27-05-2019

AmperaPark ontwikkelt samen met UT innovatieve zonnecarport

AmperaPark ontwikkelt samen met UT innovatieve zonnecarport

De eerste grijze parkeerplaatsen in Enschede zijn begin mei door AmperaPark omgetoverd tot slimme, groene energiesystemen. We vroegen managing director Richard Kokhuis naar de ontwikkeling van het concept, de samenwerking met Universiteit Twente en de kansen voor Kennispark. Parkeren wij straks allemaal onze auto onder een AmperaPort?

“We creëren unieke mogelijkheden voor bedrijven door het combineren van comfort, een groene belevenis en het belangrijkste, het produceren van duurzame energie”, legt Richard Kokhuis het idee achter AmperaPort uit. “Medewerkers kunnen hun auto tijdens werktijd eenvoudig en comfortabel laden onder de AmperaPort. Zo stimuleren we elektrisch rijden. En zijn we weer een stapje dichter bij het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen.”

AmperaPark

Fotografie: Carolien Abbink

Verschil maken in energietransitie

“We zijn in Nederland overtuigd dat we moeten inzetten op duurzame energie. Tegelijk is er weerstand tegen grote zonneweiden en windmolenparken. We hebben alternatieven nodig waarvoor wel draagvlak is, die snel te realiseren zijn en niet worden vertraagd door bestemmingsplannen”, vervolgt Kokhuis. Met de verwachte groei van elektrische auto’s – achter de schermen werken de grote autofabrikanten al drie jaar aan nieuwe, betaalbare modellen – stijgt de vraag naar laadpunten. “Op het vliegveld Düsseldorf-Weeze zag ik vier jaar geleden 1400 plekken overkapt met zonnepanelen. Dat zette me aan het denken. Kunnen we een concept bedenken voor het opwekken van stroom en het laden van elektrische auto’s op dezelfde plek? Een concept dat niet alleen functioneel is, maar ook uitstraling heeft en gebruik maakt van innovatieve technieken om echt een verschil te maken in de energietransitie?”

350 miljoen elektrische kilometers per jaar

Ze onderzochten de kansen en keken naar de benodigde technologie en de constructie. “Wat bleek, we kunnen op eenvoudige wijze alleen al in Overijssel ruim 26.000 parkeerplekken overkappen met zonnecarports. Goed voor ongeveer 350 miljoen elektrische kilometers per jaar door 27.000 elektrische auto’s”, illustreert Kokhuis. Samen met negen Twentse bedrijven werkten ze het idee uit. Begin mei 2019 opende de eerste AmperaPort bij bandenfabrikant Apollo Vredestein in Enschede. Nu rollen ze samen het concept uit over Europa. “In ons masterplan gaan we voor een product dat de klant volledig ontzorgt. Wij zorgen, vanaf zo’n veertig parkeerplaatsen, voor duurzame stroomwinning en laadplekken. De klant betaalt voor het laden en de stroom die hij afneemt en heeft verder geen omkijken naar zijn parkeerplaats. Daarbij hoort ook intelligente software, waarin je bijvoorbeeld een parkeerplek reserveert.”

Universiteit Twente werkt mee aan verfijning systeem

Met de ervaring van de eerste locatie verfijnen ze het parkeerconcept verder. “Universiteit Twente helpt ons bij deze ontwikkeling”, vertelt Kokhuis. Zo onderzoeken een afstudeerder en een PhD-student of het mogelijk is AmperaPort volledig in gelijkstroom uit te voeren. “Het stroomnet werkt met wisselstroom. De zonnepanelen, auto’s en batterijen met gelijkstroom. Daardoor moet de AmperaPort de stroom nu een paar keer omzetten. Daarmee verliezen we energie en het vraagt een extra voorziening.” Ook betrekken ze de universiteit bij het ontwikkelen van een energie- en batterijmanagementsysteem. “En ik zou graag samen met de UT kijken of slimme materialen, zoals composiet, het concept versterken.”

Kennispark als proeftuin?

Even terug naar Kennispark. Ziet Kokhuis kansen voor onze innovatiecampus? “AmperaPort past heel goed bij de innovatieve en duurzame ambities van Kennispark. We zijn al in gesprek om te bekijken of we, samen met bedrijven uit het gebied, een combinatie kunnen maken van duurzame stroomwinning en slimme mobiliteit. Zodat auto’s aan de rand van het gebied staan en meer ruimte ontstaat voor groen en voorzieningen, zoals horeca. We verwachten daar binnenkort meer over te kunnen delen.”

De negen Twentse bedrijven betrokken bij de slimme, groene parkeerplaats zijn: AmperaPark, De Groot Vroomshoop/VolkerWessels, Voortman Steelgroep, Weenk Schroeffundering, Agro-Nrg, Super-B, Mennekes, EcologiQ en ID-Partners.

Bezoek de website van AmperaPark

 

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak