25-09-2019

KIJK nomineert 4 Twentse innovaties voor beste Tech-idee 2019

Succor, SoundEnergy, Ensketon en eNose project genomineerd door KIJK voor beste tech-idee 2019

KIJK nomineert 4 Twentse innovaties voor beste Tech-idee 2019

KIJK zoekt het beste tech-idee van 2019. Het magazine selecteerde 20 innovaties, waarvan vier van Twentse bodem: de startup Succor met een biomimetische zuignap, startup SoundEnergy met de ‘warme airco’, de slimme regenton die ontwikkeld is door studenten van Universiteit Twente en de elektronische neus, een project van Universiteit Twente en Saxion. Tot 1 oktober kan er hier gestemd worden op het favoriete idee.

De redactie van KIJK heeft een longlist van twintig inspirerende, recente tech-ideeën van eigen bodem samengesteld (kijkmagazine.nl/tech2019). Deze selectie is tot stand gekomen in samenspraak met onafhankelijke experts, technische universiteiten en instanties die startups een plek geven. En twee van deze bedrijven zijn gevestigd op Kennispark, namelijk eNose en Ensketon!

GENOMINEERDE TWENTSE INNOVATIES
Biomimetische zuignap – Succor
De zuignap van Succor creëert een stabiel ankerpunt om grote en zware voorwerpen gemakkelijker op te tillen en te verplaatsen. Tjitte de Wolff, founder van de startup, liet zich voor zijn innovatie inspireren door de natuur met onder andere de octopuszuignap. Hij ontwikkelde de zuignap als afstudeerproject tijdens zijn studie aan de Universiteit Twente.

Warme airco – SoundEnergy
SoundEnergy is een startup uit Enschede. Zij ontwikkelden een koelsysteem dat hete lucht in kou verandert met behulp van geluid. Zo kan het systeem gebouwen koelen door middel van geluidsgolven. Een 800 kilo wegend systeem van buizen en drukvaten ter grootte van een auto zet restwarmte van bedrijfsprocessen om in koele lucht. Zo creëert het bedrijf een duurzame airco, waarbij nauwelijks elektriciteit aan te pas komt.

De slimme regenton – Ensketon
De Ensketon, bedacht door Jur van Geel (Creative Technology aan de UT) en zijn medestudenten, is een intelligente regenton die zelf Buienradar checkt. Als een fikse bui in aantocht is, kan de ton besluiten om al eerder zijn inhoud te lozen en zo bij te dragen aan een slimmere waterhuishouding. De Kennisparker bedacht de Ensketon tijdens de 20Creathon competitie en waren ook winnaar. In de verdere uitwerking van hun idee werken zij samen met de gemeente Enschede en het Waterschap Vechtstromen.

Elektronische neus – Universiteit Twente en Saxion
In het eNose project wordt door Kennisparker Rens Horst (UT) en Rick Cohen (Saxion) een sensor ontwikkeld gebaseerd op ‘polymeerborstels’, die kan ruiken of voedsel nog vers is. Polymeerborstels bestaan uit polymeren die aan één kant vastzitten aan een oppervlak. Afhankelijk van het type polymeer, kan zo’n coating van nanohaartjes een speciale functie krijgen, bijvoorbeeld voor het hechten of juist afstoten van een specifieke stof. Een mogelijke toepassing voor deze polymeerborstels is om er een sensor mee te ontwikkelen die, als een elektronische neus, in een vroeg stadium voedselbederf kan detecteren. Dit kan voedselverspilling tegengaan.

 

Stem HIER op je favoriete idee!

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak