19-05-2021

Franse quantum-industrie kiest fotonica – QuiX levert

Franse quantum-industrie kiest fotonica – QuiX levert

Quix, de wereldwijde marktleider in quantum-fotonische processoren uit Twente, heeft een processor verkocht aan Quandela, het leidende quantumtechnologiebedrijf in Frankrijk. Met deze aankoop anticipeert Quandela op het door President Macron aangekondigde Franse nationale programma voor quantumtechnologie, dat een sterke fotonica component zal bevatten.

Quantum-fotonische processoren zijn de centrale component in fotonische quantumcomputers. Quantumcomputers kunnen sommige berekeningen sneller uitvoeren dan huidige supercomputers; er wordt verwacht dat zij voor een revolutie zullen zorgen in machine learning, scheikunde en in de financiële wereld. QuiX, gevestigd op kennispark Twente in Enschede, is de wereldwijde marktleider in quantum-fotonische processoren, met hun recente wereldrecord van de krachtigste fotonische processor ter wereld.

Met deze verkoop viert QuiX zijn tweede commerciële succes in evenzoveel maanden. In april kondigden zij een verkoop aan naar Qontrol, een Britse quantumtechnologie-startup. “Wij zijn zeer tevreden met het commerciële succes van onze producten”, zegt Jelmer Renema, de CTO van QuiX. “Als je kijkt naar het commerciële landschap voor quantumcomputing in Nederland, dan loopt fotonica voorop op de andere technologieën.”

Niccolo Somaschi, CTO van Quandela, zegt: “De processoren van QuiX zijn marktleiders vanwege hun uitstekende technische specificaties, groot vermogen, en gebruiksgemak. Deze processor zal een onmisbare component vormen in de quantumcomputer die wij zullen bouwen in 2022. Door te kiezen voor QuiX kan Quandela een krachtig fotonisch platform leveren voor quantumcomputing in het Franse nationale quantuminitiatief.”

Renema voegt daar aan toe: “Wereldwijd zie je dat er nationale onderzoeksprogramma’s opgezet worden omdat landen zich het belang van quantumtechnologie realiseren. Door onze processor aan te kopen kunnen wij met tevredenheid zeggen dat Frankrijk zich gecommitteerd heeft aan fotonische quantumcomputing, dat één van de leidende technologieën is. We wensen hen succes in de race om een grootschalige quantumcomputer te bouwen en verheugen ons er op om hun werk te ondersteunen.”

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak