21-06-2018

Enorme groeipotentie Fotonica op Kennispark

Enorme groeipotentie Fotonica op Kennispark

“Creëren van modules met geïntegreerde fotonica, daar zit de kans voor het mkb”, stelt Arne Leinse, Chief Commercial Officer van het Enschedese bedrijf Lionix International gevestigd op Kennispark. Hij nam mkb-ondernemers mee in de wondere wereld van fotonica tijdens de Twentse week van Innovatie bij Novel-T. “Fotonica-oplossingen maken producten sneller, compacter of bijvoorbeeld energiezuiniger.” Bij Universiteit Twente en bedrijven op het Kennispark vind je veel unieke kennis op dit vakgebied.

Kenmerk van fotonica is het gebruik van lichtdeeltjes (fotonen) voor het verwerken en verzenden van informatie. Maar ook lassen en snijden met een laserstraal is een toepassing van fotonica. “Er is niet één fotonica”, legt Arne Leinse uit. “Fotonische oplossingen zitten in tal van producten. In telecomtoepassingen, zoals de bekende glasvezelkabel om data door te geven, en bijvoorbeeld in de lichtshow bij een concert of de nachtkijker bij defensie.”

Meten en communiceren via fotonen

Fotonica zorgt er bijvoorbeeld voor dat we dingen kunnen meten en daarover communiceren. De nieuwste Audi A8 gebruikt de techniek om een 3D beeld op te bouwen van de omgeving. Daarvoor bevat de auto meer dan 5.000 dollar aan sensoren. In de landbouw passen ze fotonica toe om te meten of het graan rijp genoeg is om te oogsten. En in de gezondheidszorg wordt groen laserlicht gebruikt om trombose te behandelen zonder de bloedvaten te beschadigen. Je kunt zelfs een laserstraal richten op een vliegende drone om hem weer op te laden.

Groeimarkt van de toekomst

Fotonica maakt als sleuteltechnologie allerlei innovatie mogelijk. Leinse verwacht een versnelling in fotonica, zoals elektronica ook doormaakte. “Fotonica gaat elektronica niet vervangen, maar juist het combineren van de technieken, daar halen we waarde uit.” Data verzenden en ontvangen met hulp van fotonen zorgt voor zuinigere, betere en snellere apparatuur. Zelf ontwikkelt Leinse met Lionix International toepassingen met fotonische chips voor onder andere metrologie en life sciences.

Nieuwe manier om ziektes op te sporen

Leinse ziet belangrijke kansen voor de gezondheidszorg. “Je kunt nu al je bloedsaturatie meten met je telefoon of een hartfilmpje maken met een horloge. Wanneer we de huisarts tools kunnen bieden om bijvoorbeeld die verdachte moedervlek te scannen, maken we de drempel lager om je te laten onderzoeken.” Ook in andere sectoren kan fotonica tot innovatie leiden.

Europees programma stimuleert innovatie

De verwachting is dat de fotonicamarkt in 2025 al 615 miljard euro bedraagt. Vanwege de economische potentie en het belang voor actuele maatschappelijke uitdagingen, benoemde de Europese Unie fotonica tot een van de vijf key enabling technologies. Leinse: “Het Europese programma ACTPHAST stimuleert mkb-ondernemers te innoveren met fotonica. Met een one-stop-shop formule bieden ze toegang tot deskundigen in heel Europa.”

Stel je vraag aan Twentse experts

Ook de experts bij Universiteit Twente en Twentse bedrijven, zoals Kennisparker Lionix, helpen ondernemers bij hun innovatievraag. “Zeven technologieplatformen zijn vertegenwoordigd in het programma. Samen ondersteunen ze de volledige supply chain van design tot demonstrator”, legt Leinse uit. Naast unieke kennis biedt het programma ook een financiële bijdrage om de innovatie marktklaar te krijgen. “Heb je een idee voor productverbetering of zie je een innovatiekans met fotonica? Je startpunt is de business coach van ACTPHAST, maar je mag ook altijd contact opnemen met mij om even te sparren.”

Jouw idee voorleggen aan Arne Leinse? Mail naar a.leinse@lionix-int.com. Voor vragen over innovatie kun je ook bij de specialisten van Novel-T terecht.

Twente groot in fotonica

Nederland is koploper in fotonica. Veel van de unieke kennis en expertise komt uit Twente. Onze fotonica-talenten vind je niet alleen bij Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. We beschikken ook over faciliteiten en expertise voor baanbrekend wetenschappelijk en toegepast onderzoek. Daarnaast zijn tal van Twentse bedrijven actief met de doorvertaling naar concrete toepassingen en oplossingen. Op Twente.com lees je alles over fotonica uit Twente.

Fotonicawereld samen in Twente

Op 19 juni 2018 kwamen op de Universiteit Twente de belangrijkste wetenschappers en industriële partijen uit de fotonicawereld samen. Tijdens het World Technology Mapping Forum bepalen ze de langetermijnagenda voor het vakgebied om zo innovatie te versnellen. Lees meer.

PhiX assembleert fotonicachips

Grootschalige productie van fotonische chips wordt in Twente een feit, dankzij de nieuwe assemblagemachine van het bedrijf PhiX op Kennispark. Dat is een primeur, want tot nu toe gebeurt dit precisiewerk in kleine series en met de hand. Het is daarmee een belangrijke stap op weg naar massaproductie van snelle en energiezuinige chips voor onder meer telecommunicatie. De machine is ontwikkeld door Fraunhofer Projectcenter en Lionix-dochter PhiX. Lees meer in de Tubantia: PhiX assembleert fotonica-chips: ‘1000 nieuwe banen voor Twente

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak