar Boat Twente ontwerpt het team helemaal zelf een romp. “In dit nieuwe ontwerp keken we er niet alleen gekeken naar de hydrodynamica, maar ook de aerodynamica. Het vorige team is het gelukt om vliegend over het water te gaan en om deze prestatie voort te zetten, zal de boot dus ook gestroomlijnd door lucht heen moeten gaan.” aldus Saskia Slump.

Race kalender

Dit jaar komt Solar Boat Twente in actie tijdens een tweetal races. Allereerst op het NK zonnebootrace in het Friese Akkrum. Hier strijdt het team in het Hemelvaartsweekend om de Nederlandse titel. Het hoofddoel dit jaar ligt echter bij de Middellandse kust, in Monaco om precies te zijn. Tussen 3 en 8 juli doet het team een greep naar de wereldtitel tijdens de Monte Carlo Solar & Energy Boat Challenge.

Over Solar Boat Twente

Solar Boat Twente is een team van 21 studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion
dat elk jaar een nieuwe boot ontwerpt, ontwikkelt en optimaliseert. Het doel is om op een milieubewuste manier jezelf te ontwikkelen op technisch en persoonlijk vlak. Sinds september is het zesde team van Solar Boat Twente de uitdaging aangegaan om de zonneboot te optimaliseren; daarmee hoopt het team de concurrentie te verslaan bij verschillende races die komende zomer op het programma staan. Om dit te bereiken focust Solar Boat Twente zich op de volgende onderdelen: efficiëntie, foilen en modulariteit.

Innovation to Inspire

Het andere doel dat Solar Boat Twente omarmt is het inspireren van de maritieme sector. Deze sector is namelijk verantwoordelijk voor zo’n 3% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Door aan de hele
wereld te laten zien dat een groep studenten het varen op zonne-energie efficiënt en rendabel kan
maken, De voortgang van Solar Boat Twente en haar races is te volgen via Instagram, Facebook en LinkedIn of via de website www.solarboattwente.nl.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak