19-11-2020

Medspray en Zweedse Recipharm bundelen krachten

Medspray en Zweedse Recipharm bundelen krachten

Recipharm AB, een toonaangevende contractontwikkelaar en productieorganisatie (CDMO) en Medspray BV, een fabrikant van hightech sproeiers, hebben ingestemd met de oprichting van een joint venture onder de naam Resyca BV, om daarmee softmist sproeikop technologie voor farmaceutische toepassingen verder te ontwikkelen en te exploiteren.

In het kader van deze overeenkomst zal Recipharm 15 miljoen EUR investeren in ruil voor 51% van de aandelen van Resyca. Medspray zal hun intellectuele eigendom over de softmist technologie met betrekking tot farmaceutische toepassingen overdragen in Resyca.  De technologie heeft het potentieel om de noodzaak aan drijfgassen te elimineren door therapieën diep in de longen effectiever af ​​te geven met lagere doses, aangezien er minder in de mond en keel terechtkomt.

In een reactie op de joint venture zei Jean-François Hilaire, EVP Strategy and Global Integration Recipharm: “Ik ben zeer verheugd dat we deze joint venture kunnen aankondigen, aangezien het een nieuw deel van de keten vertegenwoordigt om Recipharm uit te bouwen tot een toonaangevende ontwikkelaar en producent van het geïntegreerde apparaat. De nieuwe softmisttechnologie biedt kans om op zeer milieuvriendelijke manier inhalatietherapieën toe te dienen zonder de noodzaak van drijfgassen en er wordt minder verspild. We zien al aanzienlijke interesse in dergelijke technologieën en door de knowhow van Medspray op het gebied van sproeikoptechnologie te combineren met de apparatuur en farmaceutische expertise van Recipharm, zijn we ervan overtuigd dat we een uniek aanbod op de markt zullen bieden.”

Thomas Eldered, CEO van Recipharm: “Het toevoegen van de softmisttechnologie matcht uitstekend met onze algemene strategie om meer nieuw intellectueel eigendom beschikbaar te stellen aan onze klanten, maar ook dat we farmaceutische producten aanbieden die minder impact hebben op de omgeving.” Han van Egmond, CEO van Medspray en Cees van Rijn, Chief Strategy and Innovation van Medspray, voegen toe: “We zijn verheugd over de oprichting van Resyca. Door alle middelen en mogelijkheden van zowel Medspray als Recipharm te combineren, zien we een groot potentieel om klanten een volledig geïntegreerde oplossing te bieden, van apparaatontwikkeling tot commerciële levering op een ecologisch duurzame manier.”

De investering van Recipharm in Resyca zal worden gedaan via haar dochteronderneming Recipharm BV. Resyca zal ontwikkelingsfaciliteiten exploiteren in München, Duitsland en sproeikoppen zullen exclusief worden geleverd door Medspray in Nederland. Het is de bedoeling dat de commerciële levering van afgewerkte apparaten zal worden vervaardigd en geleverd door andere aan Recipharm gelieerde ondernemingen, inclusief de gespecialiseerde productiemogelijkheden voor apparaten in King’s Lynn, VK. Bovendien krijgt Recipharm een exclusieve licentie om zijn klanten de ontwikkeling en fabricage van op injectiespuiten gebaseerde apparaten aan te bieden met behulp van de softmisttechnologie. Dergelijke apparaten zullen door Recipharm op de markt worden gebracht onder het merk Bespak by Recipharm.

Over de softmist-technologie
Met behulp van lithografie- en etstechnieken uit de halfgeleiderwereld kunnen kleine poriën in ultradunne membranen worden gemaakt. De poriegrootte, die nauwkeurig kan worden ontworpen tussen 1,5 en 15 micron, bepaalt de druppelgrootte door natuurkundige wetten. Als er een simpele hydraulische druk wordt uitgeoefend, komen er vloeistofstralen uit de poriën, zoals een tuinsproeier van een micron. Geen elektriciteit, maar een eenvoudig en robuust mechanisch systeem kan worden gebruikt. Door de druppels te mengen met de inademingsluchtstroom ontstaat een langzaam bewegende wolk van zachte nevel. Het geselecteerde bestaande vul- en afwerkingsplatform van voorgevulde glazen injectiespuiten, met daarin de softmist-sproeikoppen al gemonteerd, geeft een goede stabiliteit van de medicijnformulering gedurende de houdbaarheid, zelfs voor de complexe biologische geneesmiddelen van de nabije toekomst.

Over Recipharm
Recipharm is een toonaangevende Contract Development and Manufacturing Organization (CDMO) in de farmaceutische industrie met bijna 9.000 werknemers. Recipharm biedt productiediensten voor geneesmiddelen in verschillende doseringsvormen, productie van materiaal voor klinisch onderzoek en API’s, ontwikkeling van farmaceutische producten en ontwikkeling en productie van medische hulpmiddelen. Recipharm produceert honderden verschillende producten voor klanten, variërend van grote farmaceutische bedrijven tot kleinere onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijven. De jaarlijkse omzet van Recipharm bedraagt ongeveer 11 miljard SEK. Het bedrijf heeft ontwikkelings- en productiefaciliteiten in Frankrijk, Duitsland, India, Israël, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, het VK en de VS, en het hoofdkantoor is gevestigd in Stockholm, Zweden. Het Recipharm B-aandeel (RECI B) is genoteerd op Nasdaq Stockholm. Bezoek www.recipharm.com voor meer informatie over Recipharm en hun diensten.

Over Medspray
Medspray is een particulier bedrijf in Enschede, Nederland. Met haar 40 medewerkers richt Medspray zich op de ontwikkeling en fabricage van micro-sproeikoppen die zachte nevels kunnen leveren. De slogan van Medspray is: ‘tiny technology for a sustainable future’. Medspray wil bijdragen aan een duurzame wereld door innovatieve sproeikoppen te ontwikkelen voor gebruiksvriendelijke producten voor gezondheid en lichamelijke verzorging. Dat doen zij door drijfgassen overbodig te maken en het gebruiksgemak te vergroten voor diverse doeleinden, zeker waar een langzaam bewegende soft spray gewenst is. Dankzij de high-tech sproeikopchips kunnen sprays op maat worden gemaakt voor elke toepassing, van inhaleerbare aerosolwolken tot zachte neussprays en cosmetica- of geursprays die niet nat aanvoelen op uw huid. Bezoek voor meer informatie de website op www.medspray.com.

 

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak