23-09-2020

Zelf stroom opwekken op Kennispark? Laat je dak checken

Zelf stroom opwekken op Kennispark? Laat je dak checken

Werk jij mee aan het verduurzamen van onze innovatiecampus? Stel dan je dak beschikbaar voor zonnepanelen. Maak nu een afspraak om je dak te laten checken door energiecoöperatie Enschede Energie. En laat straks ook je medewerkers meeprofiteren van jullie eigen zonne-energie.

Zelf stroom opwekken, het kan op Kennispark. Heb je je wel eens afgevraagd of jullie pand geschikt is voor zonnepanelen? “Vanaf zo’n 500 vierkante meter komt je dak in aanmerking”, vertelt Pieter van der Woude van coöperatie Enschede Energie. Dat is een behoorlijke oppervlakte, maar Pieter ziet op Google Maps al een aantal daken die best weleens geschikt kunnen zijn. “Vanaf tweehonderd zonnepanelen wordt een zonnedak rendabel voor de energiecoöperatie, vandaar de eis voor de oppervlakte. Daarnaast moet de constructie van het dak het gewicht van de panelen natuurlijk kunnen dragen. De ligging moet gunstig zijn. En er moet plek zijn voor een technische ruimte”, somt Pieter de belangrijkste eisen op.

Eerst een inspectie

Onze eigen coöperatie Kennispark geeft Energie! werkt samen met Enschede Energie om de mogelijkheden op de innovatiecampus te inventariseren. “We roepen pandeigenaren en ondernemers met grote daken op zich aan te melden bij Enschede Energie”, legt Mark de Lat uit. “Zij komen vervolgens ter plekke kijken of het dak geschikt is.” Na deze eerste inspectie volgt bezoek van een constructeur en maken ze een grof design van het aantal panelen en de opbrengst. “Binnen twee maanden weet je of het een kansrijk project is.”

Stroom voor je collega’s

En dan? Wie regelt de financiering en wat is het verdienmodel? “De financiering van het project bestaat vaak uit een combinatie van het Energiefonds Overijssel en een investering door coöperatieleden”, legt Pieter uit. “Voor projecten met een grootte vanaf 200 tot 600 panelen passen we meestal het postcoderoos-model toe. Hierbij verenigen deelnemers zich die stroom afnemen van een collectief zonnedak bij hun in de buurt tegen een gereduceerd tarief. Als deelnemer aan een collectief zonnedak krijg je korting op de energierekening. Ook je werknemers kunnen bijvoorbeeld deelnemen. En de eigenaar van het dak krijgt voor het verhuren van zijn dak een bedrag per zonnepaneel.” Enschede Energie begeleidt het gehele traject en de aanleg.

Jouw bijdrage aan duurzaam Kennispark

“Je moet dit niet alleen voor het geld doen”, benadrukt Pieter. “We zetten ons als coöperatie echt in om in onze gemeente duurzaam energie op te wekken. We merken dat veel ondernemers ook hun steentje willen bijdragen aan de verduurzaming van Enschede. Daaraan werken we graag samen op Kennispark.”

Heb je vragen of wil je je dak direct aanmelden?

Mail dan naar info@enschede-energie.nl
Kijk op enschede-energie.nl
Of bekijk onze flyer

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak