Ontdek de mogelijkheden en uitdagingen van energieopslag. Leer over de verschillende opslagtechnologieën, en leer hoe je daarin tot een keuze kunt komen voor jouw situatie.
Wat kun je straks?
Na het volgen van deze cursus ken je de verschillende soorten energieopslag en hun toepassingen. Je zult in staat zijn om de belangrijkste kenmerken van energieopslagtechnologieën te herkennen en afwegingen te maken bij een bepaald type opslag en bij een bepaalde grootte.
Daarnaast leer je de kosten van energieopslag te berekenen en heb je basiskennis van de energiemarkt. Deze vaardigheden en kennis stellen je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over energieopslag. Zo kun je bijdragen aan een duurzamer energiesysteem.
Inhoud
De cursus Energieopslag biedt een uitgebreide verkenning van de mogelijkheden en uitdagingen van energieopslag. De cursus behandelt redenen waarom energieopslag belangrijk is en gaat in op de technische en financiële kant. Ook wet- en regelgeving komt aan bod. In de cursus krijg je verschillende oefeningen die je helpen om de theorie toe te passen en het je eigen te maken.
Programma
Op de eerste dag wordt de theorie behandeld over waarom energieopslag nodig is en welke verschillende soorten energieopslagsystemen er zijn. Dat wordt afgewisseld met korte oefeningen.
De verschillende opslagsystemen worden toegelicht aan de hand van de belangrijkste kenmerken en de financiële aspecten.
Op de tweede dag ligt de focus op elektrische technologie. We bespreken de verschillende soorten accu’s en hun werking. Er is een opdracht waarbij je met behulp van een excel-model een geschikte accugrootte voor een specifieke woning bepaalt. Hierbij kijk je naar eigenverbruik van opgewekte stroom, mate van zelfvoorzienendheid en de terugverdientijd van zonnepanelen en accu. De resultaten van deze opdracht presenteer je aan de andere deelnemers.
De derde dag richt zich op thermische opslag, waarbij je leert over de toepassingen en voordelen van deze technologie.
Op de vierde dag staat een excursie gepland, waarbij je praktijkvoorbeelden van energieopslag ziet en de kans krijgt om vragen te stellen aan experts in het veld.
Afronding
Na deelname ontvang je een certificaat van deelname.
Praktische informatie
De cursus start bij voldoende aanmeldingen en bestaat uit vier dagdelen, van 13.00 tot 18.00 uur.
Naast deze contactmomenten verwachten we dat je ongeveer 20 uur nodig hebt voor zelfstudie, om je de theorie eigen te maken. Dit hangt natuurlijk af van je eigen leerbehoefte. Daarmee is de totale tijdsinvestering voor deelname aan de cursus 40 klokuren.
- Dagdeel 1: 1 april
- Dagdeel 2: 8 april
- Dagdeel 3: 15 april
- Dagdeel 4: 22 april
Deze cursus is tot stand gekomen door het Interreg Energy Booster project, en daarom is de prijs tot einde project periode nul.
Aanmelden
Meld je hier aan.
Contact
- Postbus 217
- 7500 AE Enschede
- info@kennispark.nl
Privacy & Terms
- Hengelosestraat 500
- 7521 AN Enschede
- info@kennispark.nl