31-08-2018

Begin 2019 start studieschuldvrij studeren voor IT-talent in Twente

Begin 2019 start studieschuldvrij studeren voor IT-talent in Twente

‘IT-student in Twente krijgt collegegeld vergoed’, kopten regionale en landelijke media begin dit jaar. Met dit unieke concept proberen IT-bedrijven, onderwijs en gemeente meer IT-talent voor de regio Enschede te behouden. We vroegen Kennisparker Sigmax, een van de initiatiefnemers, naar de achtergrond en kansen van dit project.

“De ICT-markt is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en dit heeft invloed op de traditionele manier van werven van nieuwe collega’s”, stelt HR- Manager Jolanda Klein Teeselink van ICT- en softwareontwikkelingsbedrijf Sigmax. “Wij merken dat het lastiger is om goed talent met de juiste kwaliteiten te vinden en aan onze organisatie te binden. Vooral UT-studenten vertrekken na hun studie weer uit de regio. Daarom bedachten we deze creatieve aanpak.”

Bijbaan en collegegeld vergoed

Het initiatief ontwikkelde Sigmax samen met de Enschedese bedrijven TRIMM, BetterBe en de Odin Groep uit Hengelo. Ook Hogeschool Saxion, Universiteit Twente, gemeente Enschede en provincie Overijssel zijn nauw betrokken geweest bij het bedenken van dit concept. De kern van het project TalentIT: hbo- en wo-studenten krijgen een betaalde bijbaan en het consortium vergoedt het collegegeld. “TalentIT biedt studenten een bijbaan bij een van de aangesloten bedrijven, zodat ze ontdekken welk bedrijf en welke IT-werkzaamheden het beste bij hen passen”, vertelt Klein Teeselink. Voorheen boden bedrijven vanuit hun eigen behoefte een stage of afstudeeropdracht aan. Nu kunnen de studenten zelf aangeven welke competenties zij willen ontwikkelen en wat ze precies willen leren bij welk bedrijf.

Aansprekend carrièrepad

Klein Teeselink legt uit hoe het werkt: “Tweedejaarsstudenten krijgen een bijbaan van ongeveer 12 uur per week bij een van de aangesloten bedrijven. In het derde jaar start de student met de eerste stage bij dezelfde organisatie.” Daarop volgt opnieuw een bijbaan met aansluitend een afstudeerperiode bij een andere organisatie. Zo krijgt de student de kans verschillende organisaties te zien en praktijkervaring op te doen. “We hopen de studenten zo enthousiast te maken dat ze daarna bij een van de deelnemende organisaties aan de slag gaan. De details van het traject werken we op dit moment nog uit. Ons doel is om in februari 2019 de eerste studenten via dit project te laten starten.”

Aansluiting bij onderwijs

Steeds meer technische IT-bedrijven uit de regio doen mee en ook gemeente Enschede, provincie Overijssel, Saxion en Universiteit Twente nemen deel. “Het doel is mede om de kwaliteit van het onderwijs te ontwikkelen en nog beter te laten aansluiten bij het bedrijfsleven”, vertelt Klein Teeselink. Op dit moment richt het project zich alleen op de IT-sector. “Het is een kwestie van tijd voordat andere sectoren deze nieuwe benadering oppakken”, verwacht Klein Teeselink.

Wie meer wil weten over het project of wil aansluiten kan contact opnemen met TalentIT, contactpersoon is projectmanager Coen Beernink. Hij is bereikbaar op 06-41749191.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak