03-06-2020

Demcon verschaft lucht in coronacrisis

Demcon verschaft lucht in coronacrisis

In de eerste maanden van de coronacrisis was het spannend of Nederland voldoende capaciteit zou kunnen organiseren op de intensive care (IC), waar coronapatiënten aan de beademing liggen. Dat lijkt – met hulp van Duitsland – te zijn gelukt. Een tweede golf besmettingen en ziekenhuisopnames is echter niet uitgesloten nu de lockdown is versoepeld. Dus blijft er in Nederland, en wereldwijd, grote behoefte aan beademingssystemen. Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon, sinds 2013 gevestigd op Kennispark, is daar snel op ingesprongen.

Binnen een maand is Demcon erin geslaagd in Nederland een compleet beademingssysteem te ontwikkelen, produceren en testen dat geschikt is voor de beademing van coronapatiënten. Half mei overhandigde Demcon-CEO Dennis Schipper het eerste DemcAir beademingssysteem aan minister Martin van Rijn, verantwoordelijk voor Medische Zorg en Sport. Het systeem is gebaseerd op de unieke beademingstechnologie die Demcon macawi respiratory systems heeft ontwikkeld voor inzet bij iedere patiënt, van tevroeggeborene tot volwassene. De losse beademingsmodules zijn al vele jaren bij Demcon in productie en die is inmiddels flink opgeschaald.

‘Overheid toont lef’

Nu heeft Demcon dus naast die modules een volwaardig beademingssysteem voor (jong)volwassenen ontwikkeld. “De overheid heeft het lef gehad een order voor 500 stuks bij ons neer te leggen”, zegt Schipper. “Want wij hebben al heel veel kennis en ervaring opgedaan met beademingstechnologie en -modules, maar we hadden nog nooit een compleet beademingssysteem geleverd. Met name onze expertise in kwaliteitsbewaking en ervaring met het certificeren van medische producten waren cruciaal.”

Systeem van vitaal belang voor IC

Schipper is trots dat Demcon dit in zo’n uitzonderlijk korte tijd heeft weten te realiseren. “Onze medewerkers hebben, met alle mogelijke inzet en soms dag en nacht doorwerkend, dat vertrouwen van de overheid waargemaakt. Want ook al hebben we het zo eenvoudig mogelijk opgebouwd, het is en blijft een complex systeem. Zo’n beademingssysteem is van vitaal belang voor de IC-zorg, moet 100% veilig zijn voor de patiënt en goed te bedienen door de artsen en verpleegkundigen. We hebben daarom heel veel aandacht besteed aan de veiligheid en het bedieningsgemak en zorgvuldig getest. Ik ben blij dat we zo kunnen bijdragen aan de grote uitdaging van dit moment, de optimale behandeling van patiënten. Dit zit in ons DNA, het inzetten van technologische kennis voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.”

Ontwikkeling mondmaskermachine

Het DemcAir beademingssysteem is tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerkingen, benadrukt Schipper. “Om te beginnen binnen ons bedrijf tussen tal van collega’s verspreid over verschillende locaties. Maar ook met de overheid, drie ziekenhuizen en ruim veertig industriële partners, waaronder de nodige Twentse toeleveranciers. Hartverwarmend is ook de steun die we van andere bedrijven en particulieren kregen aangeboden.” Inmiddels is Demcon industrial solutions al ver gevorderd met de ontwikkeling en bouw van een mondmaskermachine.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak