09-01-2023

Nederlands consortium investeert €3,5 miljoen in LioniX International

Nederlands consortium investeert €3,5 miljoen in LioniX International

Een Nederlands consortium onder leiding van Invest-NL en FORWARD.one en verder bestaande uit Universiteit Twente Holding, Oost NL en PhotonDelta, investeert € 3,5 miljoen in de groeiambities van LioniX International, de op Kennispark gevestigde wereldleider in op maat gemaakte microsysteem- en fotonica-oplossingen. Het consortium ziet haar investering in LioniX International als een illustratie van haar sterke betrokkenheid bij de verdere versterking van de Nederlandse Integrated Photonics en Deep Tech ecosystemen in het bijzonder.

LioniX International loopt voorop bij het ontwerpen en produceren van baanbrekende op maat gemaakte microsystemen, fotonica, sensoren en micro-elektromechanische systemen (MEMS). Het bedrijf heeft een toonaangevend geïntegreerd fotonicatechnologieplatform (TriPleX®) ontwikkeld dat de ontwikkeling mogelijk maakt van toepassingen variërend van AR/VR, (bio)sensing en telecom tot fotonische quantumcomputing. De geavanceerde oplossingen zijn essentieel voor de vooruitgang van technologieën voor een reeks industrieën, waaronder gezondheidszorg, lucht- en ruimtevaart, defensie en telecommunicatie.

Als sleutelfiguur binnen het Nederlandse Deep Tech ecosysteem, biedt het bedrijf volledige module-ontwikkeling en productie voor haar OEM-klanten met diensten als microfabricage, verpakking en assemblage, prototyping, testen en karakterisering en engineering design. Deze module-ontwikkeling is gebaseerd op een uitgebreide bibliotheek van gevalideerde bouwstenen, waaruit op maat gemaakte modules worden opgebouwd.

“We zijn bijzonder blij om deze investering in LioniX International samen met deze vooraanstaande Nederlandse aandeelhouders aan te kondigen” zegt LioniX International CEO Arne Leinse. “Deze set van investeerders maakt verdere groei voor LioniX International naar de toekomst toe mogelijk. We zijn enthousiast om door te gaan met het ontwikkelen en leveren van geavanceerde microsysteemoplossingen aan onze huidige en nieuwe klanten over de hele wereld.”

“Deze investering is een spannende stap voorwaarts voor zowel LioniX International als de Nederlandse tech industrie als geheel. Het past perfect bij de ambities van ons Deep Tech Fund dat zich richt op investeringen in kennisintensieve start- en scaleups die de potentie hebben om innovatie in Nederland naar een hoger niveau te tillen,” voegde Leo Holwerda, directeur Capital bij Invest-NL, toe.

Paul Pruijmboom, General Partner bij FORWARD.one, zei: “LioniX heeft een technologie ontwikkeld met talloze potentiële toepassingen die toonaangevend is op het gebied van Fotonica. Als hoogwaardig Nederlands deeptech bedrijf is LioniX een voorbeeld van het innovatieve potentieel van Nederland en we zijn verheugd deel uit te maken van het toekomstige succes van het bedrijf.”

Ewit Roos, CEO bij PhotonDelta: “LioniX International speelt een belangrijke rol in het PhotonDelta ecosysteem, aangezien zij fotonische chips produceren op basis van Silicon Nitride, een technologie die het mogelijk maakt om innovatieve apparaten te creëren, zoals kwantumcomputers en biosensoren. Door te investeren in LioniX International zetten we een volgende stap in het versnellen van de fotonische chipindustrie en versterken we tegelijkertijd de positie van Nederland als leider op dit gebied.”

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid van Nederland en Invest-NL hebben eerder in 2022 hun Deep Tech Fund (DTF) gelanceerd. Het DTF wil investeren in bedrijven met innovatieve, complexe technologieën zoals LioniX. Deze investeringen zijn cruciaal voor de toekomst van de Nederlandse economie en dragen specifiek bij aan het doel om kennis en innovatie binnen Nederland en de Europese Unie te versterken. In een zeer concurrerende wereldmarkt is het belangrijker dan ooit om een sterk en toonaangevend Deep Tech ecosysteem op te bouwen.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak