30-01-2020

Kennispark Geeft Energie wil met ondernemers visie op mobiliteit ontwikkelen

Kennispark Geeft Energie wil met ondernemers visie op mobiliteit ontwikkelen

Kennispark associeer je niet direct met een groene en autoluwe parkomgeving. Met de structuurvisie is weliswaar in grote lijnen duidelijk hoe we tot zo’n parkomgeving komen. Maar welke voorzieningen zijn daarvoor nodig? En hoe zorg je ervoor dat die voorzieningen ook gaan werken voor iedereen? Kennispark Geeft Energie wil als kersverse coöperatie samen(!) met bedrijven in gesprek om tot een duurzame mobiliteitsvisie te komen. Mark de Lat van Eshuis Accountants en Adviseurs is een van de initiatiefnemers en legt uit hoe ze dat gaan doen.

Waarderend onderzoeken

‘Blik eruit, groen erin’. Het klinkt zo eenvoudig, maar om te komen tot een groen en autoluw gebied moet er volgens Mark de Lat stap voor stap worden gekeken naar de mogelijkheden: “Veel gebruikers in het gebied zijn gewend om met de auto naar Kennispark te komen. De transitie naar een parkachtige omgeving vraagt dus nogal om een flinke gedragsverandering. De ideeën en technieken zijn er, dus daar gaat het zeker niet aan liggen. Consensus is het sleutelwoord en daar kom je niet door ineens besluiten te gaan nemen. Het is daarom van belang dat we als coöperatie ‘waarderend’ gaan onderzoeken wat de bedrijven nou echt nodig hebben, zodat we een park kunnen bouwen dat duurzaam én flexibel is. Dat betekent dus focussen op wat al goed gaat en waar de kansen liggen.”

Klein denken om groot te doen

Hoe kom je dus tot mobiliteitsvoorzieningen die voor iedere Kennisparker werken én duurzaam zijn? Volgens Mark de Lat is dit naast een technische uitdaging vooral ook een sociale uitdaging: “Minder autowegen en alternatieve parkeermogelijkheden is leuk, maar hoe goed is die oplossing nog als je in de stromende regen naar je werk moet lopen? Gaat het dan de elektrische pendeldienst zijn die je naar je werkt brengt of passen elektrische steps hier beter bij? We moeten bij elk idee goed afwegen hoe de voorzieningen voor een optimale balans zorgen tussen mobiliteit, bereikbaarheid én duurzaamheid. Klein denken om groot te kunnen doen dus. Door zoveel mogelijk kennis en kunde bij elkaar te brengen, komen we tot combinaties die zowel technisch als sociaal logisch zijn.”

Van ideeën naar implementatie

Kennispark Geeft Energie zit op dit moment nog in de ideeënfase: “Als we die ideeën hebben uitgewerkt, dan is het aan de ondernemers op Kennispark om hun stem te laten horen. We willen met de ondernemers in gesprek om de ideeën die we hebben voor te leggen. Als we in kaart hebben gebracht waar de behoeften liggen, dan kunnen we de ideeën verder uitwerken tot concrete voorstellen. Zodra we op dat punt zijn, laten we van ons horen!”

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak