19-05-2022

Kennispark Twente op de schop:

Kennispark Twente op de schop: ‘Gloednieuw pand voor productie microfluidische chips’

Kennispark Twente ondergaat als eerste sciencepark van Nederland een grote opknapbeurt. De komende jaren wordt er in totaal 100 miljoen euro aan publieke en private investeringen gedaan, die de nieuwste innovaties mogelijk maken in de onder andere de medtech, chiptechnologie en batterijtechniek. “Demcon krijgt een nieuw hoofdkantoor en Micronit gaat een fabriek voor microfluidische chips neerzetten”, zegt gebiedsdirecteur Anne-Wil Lucas.

‘Gloednieuw pand voor productie microfluidische chips’

Elke dag werken kennisinstellingen en bedrijven op Kennispark Twente aan de nieuwste innovaties die van groot belang zijn voor de dag van morgen. Het sciencepark behoort tot de top 3 innovatiecampussen van Nederland en het doel van de opknapbeurt is om een omgeving te creëren waar bedrijven en kennisinstellingen nog beter kunnen innoveren en samenwerken. Er worden onder meer aanvullende labfaciliteiten en ontmoetingsplaatsen voor studenten en bedrijven gecreëerd. Daarnaast staat een scherpere focus op medische technologie centraal.

“Kennispark wordt een omgeving waarin alles samenkomt op een beperkt aantal vierkante meters: uitdagende banen, een fijne werkomgeving, sportfaciliteiten en woningen”, zegt Lucas. “Er gebeuren momenteel heel veel gave dingen op een rij. Zo komt er een geheel nieuw innovatiedistrict tussen de campus en het huidige sciencepark. “Daar ben ik erg enthousiast over. En ik ben net zo blij met het nieuwe gebouw van Micronit. Dit Kennispark-bedrijf begon ooit als spin-off van de Universiteit Twente. Nu gaan ze een hier een geheel nieuw, eigen pand neerzetten, geheel ingericht rondom de productie van microfluïdische chips. Dat is echt een prestatie. Het is zeker iets om trots op te zijn.”

Bij de aanpak van het bestaande Kennispark staan onder andere investeringen in de buitenruimte centraal. “We gaan het park op een duurzame manier inrichten. De buitenplaats moet een prettige ontmoetingsplek worden. Er komen veel bomen, planten en wandelpaden. De aanleg van de parkeergarage moet ervoor zorgen dat parkeerplaatsen bij bedrijven ‘ingeruild’ kunnen worden voor groene, prettige ruimtes op Kennispark”, aldus Lucas.

De algehele vernieuwing van Kennispark moet er uiteindelijk voor zorgen dat hoogopgeleid talent in de regio blijft. “Ik hoop dat studenten van de Universiteit Twente kiezen voor die eerste baan op Kennispark en dat ze Twente niet meer willen verlaten”, aldus Lucas.

Fabriek voor microfluïdische chips

Micronit nieuwbouw Kennispark

Dat Micronit fors gaat uitbreiden op Kennispark , het bedrijf produceert en ontwikkelt lab on a chip producten (Bio chips) en micro-elektromechanische systemen (MEMS) waarmee lichaamseigen vloeistoffen op zeer kleine schaal geanalyseerd en bewerkt kunnen worden. Ook in de coronacrisis bewees het haar kwaliteiten aan de wereld en produceerde het chips die gebruikt worden om de genetische opbouw van het coronavirus te kunnen bepalen.

“Het aantal klanten dat we hebben, gaat komende tijd alleen maar toenemen. Daarom is dit pand voor ons van groot belang”, zegt CEO Ronny van ‘t Oever. Het nieuwe pand, samen met het talent in de regio en de sterke samenwerkingen die er ontstaan, zorgen ervoor dat wij in Twente goed door kunnen groeien.” Want niet alleen Micronit, maar de gehele medtech-industrie zal komende jaren een vlucht nemen, voorspelt Van ‘t Oever. “We hebben als maatschappij te maken met vergrijzing. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er goede zorg in een thuissituatie kan plaatsvinden? Het is belangrijk dat we daaraan werken, net als het voorkomen van gezondheidsproblemen en het vroeg kunnen stellen van diagnoses. Micronit is, net als andere medtechbedrijven in Twente, hard aan het werk om dat voor elkaar te krijgen.”

Marktleider chip testing

Verbouw MASER Kennispark

Een andere mooie ontwikkeling op Kennispark, is de recente verbouw van Eurofins | MASER. Dit hightech-bedrijf is gespecialiseerd in het testen van chips voor auto’s en consumentenelektronica. Momenteel is het Twentse bedrijf marktleider in Europa. Het oude kantoor op Kennispark werd afgelopen jaar omgetoverd tot een gloednieuw, hypermodern pand dat al snel in het oog springt wanneer men Kennispark binnenrijdt. “Het pand trekt de aandacht en zorgt ervoor dat we onszelf nu beter profileren als een ‘aantrekkelijk’ bedrijf”, zegt COO Rudy Sesink. “We voeren hier bij Eurofins | MASER werk uit dat cruciaal is voor de chipindustrie en kunnen dat nu beter toonbaar maken aan de buitenwereld.”

De komende jaren gaat de productie van chips in Europa flink toenemen, mede als gevolg van de Europese chips act die de Europese Commissie voorstelde. Het doel van deze act is een veerkrachtige bevoorradingsketen te ontwikkelen binnen de halfgeleiderindustrie. Kennispark heeft zeer recent het initiatief genomen om het sterke Chip Design cluster in Twente in stelling te brengen. Eurofins | MASER neemt deel aan deze clusterversterking en ziet goede kansen om mee te groeien met de toenemende productiecapaciteit van chips in Europa. CEO Thijs Kempers: “We willen Europa’s grootste blijven en met het nieuwe pand, in combinatie met de investeringen in nieuwe technologie en machines van afgelopen tijd, zijn we klaar voor de komende tien jaar. Dus wat ons betreft: Laat maar komen!”

NEXT Twente

Next Twente ASR Kennispark

ASR Dutch Science Park Fund is nog zo’n speler die investeert in Kennispark. Deze langetermijninvesteerder gaat zich richten op onder meer de ontwikkeling van een multi-tenantgebouw in het nieuwe innovatiedistrict, genaamd NEXT Twente. “Een van de redenen waarom ondernemers op een sciencepark gaan zitten, is omdat er sprake is van (inhoudelijke) samenhang en gedeelde voorzieningen”, zegt fund director ASR Dutch Science Park Fund Luc Joosten. “Het is van belang dat we dit versterken. ASR draagt er door middel van dit gebouw aan bij.” In het nieuwe gebouw worden bedrijven gehuisvest, maar ook gedeelde voorzieningen opgezet. “Denk bijvoorbeeld aan een vergadercentrum, een expositieruimte en wellicht een auditorium. We zijn intussen begonnen met de planvorming. Naar verwachting komt het pand er eind 2024 te staan.”

Fraunhofer Project Center

Fraunhofer Kennispark nieuwbouw

Onlangs werd ook de eerste steen gelegd van het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing, een onderzoeksfaciliteit voortkomend uit een samenwerking tussen de Universiteit Twente, Fraunhofer en Saxion. De faciliteit biedt mogelijkheid om wetenschappelijke kennis te vertalen naar toepasbare technologische innovaties van de smart industry. De locatie zal onder andere beschikken over een testfabriek met productiesystemen en advanced manufacturing technologies.

Hoofdbrekens voorkomen

Lucas hoopt met de vernieuwing van Kennispark Twente een voorbeeld te kunnen zijn voor andere kennisparken in Nederland die later toe zijn aan een herstructurering. “We hebben veel lessen geleerd. Komende tijd willen we ons verhaal gaan verspreiden. Want hoe pak je dat nou precies aan, zo’n grote verbouwing? En hoe zorg je ervoor dat je zeggenschap houdt over je grondgebied, zodat het niet versnipperd raakt? Wij kunnen met onze ervaringen heel wat hoofdbrekens bij andere kennisparken voorkomen.”

De projecten die tot nu toe samen goed zijn voor 100 miljoen aan publieke en private investeringen zijn:
1. Buitenruimte en entree ITC, Universiteit Twente
2. Slimme verbinding, gemeente Enschede
3. Investeringsplan gemeente Enschede, voor parkeergarage en openbare ruimte
4. Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing
5. Multitenant-gebouw fase 1 en 2, ASR Dutch Science Park Fund
6. Woongebouw, Domijn & De Veste
7. Demcon Headquarters
9. Huisvesting studententeams Capitool 25, Universiteit Twente & studententeams
10. Nieuwbouw productiefabriek Micronit
11. Verbouw Eurofins | MASER

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak