27-05-2020

Twentse jongeren zien kansen in crisistijd

Twentse jongeren zien kansen in crisistijd

Thuiswerken smaakt voor veel Twentse jongeren naar meer, veel van hen zien kansen voor hun professionele toekomst en het overgrote deel denkt dat de Twentse economie veerkrachtig genoeg is om uit de crisis te komen. Het zijn enkele opvallende resultaten uit de eerste peiling die de Young Twente Board afnam onder haar jongerenpanel.

Minister-president Mark Rutte deed vorige week een oproep aan jongeren om mee te denken over de corona-samenleving. Twentse jongeren liepen al op de zaken vooruit en deelden de afgelopen weken hun ideeën via een peiling van de Young Twente Board. Het thema deze eerste peiling was: Twente na Corona. 134 jonge Tukkers vulden de enquête in.

Op de vraag of ze vast wilden houden aan thuiswerken, gaf slechts 27 procent aan dat ze graag terug willen naar hun ‘oude’ werkplek. Hoewel voor de werkende jongeren het thuiswerken naar meer smaakt, heeft meer dan de helft van de studenten wel de behoefte om terug te keren naar de collegezalen.

Nuchterheid
De jongeren toonden ook een staaltje Twentse nuchterheid in hun antwoord op de vraag: is de Twentse economie veerkrachtig genoeg om de coronaklappen op te vangen? 61 procent heeft daar een beetje vertrouwen in, 26 procent veel vertrouwen. Een kleine 13 procent ziet het wat somberder in. Het kump wa good, lijkt de boodschap te zijn.

Kansen
Eenzelfde boodschap komt terug in de antwoorden op de vraag: ‘Welk effect gaat deze crisis hebben op jouw professionele toekomst?’ 43 procent van de respondenten zegt júist nu kansen te zien. Zo’n 14 procent denkt een verminderde kans te hebben op een (nieuwe) baan. Een switch naar een vitaal beroep? Dat ziet 14 procent van de panelleden misschien of helemaal zitten. Blijkbaar moet er meer gebeuren om deze beroepen interessant te maken voor jongeren.

Support your local
De panelleden kregen ook een open vraag voorgeschoteld: hoe zouden we als jongeren de Twentse ondernemers door de crisis heen kunnen helpen? Aan creativiteit in antwoorden geen gebrek. Van creatieve ideeën, kennis en kunde te delen binnen de regio en jongeren inzetten om Twentse bedrijven te helpen met de omslag naar online. Het algemene sentiment in de antwoorden was vooral: support your local. Dat reikte zelfs zover als een Songfestival-achtige punten/geldverdeling om te besteden aan lokale ondernemingen.

Young Twente Panel
Vorige maand lanceerde de Young Twente Board het Young Twente Panel: jongeren ontvangen zes keer per jaar een korte survey via een sms’je en kunnen op die manier meedenken over de toekomst van de regio Twente. Al tweehonderd Twentse jongeren hebben zich voor het panel aangemeld.

Over de Young Twente Board
Sinds september 2019 denken tien Twentse jongeren mee over de toekomst van hun regio. Samen vormen wij de Young Twente Board. We fungeren als klankbord voor de Twente Board, door gevraagd en ongevraagd advies te geven. Binnen de regio jagen we als verbindende gesprekspartner relevante en doelgerichte samenwerking aan.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak