04-09-2019

Ondernemers weten Polen beter te vinden. Waar begin je?

Ondernemers weten Polen beter te vinden. Waar begin je?

Steeds meer bedrijven weten in Polen een partner te vinden om hun internationale ambities vorm te geven of om nieuw (technisch) talent te vinden. Maar waar begin je als je wilt weten of Polen voor jouw onderneming ook een slimme investering is? En hoe zou die investering eruit moeten zien? Agnieszka Schipper is accountmanager ‘Ondernemen in Polen’ bij de gemeente Enschede en is jouw gids voor het leggen van de eerste (en juiste!) contacten.

Een land met potentie
Polen behoort met haar 40 miljoen inwoners tot een van de grootste landen van Europa. Een potentiële afzetmarkt waar ook steeds meer ondernemers bewuster van worden: “Het Polen van twintig jaar geleden is een schim vergeleken met het Polen van nu. Vooral op het gebied van ict en creatieve technologie biedt Polen enorm veel mogelijkheden voor bedrijven. Bovendien is Polen dankzij haar centrale ligging een snelle springplank naar Azië.

De zakelijke interesse in Polen groeit, maar bedrijven met groei ambities zouden zich nog beter kunnen oriënteren op Polen. Agnieszka licht toe: “Het probleem is dat – anders dan bij landen zoals Duitsland, Verenigd Koninkrijk of landen in Azië – een ingang niet altijd even makkelijk te vinden is in Polen. De taalbarrière en – ondanks de toenemende populariteit van Polen – speelt ‘het onbekende’ een rol. Voor de grotere bedrijven is een connectie weliswaar sneller gemaakt, maar mkb-bedrijven of startups die willen groeien, zijn meer gebaat bij een goede ondersteuning om hun kansen en investering in Polen op waarde te taxeren.”

In april dit jaar gingen acht bedrijven uit Twente met burgemeester Onno van Veldhuizen op handelsmissie en “factfinding” trip naar Polen-Rzeszow. Dit leverde al concrete afspraken op en mogelijke samenwerkingsverbanden worden verder uitgewerkt.

De eerste contacten
Volgens Agnieszka zijn veel bedrijven zich onvoldoende bewust van wat de gemeente daarin voor ze kan betekenen. “Jammer”, vindt Agnieszka. “Met mijn contacten in Nederland en Polen kan ik dé matchmaker zijn voor bedrijven om voet aan de grond te krijgen in Polen én andersom. Daarin is het wel heel belangrijk dat je helder hebt wat je vraag precies is. Zoek je een businesspartner zodat je jouw product op grotere schaal wilt produceren? Gaat het om ondersteuning in het doen van onderzoek? Of zoek je juist naar specifiek talent om de toenemende of veranderende vraag uit de markt op te kunnen vangen? Afhankelijk van de vraag kan ik verder verwijzen naar de juiste instantie om te helpen bij bijvoorbeeld marktonderzoek en het leggen van de eerste contacten.”

Agnieszka begeleidt jouw bedrijf van begin tot eind: “Zodra ik weet wat de zoekvraag is van bedrijven, zoek ik naar de juiste contacten. Soms gaat het om een simpele doorverwijzing, maar ook kunnen er vier maanden nodig zijn om uiteindelijk daar te komen waar beide partijen naar zochten. Ik help de bedrijven tot dat moment.”

Meer informatie
Wil je meer weten over je kansen in Polen? Neem contact op met accountmanager Agnieszka Schipper via a.schipper@enschede.nl of kijk op RVO.nl.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak