De komst van een Green Dome is uniek in Nederland: “Een koepel die gft-afval tot compost fermenteert en ook nog eens zelfvoorzienend is? Ik ben er tot nu toe nog niet een tegengekomen in deze vorm.” Niemeijer benadrukt dat hij niet alleen als doel heeft om compost te produceren: “Hij lost ook echt een probleem op. Vooral hoogbouw heeft de grootste moeite om gft-afval op een goede manier te scheiden. Dit concept maakt het mogelijk om eenvoudig je gft-afval te dumpen en als het ware ‘terug te geven’ aan de samenleving. In het ontwerpproces wordt nog bepaald hoeveel gft-afval er precies gedumpt kan worden. ”
Zelfvoorzienend
De Green Dome is voorzien van zonnepanelen: “Hij dekt daarmee de volledige elektriciteitsbehoefte in het fermentatieproces. Daarnaast hebben we de koepel voorzien van een regenwateropvang. Om compost te maken, heb je namelijk vocht nodig. Regenwateropvang is dus de meest duurzame manier om dat te kunnen doen.” Het object bestaat uit tientallen unieke elementen van 3d-geprint beton: “Saxion Enschede heeft een speciale betonprinter, dus het idee was al snel geboren om het op deze manier te doen. Studenten op Saxion staan trouwens volledig aan de basis van dit project. Van A tot Z denken zij het bouwproces verder uit.”
Inwoners én bedrijven profiteren
Het compost dat wordt geproduceerd is vrij te gebruiken door zowel inwoners als omliggende bedrijven: “En iedereen mag er ook zijn of haar gft-afval dumpen. Met Twente Milieu hebben we al de afspraak gemaakt dat zij er een deel van hun opgehaalde gft-afval gaan dumpen.” Niemeijer denkt dat het een groot succes gaat worden: “Ik verwacht echt dat deze Green Dome in een belangrijke behoefte voorziet en bovendien mooi aansluit bij het Kennispark dat we in 2030 willen zijn. Als het een succes is, willen we de Green Dome op meerdere plekken in Nederland realiseren. Een mooie kans om nationaal en mogelijk internationaal Kennispark uit te dragen.”