09-06-2021

Nederlandse waterstof teams organiseren eigen race

Nederlandse waterstof teams organiseren eigen race

Drie deelnemende studententeams uit Nederland nemen het heft in eigen hand, nu de jaarlijkse race van Shell Eco-marathon onlangs is geannuleerd. Green Team Twente, het Eco-Runner Team Delft,  en HAN Hydromotive zullen tijdens hun eigen georganiseerde competitie de strijd aan gaan om de titel ‘meest efficiënte stadsauto op waterstof’ te behalen. De concurrerende teams werken nu samen aan hetzelfde doel: het belang van waterstof en duurzame mobiliteit benadrukken.

Een jaar lang leggen de studenten van de drie teams hun studies stil om het ontwerpen, bouwen en testen van deze auto’s van A tot Z uit te voeren. Er wordt veel tijd en energie in gestoken, om het best mogelijke resultaat te behalen. “We zijn dit jaar begonnen, wetende dat de mogelijkheid bestond dat de Shell Eco-marathon competitie niet plaats kon vinden wegens COVID-19”, vertelt Reinout Sterk, Chief Engineer van het Eco-Runner team, “Toch zijn we altijd optimistisch gebleven en hebben het hele jaar hard gewerkt om onze waterstof stadsauto te ontwikkelen en voor te bereiden op een race tegen onze tegenstanders. Logischerwijs, maar tot onze teleurstelling werd de competitie toch afgelast.”

Green Team Twente: ‘Crisis brengt nieuwe kansen’

Daar laten de studenten het er echter niet bij zitten, “Deze crisis brengt ons ook weer nieuwe kansen en uitdagingen, namelijk een alternatief om het jaar alsnog groots af te sluiten: we organiseren onze eigen competitie.” aldus Mart Nijkamp, Team Manager van Green Team Twente “Hier werken we met man en macht aan door”. Op vrijdag 11 juni vindt hun ‘Hydrogen Efficiency Challenge’ plaats bij Circuit Park Berghem in Nederland. Tijdens deze “Challenge” zullen de drie Nederlandse topteams met hun stadsauto’s nek aan nek gaan om een track af te leggen op zo min mogelijk waterstof; met andere woorden, om de titel van de meest efficiënte stadsauto op waterstof van Nederland te behalen. Hierbij testen de studenten de innovaties die ze over het afgelopen jaar hebben toegepast op het gebied van waterstof- en autotechniek.

Livestream

Omdat er geen toeschouwers aanwezig kunnen zijn, zal de race voor het publiek te volgen zijn via een liveblog, becommentarieerd door sportcommentator Allard Kalff. “Op deze manier zal de race toch op afstand te volgen zijn en kunnen we alsnog een groot publiek bereiken om waterstof en efficiënte mobiliteit onder de aandacht brengen”, zegt Elisa Gerritsen, van HAN Hydromotive. Door hun innovaties, willen de teams laten zien dat er nog grote sprongen te maken zijn in het verduurzamen van de mobiliteitssector. “We hopen jong en oud op deze manier te inspireren om na te denken over fossielvrij leven.”

De race is via de liveblog: https://hydrogen-challenge.nl/ te volgen.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak