28-11-2018

‘Bedrijvenpark moet integraal onderdeel worden van hele campus’

‘Bedrijvenpark moet integraal onderdeel worden van hele campus’

Donderdag 22 november 2018 blikten we vooruit naar Kennispark 2030 tijdens de Meet & Experience in de Grolsch Veste. We lieten ons inspireren, bespraken ergernissen en kansen en ondernemers deelden hun nieuws. We kijken terug op een geslaagd event dat we samen met Ondernemingsvereniging Kennispark organiseerden.

We zijn het er allemaal over eens, er valt nog genoeg te verbeteren op Kennispark. De enquête die onze kwartiermaker Anne-Wil Lucas uitzette, onderstreept de wensen die we in onze gebiedsstrategie al verwoorden. Anne-Wil benadrukt dat ze deze ambitie niet alleen kan realiseren en vraagt nadrukkelijk steun van de ondernemers.

Battle for talent

Eelco Eerenberg, wethouder economische ontwikkeling van de gemeente Enschede, trapte de bijeenkomst af. “The battle for talent is een internationale strijd aan het worden. Daarom moeten we op Kennispark werken aan ons internationale merk en profiel. Ons ontwikkelen tot een dynamische toplocatie volgens nieuwe uitgangspunten. Een campus met werk- en woonfaciliteiten. Gemeente Enschede denkt graag mee en wil waar mogelijk barrières wegnemen.”

Kennispark: MIT van Nederland

“Kennispark liep voorop, maar de afgelopen jaren zien we een stagnatie in de groei van nieuwe bedrijven. Het is tijd voor een inhaalslag”, stelt de kersverse kwartiermaker Anne-Wil. “Mijn ambitie voor Kennispark? Het MIT van Nederland worden. Daarbij heb ik jullie hulp nodig.”

Enquête: waar staan we nu

De enquête die Anne-Wil uitzette, leverde zo’n veertig reacties op. Niet heel veel, maar voor de kwartiermaker wel waardevolle input. De resultaten die er voor ons het meest uitsprongen:

Kennisparkers zijn daarnaast eensgezind over de prioriteit voor de toekomst:

  • Talent aantrekken
  • Kennisdeling
  • Samen acquireren
  • Profilering naar buiten

Campusgevoel uitbreiden naar bedrijvenpark

Een veel gelezen opmerking in de enquête: we willen hip & bruisend worden. Het UT-campusgevoel moet de Hengelosestraat over naar het bedrijvenpark. Anne-Wil: “We moeten aan de buitenkant laten zien, wat er binnen gebeurt. Studenten betrekken, meer samenwerken, niet alleen naar onze eigen kavel kijken. Of zoals ik in een van de reacties las:

‘Het saamhorigheidsgevoel ontbreekt op dit moment. Wanneer je meer faciliteiten aanbiedt die dit ondersteunen zoals horeca, vergaderruimtes en events, groeit het gevoel bij het Kennispark.’

“Ik zal alle partijen de komende maanden aan die gezamenlijke ambitie blijven herinneren als er concrete keuzes gemaakt moeten worden”, aldus Anne-Wil.

Maak je bedrijf aantrekkelijk voor talent

Mirjam Bult, vice-voorzitter van het College van Bestuur van Universiteit Twente, benadrukte in het panel dat ook ROC- en Saxion-studenten cruciaal zijn voor Twente. “Zoek de samenwerking en biedt opleidingen die passen bij het profiel van Kennispark.” Directeur Jaap Beernink van Novel-T kent de behoeften van de jong-professionals en gaf de aanwezigen nog mee: “Studenten zoeken niet alleen een stage. Ze zoeken een missie en willen positief bijdragen aan deze wereld. Breng meer ondernemerschap in een baan en je wordt aantrekkelijker voor talent.”

Droom van NXFiltration

Naaast Mirjam Bult en Jaap Beernink namen ook twee ondernemers op Kennispark plaats in het panel. Zij spraken over hun logische keuze voor Kennispark. NXFiltration is een van de bedrijven op Kennispark die nadrukkelijk samenwerking zoekt met studenten en andere bedrijven. De UT spin-off, die innovatieve filtersystemen ontwikkelt en produceert, groeit inmiddels zo hard dat ze op zoek zijn naar een nieuwe locatie. “Onze droom is om op Kennispark bij de waterzuivering een Twente Water Valley te starten”, vertelt directeur Erik Roesink tijdens de paneldiscussie. “Een plek waar niet alleen wij, maar ook bijvoorbeeld UT en het Waterschap, onderzoek doen, ervaringen delen en zo innovaties ontwikkelen die ons drinkwater veilig houden. Tevens zoeken we naar uitbreiding van ons huidige pand. De link behouden met de universiteit is voor ons essentieel.”

Kopje koffie op het terras bij Ecare

Een eerste stap naar meer levendigheid op Kennispark zet het bedrijf Ecare. In het voorjaar van 2019 gaat de schop in de grond voor een compleet nieuw pand, zodat eind 2019 de medewerkers vanaf de nieuwe locatie aan de Flow of Innovation kunnen gaan werken. CEO van Ecare Holding Edwin Oude Middendorp: “Wij realiseren in onze nieuwbouw ook een horecafunctie. Straks kan iedere student en Kennisparker plaatsnemen op ons terras aan de Flow voor een kop koffie en een broodje. We zoeken met onze nieuwbouw aansluiting bij de ambities van Kennispark.”

Eén doel en één belang: gebiedsstrategie uitgevoerd krijgen!

“Ik ben blij dat ondernemers onze ambities delen”, vertelt Anne-Wil na afloop van de Meet & Experience. “De verwachtingen zijn hoog gespannen. Het voelt natuurlijk goed dat er zoveel vertrouwen is, maar ik hoop dat ik het niet alleen hoef te doen en dat de ondernemers inderdaad mee blijven denken en doen! Ik zal in ieder geval alle ‘input’ van die avond verzamelen en meenemen in het actieplan.”

Tot de zomer leidt Anne-wil de lopende ontwikkelingen in goede banen en maakt ze een actieplan voor het vervolg.

 

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak