27-05-2019

4Silence kiest Technology Base als groeilocatie

4Silence kiest Technology Base als groeilocatie

Voormalig UT spin-off 4Silence verhuist eind dit jaar naar Technology Base Twente. Onlangs werd al de intentieovereenkomst voor de verhuizing ondertekend. CEO Eric de Vries legt uit waarom hij kiest voor Technology Base en hoe die keuze meer kansen voor zijn bedrijf oplevert.

Geluidsreductie door diffractie

4Silence werd in 2012 opgericht door akoestisch wetenschapper Ysbrand Wijnant en ondernemer Eric de Vries. Ysbrand Wijnant is de geestelijk vader van 4Silence; hij bedacht een innovatief product om verkeersgeluid te reduceren door middel van diffractie, het ‘naar boven afbuigen’ van geluid met als primair doel de geluidsoverlast voor omwonenden te verminderen. 4Silence ontwikkelde op basis van deze innovatie drie producten die in meerdere situaties langs de weg toepasbaar zijn: de WHIS®stone, de WHIS®wall en de WHIS®top. Nu de interesse voor de technologie ook internationaal toeneemt, is verhuizing op korte termijn noodzakelijk.

Groeien in ruimte en talent

4Silence wil dit jaar van vijf naar tien medewerkers doorgroeien om de toenemende internationale interesse op te vangen. Een groter pand moet die groeiontwikkeling faciliteren: “We zitten nu in The Gallery op Kennispark en daar is te weinig ruimte om met tien medewerkers te werken. Technology Base biedt die ruimte wel én is daarnaast de ideale omgeving om onze producten te testen en te ontwikkelen. Uiteraard nemen we wel met een beetje pijn in ons hart afscheid van The Gallery. Novel-T en Universiteit Twente zaten letterlijk bij ons om de hoek. We konden vaak slim gebruikmaken van de grote naam van de UT om bij overheden aan tafel te komen.” Om de volgende stap te kunnen zetten, is naast een nieuw pand ook talent nodig. 4Silence kan op meerdere vakgebieden versterking gebruiken: “Projectondersteuners, onderzoekers, ontwikkelaars, we zijn in de volle breedte op zoek naar extra power. Ook in die zin is de nabijheid van de UT – en ook Saxion – een belangrijke.”

Bekijk hier de actuele vacatures >

Pand met een verhaal

De zoektocht naar een geschikt pand nam relatief weinig tijd in beslag. “We richten onze pijlen nu al een tijdje op een voormalige bunker op Technology Base. Deze willen we verbouwen tot een volwaardig, duurzaam kantoor waar we kunnen testen, onderzoeken en ontwikkelen. Testen is voor ons eindproduct ontzettend belangrijk. Een afgelegen plek met zo weinig mogelijk verkeersgeluid op de achtergrond zorgt er namelijk voor dat we makkelijker onderzoek kunnen doen. Bovendien hoeven we dan geen rekening te houden met randvoorwaarden zoals het regelen van vergunningen om überhaupt te mogen testen. Dat is op Kennispark wel wat lastiger te organiseren.”

De eerste schetsen van de verbouw heeft 4Silence inmiddels op papier. Geen nieuwbouw dus. En dat is een bewuste keuze: “Ik zocht echt naar een pand met een verhaal en een authentieke uitstraling, daar houd ik van. Bovendien is Technology Base een locatie waar mensen graag komen en dat is juist iets waar onze technologie bij gebaat is. Onze stakeholders moeten ons product zien en ervaren om overtuigd te zijn van de oplossing die we bieden.”

Diffractie eindelijk ‘wettelijk erkend’

De mogelijkheid om de plannen voor een verhuizing daadwerkelijk door te zetten, liet even op zich wachten. “Volgens de Wet Milieubeheer mag de hoeveelheid verkeersgeluid die op de gevels van woningen terechtkomt niet hoger zijn dan 50 dB. Op dit moment is geluidonderzoek het vertrekpunt om te bepalen welke maatregelen toegepast mogen worden om geluid te reduceren. Daarbij werd tot voor kort uitgegaan van twee rekenmodellen: geluidsabsorptie en het tegenhouden van geluid, bijvoorbeeld door een geluidswal. Geluidsdiffractie – de basis van onze technologie – viel niet onder een van deze twee modellen. Ons product moest dus wettelijk erkend worden om deze in de praktijk toe te mogen passen. Dat is nu gelukt.”

Blijven in Twente ‘strategisch juist’

De overweging om in Twente te blijven, was een bewuste volgens De Vries: “We hebben het eigenlijk niet eens over het scenario vertrekken uit Twente gehad. De ligging bij de Universiteit Twente, de bedrijven die ons al kennen en Duitsland als potentieel grote afzetmarkt in onze achtertuin zijn voor ons de belangrijkste argumenten om hier te blijven. Willen we daadwerkelijk groeien, dan is blijven in Twente eerder een logisch gevolg dan een overweging.”

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak