14-09-2022

Zuid-Koreaanse EGG opent nieuw lab voor innovatieve productie van pootgoedaardappelen in Enschede

Zuid-Koreaanse EGG opent nieuw lab voor innovatieve productie van pootgoedaardappelen in Enschede

Op het Kennispark in Enschede opent E Green Global (EGG) uit Seoul een nieuw lab voor de productie van microknollen, een innovatieve manier van pootgoedproductie.

De microknollen van EGG zijn een doorbraak in de aardappelteelt, omdat ze virusvrij zijn en direct in de volle grond kunnen worden gepoot. Na de marktontwikkelingsfase zal het lab vanaf 2025 de capaciteit opschalen. Het lab in Enschede is de eerste locatie in Europa.

Nederland produceerde in 2021 ruim 736 ton pootaardappelen, zo berekende de Nederlandse Aardappel Organisatie. Traditioneel wordt pootgoed op het land verbouwd en hierna getest en geplant. Met de biotechnologie van EGG is het mogelijk om aardappel-microknollen in een lab onder geconditioneerde omstandigheden te ontwikkelen. Deze methode levert gezond pootgoed op in een fractie van tijd in vergelijking met conventionele methoden. Bovendien kunnen de microknollen direct machinaal in de volle grond worden geplant en is het gemakkelijk om nieuwe aardappelsoorten te introduceren. Vorig jaar ontving EGG de ‘Gold Innovation Award’ van PotatoEurope voor hun ‘microtuber’ technologie.

Vestiging in Enschede

Oost NL en NFIA (Netherlands Foreign Investement Agency) hielpen bij de vestiging van EGG in Enschede. “De duurzame productie van gezond en betaalbaar voedsel is een van de grootste opgaven van deze tijd. Oost-Nederland is van oudsher sterk in het ontwikkelen en testen van innovatieve oplossingen op het gebied van agro en food. We zijn blij dat een bedrijf als EGG zich vestigt op het Kennispark in Enschede. De ontwikkeling van microknollen past perfect binnen de ambitie om bij te dragen aan het voeden van de wereldbevolking zonder hierbij de klimaatdoelstellingen uit het oog te verliezen”, stelt Francine Hellinga, projectmanager Food bij Oost NL.

Zuid-Koreaanse EGGopent-nieuw-lab

Eerste lab in Europa

EGG start nu met een klein lab en is voornemens dit na 2025 verder op te schalen. Naast het lab in Enschede heeft EGG productielabs in de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea. “We zijn blij dat we ons op het Kennispark tussen andere innovatieve bedrijven kunnen vestigen met de kennis, expertise en faciliteiten van de Wageningen University & Research relatief dichtbij en de Universiteit Twente op een steenworp afstand. Met onze technologie maken we beter, sneller en goedkoper voedsel produceren mogelijk. We brengen ‘lab to farm’ in de praktijk met microknollen voor de aardappelteelt, maar onderzoeken natuurlijk ook of deze technologie kan worden toegepast in andere voedselgewassen”, zegt Epi Postma, director EGG Business Development Europe.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak