Maak kennis met onze andere toplocaties: Toplocaties:
20-03-2018

Go About: “Innoveren mobiliteit ‘Kennisdriehoek’ prioriteit”

Go About: “Innoveren mobiliteit ‘Kennisdriehoek’ prioriteit”

In november spraken we met Jacco Lammers directeur van Go About, leverancier van deelfietsen die je met een app op je smartphone ontgrendelt. De ambities logen er niet om: een deelauto op het Kennispark moest de volgende stap zijn. Die stap lijkt werkelijkheid te worden, want het gaat goed met GoAbout. We spraken weer met Jacco Lammers om de voortgang en verdere plannen door te nemen.

Toestemming voor meer dan tien locaties

Vorig jaar zomer startte Go About nog met een test op het O&O-plein. “Bijna een jaar verder hebben we nu vijf locaties: de stations Kennispark en Enschede, tegenover de Coop op de promenade van de UT, bij de Zilverling op Kennispark en aan de Witbreuksweg. Ik ben er trots op dat we dit project in zo’n korte tijd tot een succes hebben weten te maken. Het plan is nu om rond het centrum meerdere locaties te openen. De Gemeente Enschede heeft daar inmiddels ook toestemming voor gegeven. We willen binnen drie maanden uitbreiden naar in ieder geval meer dan tien locaties.”

Deelauto’s op Kennispark

Naast de uitbreiding van het aantal fietslocaties, krijgt het plan voor deelauto’s ook steeds meer vorm. “Er wordt nu bekeken of we tegenover de Coop en op het Business Science Park tegenover de Universiteit Twente locaties kunnen openen. De bedoeling is dat je de deelauto – waarschijnlijk een elektrische Nissan Leaf en Volkswagen UP – 24 uur per dag kunt gebruiken met dezelfde app voor een tarief per uur. We bieden daarnaast een bundel aan met ‘deelauto-uren’, waarmee je tegen een nog aantrekkelijker tarief kunt rijden. Voor bedrijven komt er een proefabonnement van zes maanden.” Wist je trouwens dat je nu de eerste vier uur gratis gebruik kunt maken van de Campuxbike? Download hier de tariefkaart voor meer informatie over prijzen.

Uitbreiding naar Hightech Twente

Het belangrijkste doel waar GoAbout het project in Twente voor is gestart, komt steeds meer in zicht. “Zodra we de basis in Enschede hebben staan – voor zowel de deelfietsen als de deelauto’s – verleggen we onze aandacht naar de Kennisdriehoek Hightech Twente: Technology Base Twente, Hightech Systems Park en Kennispark. Die willen we qua mobiliteit flexibeler en duurzamer aan elkaar verbinden. We zullen daarin vooral vraaggestuurd te werk gaan. De behoefte moet er natuurlijk wel zijn. En uit de eerste gesprekken blijkt ook dat die er is. Wij komen graag in contact met mensen die daar een flexibelere oplossing zoeken voor hun mobiliteit of die van bezoekers of medewerkers.”

Aansluiting gebiedsstrategie

Jacco Lammers hoopt dat met die flexibilisering het beeld van Hightech Twente mee verandert. “Studenten, wetenschappers, expats, medewerkers en ondernemers moeten die driehoek straks nog meer zien als één fysiek gebied. Een onderzoeker of expat op Kennispark is via de A1 en A35 binnen een klein halfuur op zowel Technology Base Twente als Hightech Systems Park geweest. Ook op de fiets ben je vanaf Hightech Systems Park via de F35 binnen een halfuurtje op Kennispark. Voor de verdere flexibilisering en innovatie van de mobiliteit in de driehoek is dit dus een essentiële nog te zetten stap. Het sluit bovendien mooi aan op de ambities in de gebiedsstrategie van Kennispark op dit thema .”

Optimalisaties GoAbout-app

Onlangs lanceerde GoAbout ook de nieuwe Android-versie van de app. “Deze nieuwe versie ontwikkelden we op basis van de feedback van gebruikers. Onder andere op het gebied van het inleveren van je fiets op overdekte plaatsen ondervonden we problemen. Het gps-signaal bleek niet sterk genoeg. Dit probleem hebben we nu opgelost. Voor iOS hebben we nu de techniek klaar staan voor het gebruikmaken van de deelauto. Ook verhoogden we de gebruiksvriendelijkheid van de app. Waar je eerder nog een paar minuten deed over het ontgrendelen van je fiets gebeurt dat nu in een veel kortere tijd.”

Koppeling met de groen-app?

Onlangs werd ook de groen-app binnen de SMART-app gelanceerd. Lammers volgt die ontwikkeling op de voet: “Ik kan mij heel goed voorstellen dat we elkaar in een later stadium treffen. Dat zal vanzelf ontstaan. Wij zijn nu vooral de partij die fietsen beschikbaar maakt en de fietsapp die het gebruik van fietsen stimuleert. We zijn overigens al wel als ‘voucher-partner’ verbonden aan de groen-app.”

Opening fietsenstalling

Vorige week donderdag was ook de opening van de fietsenstalling op station Kennispark. Jacco Lammers: “Ook daar wordt binnenkort een deel van die fietsenstalling omgedoopt tot GoAbout-locatie. Een essentieel fietsknooppunt op Kennispark, want dat is waar de fietssnelweg F35 eindigt en waar tegelijkertijd het Innovatiepad begint. Het is overigens een prachtige fietsenstalling geworden. Echt een mooie eyecatcher voor de reizigers die in- en uitstappen of station Kennispark passeren.”

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak