Maak kennis met onze andere toplocaties: Toplocaties:
04-04-2022

Onderzoek naar lichtgewicht bouwen: FACC treedt toe tot TPRC

Onderzoek naar lichtgewicht bouwen: FACC treedt toe tot TPRC

De luchtvaart staat voor grote veranderingen, die vragen om nieuwe materialen die zowel zeer veerkrachtig als duurzaam zijn in de productie. Door toe te treden tot het internationale onderzoeksnetwerk van het TPRC heeft het FACC een belangrijke stap gezet om zijn rol als een van ’s werelds toonaangevende luchtvaartconcerns verder te versterken.

In samenwerking met vooraanstaande internationale technologiebedrijven doet FACC onderzoek naar de verdere ontwikkeling van lichtgewicht materialen, zogenaamde thermoplastische vezelcomposieten. Deze zijn bijzonder aantrekkelijk voor de lucht- en ruimtevaartindustrie omdat zij niet alleen volledig recycleerbaar zijn, maar ook zeer licht. Grote internationale lucht- en ruimtevaartbedrijven, waaronder Boeing, Spirit AeroSystems, Collins Aerospace, GKN Aerospace en recentelijk FACC, bundelen daarom hun krachten in het ThermoPlastic composites Research Center (TPRC). In het onderzoekscentrum op Kennispark in Enschede (Nederland) wordt onderzoek gedaan naar mogelijke verdere ontwikkelingen en toepassingen van deze veelbelovende materialen.

Talrijke toepassingsgebieden

De korte fabricagetijd van de componenten is voor ons van bijzonder belang“, verklaart Robert Machtlinger, CEO van FACC AG. Hierdoor kunnen kosten worden bespaard en kan het energieverbruik van de processen worden verlaagd, wat een belangrijk concurrentievoordeel oplevert, met name op het dynamische gebied van de stedelijke luchtmobiliteit. Mogelijke oplossingen variëren van steun- en stuurvlakken tot cabinecomponenten.

Veerkracht, lager gewicht, verwerkbaarheid, recyclebaarheid en kosteneffectiviteit: de eisen die aan materialen voor de bouw van vliegtuigen en drones worden gesteld, zijn extreem hoog“, benadrukt René Adam, directeur Onderzoek en Technologie bij het FACC. “De materialen waar momenteel samen met internationale partners onderzoek naar wordt gedaan, bieden in dit opzicht een enorm potentieel. Fabricage door middel van thermoplastische vezelcomposieten is inmiddels een van de kernelementen geworden van het materiaal- en procesonderzoek in de lucht- en ruimtevaartsector“, voegt Adam toe.

Sebastiaan Wijskamp, technisch directeur van het TPRC: “Wij zijn verheugd dat FACC zich bij ons consortium heeft aangesloten. De ambities van FACC met betrekking tot het gebruik van thermoplastische composieten passen naadloos in de onderzoeksroadmap van het TPRC. Onze kennis van de fundamenten van thermoplastische composieten zal het verdere gebruik van thermoplastische technologieën bij FACC zeker versnellen, terwijl wij op onze beurt veel baat zullen hebben bij FACC’s leiderschap en begeleiding als industriële partner met een duidelijke visie op de commerciële toepassing van thermoplastische composieten.”

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak