03-10-2018

Eerste én tweede plaats voor Solar Team Twente bij EK

Eerste én tweede plaats voor Solar Team Twente bij EK

Solar Team Twente behaalde 23 september 2018 maar liefst twee podiumplekken tijdens het Europese kampioenschap voor zonneauto’s met de RED One en RED Shift. Toch gaan deze auto’s in oktober 2019 niet mee naar de belangrijkste race voor zonneauto’s in Australië. “We ontwikkelen een nieuwe zonneauto zodat we uitgedaagd worden om te innoveren”, vertelt Frances van Elburg van Solar Team Twente.

Het Twentse solarteam deed dit jaar met twee zonneauto’s mee: RED Shift en RED One. Na 24 uur racen op Belgische circuit Zolder stond het team met beide zonneauto’s op het podium: RED One op de tweede plaats en RED Shift als Europees Kampioen op de eerste plaats.

Nieuw team

Het belangrijkste onderdeel van het weekend was de 24-uursrace. Deze race was voor het Twentse solarteam ontzettend spannend. “We waren net drie weken als team gestart en deden vooral mee voor de teambuilding”, legt Frances van Elburg uit. “Maar ondertussen hoopten we natuurlijk dat we onze Europese titel van twee jaar geleden konden vasthouden.” Lange tijd reden de auto’s op een tweede en derde plaats, vlak achter team Megalux Hungary. Na precies twaalf uur racen lukte het beide zonneauto’s het Hongaarse team in te halen.

Fotograaf: Renna Vliem

Barre omstandigheden

De omstandigheden waren allesbehalve perfect. “In de donkere nacht was het zicht slecht. Daarnaast was de baan door de harde regen nat en ontzettend glad. De zonneauto is niet ontworpen om hier doorheen te rijden. In de eerste bocht na de start begon de auto al te draaien. Gelukkig draaide ik precies 360 graden en kon ik zo weer doorrijden,” vertelde Mariska Bos, coureur in de RED Shift, na de race. Dat beide auto’s, ondanks de slechte omstandigheden, zo goed presteren, ligt voor een groot deel aan het geweldige teamwork. Tot op het laatste moment is het dan ook spannend gebleven welke zonneauto sneller zou rijden, RED One of RED Shift. De auto’s wisselen plaats één en twee geregeld af.

Nieuwe solarauto ontwikkelen

RED One en RED Shift gaan niet meer naar de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. “Het ontwikkelen van een volledig nieuwe auto daagt ons uit om te innoveren”, legt Frances uit. “Aangezien toch alles opnieuw moet worden gemaakt kan je de onderdelen gemakkelijk verder ontwikkelen en verbeteren.” Op dit moment zijn ze voornamelijk bezig met het ontwerpen van de zonneauto. “Veel van onze technische teamleden zijn zich aan het inlezen op hun functie en aan het voorbereiden hoe deze kennis kan worden toegepast op de nieuwe zonneauto. Ook zijn er veel vergaderingen met oud-teamleden om hun kennis mee te kunnen nemen in deze editie. De aerodynamici zijn zelfs al bezig met het ontwerpen en doorrekenen van een aantal concepten voor de shell van de zonneauto.” Het team verwacht de nieuwe solarauto over negen maanden klaar te hebben voor presentatie en testen.

Fotograaf: Job Verkruisen

Wat is de uitdaging in Australië?

Tijdens de race in Australië is de uitdaging om zo efficiënt en snel mogelijk te rijden. Dat betekent dat de auto zonne-energie zo efficiënt mogelijk moet gebruiken om te rijden en energie zo efficiënt mogelijk moet opslaan voor momenten waarop de zon minder aanwezig is. Frances: “Wij willen het beste uit het team en de zonneauto halen en in Australië moet dat resulteren in het rijden van een zo optimaal mogelijk race. Daarbij gaan we natuurlijk voor de winst. De uitkomst van de race hangt echter ook af van externe invloeden, zoals het weer. Hierop inspelen en deze invloeden juist gebruiken tijdens de race is ook een uitdaging in Australië.”

Samen met innovatieve partners

Solar Team Twente bestaat uit twintig studenten van hogeschool Saxion en Universiteit Twente. In oktober 2019 nemen deze studenten deel aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië, waar zij voor de winst gaan. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit een sterk netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en de snelste zonneauto ter wereld gebouwd.

Meer weten over het Solar Team Twente of partner worden? Kijk op solarteam.nl

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak