13-03-2024

Baanbrekend ‘MasterPlus’-programma in optica en fotonica ziet het licht in september 2024

Baanbrekend ‘MasterPlus’-programma in optica en fotonica ziet het licht in september 2024

PhotonDelta en Optics Netherlands hebben een uniek ‘MasterPlus’ programma in Optica en Fotonica gelanceerd – in samenwerking met de drie toonaangevende technische universiteiten in Nederland: Technische Universiteit Delft (TU Delft), Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Universiteit Twente (UT).

Het programma zal een talentpijplijn vormen voor de optica- en fotonica-industrie, die een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse economie en een sterke jaarlijkse groei kent. Door academische expertise te integreren met de behoeften van de industrie, belooft het programma hoogopgeleide professionals voort te brengen die klaar zijn om innovatie en groei op dit gebied te stimuleren.

Drie technische universiteiten in Nederland gaan een nieuwe specialisatie in Optics and Photonics aanbieden binnen bestaande masteropleidingen in Applied Physics en Electrical Engineering. Het initiatief wordt georganiseerd door de 4TU.Federation. Het MasterPlus Programma in Optics and Photonics (MPOP) – ondersteund door PhotonDelta en Optiek Nederland – gaat in september 2024 van start.

Elke universiteit zal haar eigen gespecialiseerde cursussen op het gebied van optica en fotonica aanbieden, maar ook interuniversitaire activiteiten en trainingen faciliteren, waardoor studenten de flexibiliteit hebben om cursussen te volgen op verschillende universiteitscampussen. Er wordt een scala aan wetenschappelijke en sociale activiteiten aangeboden, evenals ervaring uit de eerste hand in de industrie.

In aanmerking komende masterstudenten Applied Physics en Electrical Engineering kunnen uitdagende projecten verwachten, evenals unieke stages bij toonaangevende bedrijven en innovatieve startups, waaronder ASML, Signify, SMART Photonics en LioniX International. Ze zullen ook samenwerken met gerenommeerde onderzoeksinstituten zoals SRON en Imec.

Het flexibele en innovatieve MPOP maakt deel uit van een nationaal programma en opent deuren naar diverse industrieën – van agrofood tot automotive – met veelbelovende vooruitzichten op een baan in R&D en de academische wereld. Nu de sector de komende jaren een aanzienlijke groei zal doormaken – en zowel publieke als private investeringen aantrekt – is MPOP bedoeld om technisch talent naar de industrie te halen.

De behoefte aan talent groeit. Nederland is een centrum van innovatie voor optica en fotonica, met een levendig ecosysteem voor samenwerking. Professionals in optica en fotonica helpen de toekomst van de technologie vorm te geven en stimuleren wereldwijde innovaties via baanbrekende projecten op gebieden als datacommunicatie, sensortechnologie, medische beeldvorming, hernieuwbare energie en productie.

PhotonDelta en Optics Netherlands coördineren hun inspanningen om een vruchtbare bodem te creëren voor bedrijfsgiganten, startups en onderzoeksinspanningen en dragen zo bij aan het bruisende Nederlandse ecosysteem op het gebied van optica en fotonica. Deze organisaties – en het omringende ecosysteem – zetten zich in voor de stimulering en groei van de optica- en fotonica-capaciteiten van Nederland, waardoor het een echt mondiaal innovatiecentrum op dit gebied wordt.

Vinod Subramaniam, voorzitter van de Universiteit Twente en lid van de Raad van Commissarissen van PhotonDelta gaf het volgende commentaar:

“De lancering van MPOP is een belangrijke stap voorwaarts voor de optica- en fotonica-gemeenschap in Nederland.”

“We zijn verheugd om ons aan te sluiten bij dit baanbrekende initiatief om onze missie te vervullen om de fotonische chipindustrie verder te industrialiseren met de steun van het Nationaal Groeifonds. Onze gedeelde traditie van excellent onderzoek op het gebied van optica en fotonica is de drijvende kracht achter deze samenwerking. We zetten ons in voor innovatief onderwijs dat studenten voorbereidt op opkomende vakgebieden. Dit MPOP zal de volgende generatie van talent in optica en fotonica helpen koesteren.”

“Samen zullen we studenten klaarstomen voor complexe uitdagingen. Onze samenwerking garandeert interdisciplinair leren voor succes in optica en fotonica. PhotonDelta is verheugd over deze samenwerking tussen toonaangevende universiteiten in Nederland om het onderwijs in optica en fotonica te bevorderen. Dit programma sluit aan bij onze missie om de wijdverspreide toepassing van fotonica te versnellen en we geloven dat het een cruciale rol zal spelen bij het vormen van de toekomstige beroepsbevolking op dit gebied.”

Mert Erdolu, een masterstudent Electrical Engineering aan de TU/e, benadrukte de relevantie van het programma voor mensen die een carrière in optica of fotonica ambiëren: “Als student aan de TU/e die zich heeft verdiept in fotonica-integratie, ben ik uit eerste hand getuige geweest van het immense potentieel van optica en fotonica via de industriële stage en het masterscriptieproject. De impact overspant vitale sectoren zoals communicatie, detectie, gezondheidszorg, agrovoeding en mobiliteit, en geeft vorm aan de toekomst van technologie en innovatie.””Met baanbrekend onderzoek, bloeiende spin-offs en de nabijheid van Optiek Nederland en PhotonDelta is het de ultieme springplank voor een carrière in dit dynamische veld. Voor mensen die bereid zijn om voorop te lopen in innovatie en talloze kansen te grijpen, biedt het de kans om de toekomst vorm te geven. Het is niet zomaar een vakgebied; het is een poort naar eindeloze mogelijkheden.”

Bezoek de website van het MasterPlus Programme in Optics and Photonics voor meer informatie over het programma dat wordt aangeboden in Delft, Eindhoven en Enschede.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak