30-01-2020

Bond3D verhuist naar DTC en is klaar voor volgende stap

Bond3D verhuist naar DTC en is klaar voor volgende stap

Vooral in de avond is het een plaatje: het nieuwe Demcon Technology Center. Sinds kort prijkt ook de naam van Bond3D op de gevel. Afgelopen week bezochten we de nieuwe locatie van deze snelgroeiende ontwikkelaar – en binnenkort ook producent – van high performance kunststofproducten. Manager Marketing en Communicatie Arry Wegdam van Bond3D leidde ons even rond!

Een nieuwe manier van 3D printen

Bond3D is oorspronkelijk een idee van Aad en Thomas Bruggeman – vader en zoon – vertelt Wegdam als we naar de productieruimte lopen: “Ze zochten naar een nieuwe manier van 3D printen als volwaardige productiemethode, waarmee functionele producten kunnen worden gemaakt tegen minimale kosten en met respect voor mens en planeet. Dit als tegenhanger van de ‘traditionele 3d-printers’ die slechts prototypes kunnen maken. Na enige tijd experimenteren legden ze hun idee voor aan twee professoren. En ook die waren enthousiast. Sinds de start in december 2014 is het eigenlijk heel snel gegaan.”

It’s all about bondability

De naam Bond3D bleek even inventief gevonden: “De term ‘Bond’ verwijst naar de goede band tussen vader en zoon en slaat tegelijkertijd op de 3D-printtechnologie van Bond: het stevig verstrengelen van moleculen. Daarnaast hechten we ook veel waarde aan een goede band tussen collega’s op de werkvloer. Wij hebben namelijk de rotsvaste overtuiging als je goed voor je mensen zorgt dat je dit ook terugziet in de producten die je maakt. It’s all out bondability!”

High-performance omgeving

Als we het kloppende hart van Bond3D betreden – de ruimte waar het allemaal gebeurt – dan komen we in een volledig witte, serene ruimte terecht: “Daar hebben we bewust voor gekozen. Het is goed voor de concentratie van onze mensen en bovendien toont het heel treffend de zorgvuldigheid en hoogstaande kwaliteit waarmee we onze producten willen ontwikkelen. Je hebt een high performance-omgeving nodig om ook de beste producten te kunnen maken.”

Uniek 3D-printing proces

Bond3D is in staat om met behulp van een uniek 3D-printing proces hoogwaardige polymeren om te zetten in producten voor onder andere de medische, high-tech components-, aerospace- en electronics-sector: “Na ruim vijf jaar ontwikkeling is het gelukt om printers te bouwen die zich aanpassen aan het materiaal. Met acht nieuwe machines zitten we nu eindelijk in de fase dat we echt kunnen gaan produceren. Met Demcon als directe buurman én belangrijke mede-investeerder hebben we nu extra kennis in huis om nog sneller door te ontwikkelen en uiteindelijk op een aantal te komen van 45 printmachines.”

Kwaliteit en maatwerk

Met inmiddels meer dan 50 medewerkers heeft het bedrijf al lang niet meer het label ‘startup’ en is het nu een volwassen scale up van formaat: “Sterker nog, we willen in 2025 met 300 man zijn.” R&D heeft daarbij hun grootste focus: “We willen geen massaproducent zijn en richten ons daarom puur op maatwerk. Het door ontwikkelen van onze printers heeft daarom onze hoogste prioriteit. Hierin zal bijvoorbeeld ook duurzaamheid een steeds belangrijkere rol gaan spelen, denk bijvoorbeeld aan biologisch afbreekbaar supportmateriaal dat nodig is om complexe producten te printen.”

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak