22-10-2024

Nieuwe UT spin-off Twente Medical Optics

Nieuwe UT spin-off Twente Medical Optics

Bij bepaalde operaties, zoals huidtransplantaties, is het essentieel om de doorbloeding te monitoren. Voldoende doorbloeding geeft aan of de huid leeft of niet. Chirurgen bepalen de doorbloeding momenteel door een groene kleurstof te injecteren en het visueel te onderzoeken met het blote oog. Om dit proces nauwkeuriger en effectiever te maken, ontwikkelde UT spin-off Twente Medical Optics een draagbaar apparaat om de doorbloeding tijdens en na de operatie te meten. CEO Kiki Liu vertelt het verhaal van hun innovatie.

Momenteel lopen chirurgen tegen verschillende obstakels aan bij het diagnosticeren van de doorbloeding. “De oplossingen zijn beperkt”, legt Kiki uit. “Optie één is dat ze grote en onhandige apparaten gebruiken die moeilijk te bedienen zijn en soms zelfs te groot zijn om in de operatiekamer te krijgen. De tweede optie is om een groene kleurstof in het bloedvat te injecteren en te kijken of de groene kleur erdoorheen stroomt. Het nadeel van deze methode is dat injecties altijd bepaalde risico’s met zich meebrengen. Bovendien is het resultaat tijdelijk en zorgen injecties voor veel afval.” De oplossing voor dit probleem moest nauwkeurig en gebruiksvriendelijk zijn. Daar ontstond het idee voor een draagbaar apparaat.

Nauwkeurigheid in een draagbaar apparaat

Samen met medeoprichter Wiendelt Steenbergen en hun team begon Kiki te werken aan hun oplossing met behulp van lasertechnologie. “Lasers zijn erg nauwkeurig, maar ze hebben één groot nadeel”, zegt Kiki. “Ze zijn erg gevoelig voor beweging, wat een probleem is met een handheld-apparaat. De natuurlijke beweging van de hand – zelfs als je hem heel stil probeert te houden – zal de nauwkeurigheid van de diagnose en de kwaliteit van het beeld verminderen. In de afgelopen zeven of acht jaar hebben we hardware en software ontwikkeld die samenwerken om het probleem van de bewegingsgevoeligheid op te lossen. Nu is ons gepatenteerde apparaat klaar voor de markt. Het heet de HAPI, wat staat voor handheld laser perfusion imager. Je kunt het vergelijken met de mobiele telefoon, die veel kleiner en gebruiksvriendelijker was dan de vaste telefoon. Ons apparaat is als de mobiele telefoon voor de diagnostische sector.”

Eigen specialismen

Innovaties zoals de HAPI zijn nodig om de gezondheidszorg efficiënter en betaalbaarder te maken. Toch kost het veel tijd en geld om ze tot bloei te laten komen. Kiki: “We kregen veel steun van Novel-T bij het oprichten van onze spin-off. Veel mensen hielpen ons met hun specialismen, van algemene bedrijfsondersteuning en marketing tot financiële prognoses en patenten. Dat hielp ons ook om financiering te krijgen van TTT MedTech en de TOP-lening, bijvoorbeeld. De support geeft ons veel kansen die we anders niet hadden gekregen. Het helpt ons echt bij onze missie om in de toekomst betere klinische resultaten te leveren.”

Voorkomen is beter dan genezen

Twente Medical Optics zet nu stappen om een flinke impact te maken op de gezondheidszorg. “Ik wil zoveel mogelijk gebruikers bereiken,” zegt Kiki. “Mogelijk willen we uitbreiden naar verschillende geografische markten en ons aanbod aan oplossingen uitbreiden. Maar eerst willen we de HAPI introduceren voor verschillende toepassingen. Naast huidtransplantaties – denk aan een borstreconstructie wanneer iemand diens borst heeft laten amputeren vanwege kanker – zou het ook kunnen helpen bij de behandeling van brandwonden of diabetische voet. Het geeft een betere klinische uitkomst en het verlaagt de kosten voor het zorgsysteem omdat we onnodige operaties kunnen vermijden. Het is immers beter om te voorkomen dan te genezen.”

Bron: utwente.nl

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak