27-05-2021

€ 8,5 miljoen voor fotonische biosensor om vroege detectie van kanker en Covid-19 te versnellen

€ 8,5 miljoen voor fotonische biosensor om vroege detectie van kanker en Covid-19 te versnellen

Het Nederlands consortium bestaande uit de bedrijven Qurin Diagnostics en Kennisparker LioniX International, industrieversneller PhotonDelta en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL kondigt een investering van € 8,5 miljoen aan voor de verdere ontwikkeling van het “plug-and-play” diagnostiek platform van Surfix. Surfix gebruikt de investering om de ontwikkeling van zijn snelle en betrouwbare “plug-and-play” diagnostiekplatform voor “point-of-care”-testen te versnellen.

Snel en gemakkelijk betrouwbare testresultaten verkrijgen

De wereldwijde Covid-19-pandemie benadrukt de behoefte aan snelle en betrouwbare point-of-care diagnostiek, altijd en overal. Ook in gebieden waar geen ziekenhuis, kliniek of geschoold medisch personeel aanwezig is. Bij point-of-care diagnostiek wordt een monster van de patiënt ter plekke, naast het ziekenhuisbed, in de spreekkamer of zelfs thuis getest. Binnen enkele minuten is het resultaat zichtbaar en kan er actie worden ondernomen. Het uiteindelijke doel van Surfix is ​​om een ​​test te maken die voor de massa beschikbaar is en slechts enkele euro’s kost.

Uniek diagnostisch platform

De door Surfix ontwikkelde biosensor bestaat uit twee hoofdelementen: het belangrijkste deel is de chip waarin de detectie plaatsvindt. In het andere deel wordt het monster verwerkt in microfluïdische kanalen.

In het detectiegedeelte gaat licht door de chip in plaats van elektriciteit. Biomoleculen die aan het oppervlak van de chip vastzitten, kunnen op basis van bioherkenning andere biomoleculen uit een monster (bijvoorbeeld bloed of urine) “vangen”. Hierbij veranderen de eigenschappen van het licht dat zich voortbeweegt door de chip. Dat kan worden gedetecteerd en gelezen door het sensorsysteem. Deze verandering is een indicatie voor de aanwezigheid van het biomolecuul waarnaar men op zoek is.

Elk monster moet worden bewerkt voordat het in het detectiegedeelte terechtkomt (vergelijkbaar met een heel klein laboratorium). Dit vindt plaats in microfluïdische kanalen die het monster naar het detectiegedeelte voeren.

Voor het detectiegedeelte heeft Surfix unieke nanocoatings ontwikkeld die binding van biomoleculen mogelijk maken en de gevoeligheid van de sensor vergroten, terwijl het microfluïdische deel is bedekt met een nanocoating die biomoleculen afstoot en de stroom van het monster door de microfluïdische kanalen verbetert. Het “plug-and-play” diagnostiekplatform kan worden gebruikt om virussen, DNA en RNA, eiwitten zoals antilichamen en antigenen en andere biomoleculen te detecteren.

Combinatie van Nederlandse technologie

Het “plug-and-play” diagnostiekplatform combineert de geïntegreerde fotonica-chip van het Enschedese LioniX International met de nanocoatings van Surfix. Geïntegreerde fotonica is een revolutionaire technologie waarmee chips kunnen worden ontwikkeld die enorme hoeveelheden data kunnen detecteren, vastleggen en verwerken met licht in plaats van met elektriciteit. Gebruik van licht betekent dat nieuwe soorten apparaten en systemen, zoals biosensoren, kunnen worden gemaakt die goedkoper, sneller, kleiner en betrouwbaarder zijn tijdens het gebruikt, terwijl ze minder energie verbruiken. Qurin wordt de launching customer van het platform op het gebied van kankerdiagnostiek. De nieuwe biomarker-technologie van Qurin heeft tot doel kankersoorten in urine te detecteren, zoals longkanker en kanker van de dikke darm.

Maarten Buijs, CEO van Surfix, is enthousiast over de investering: “Met deze ontwikkeling hebben we de relatie met onze moederbedrijven LioniX en Qurin, beide spin-offs van de Universiteit Twente, verdiept. Met Oost NL en PhotonDelta aan boord is het onze drive om point-of-care diagnostiek naar een hoger niveau te brengen. In combinatie met het netwerk en de ervaring van de twee Nederlandse publiek-private organisaties, de toonaangevende geïntegreerde fotonica-technologie van LioniX en de medische kennis van Qurin, zal de investering ons in staat stellen om verdere industrialisatie op ons te nemen en om de opwindende resultaten in de detectie van biomarkers die tot nu toe zijn verkregen, klinisch te kunnen valideren.” 

Senior Investment Manager Tech Pieter Klinkert van Oost NL sluit zich daarbij aan: “De oplossing van Surfix ondersteunt de belangrijke ecosystemen rond fotonica en microfluïdica, twee sleuteltechnologieën waar onze regio in uitblinkt. Surfix kan een doorbraak realiseren op het gebied van diagnostiek op basis van fotonica. Surfix is een spin-off bedrijf van Wageningen University & Research en werkt actief samen met de drie universiteiten in Oost-Nederland en het fotonica cluster in Twente. Hierdoor past het perfect in het netwerk rond fotonica en MedTech in Oost-Nederland.”

Ewit Roos, CEO van PhotonDelta zegt: “Een belangrijk strategisch doel is het ondersteunen van bedrijven die veelbelovende en belangrijke toepassingen ontwikkelen, zoals snelle en kosteneffectieve diagnoseapparatuur dicht bij de patiënt. We zijn verheugd dat Surfix de mogelijkheden van ons ecosysteem heeft benut met hun unieke expertise en met succes een biosensor heeft ontwikkeld die de manier zou kunnen veranderen, waarop we ziekten zoals kanker en infecties diagnosticeren. Door in Surfix te investeren, helpen we de industrialisatie van deze betaalbare biosensoren te versnellen en nauwkeurige diagnostiek in een vroeg stadium dichter bij de patiënt te brengen.”

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak