Na een testperiode van enkele maanden werd begin maart ‘SMART Groen’ gelanceerd in Enschede. De SMART-app maakt het mogelijk dat fietsers eerder groen licht krijgen op cruciale kruispunten. Met de kruising van de Hengelosestraat en Auke Vleerstraat heeft Kennispark Twente en daarmee Enschede de primeur in Nederland. We spraken met projectmanager fietsstimulering bij de Gemeente Enschede Benjamin Groenewolt over de meerwaarde van de app, de techniek achter de app en de verdere plannen.
Fietsgebruik stimuleren
De groen-app is een nieuwe functionaliteit binnen de bestaande SMART-app als onderdeel van de campagne Enschede Fietsstad 2020. “Het is inderdaad een toevoeging aan de SMART-app waarmee we het fietsgebruik in de stad verder willen stimuleren. Dat is ook de overkoepelende gedachte waarom we in 2009 dit traject zijn gestart. Het stimuleren van het fietsgebruik deden we tot nu toe nog alleen door het aanbieden van fietsuitdagingen waarmee je punten kunt verdienen. Denk bijvoorbeeld aan een festival waar je naartoe gaat. Als je op de fiets of met de bus gaat, verdien je punten voor deze ‘duurzame keuze’. Die punten verzilver je vervolgens in een voucher die je kunt besteden bij een lokale ondernemer.”
SMART Groen stimuleert het fietsgebruik op een andere manier. “Veel autorijders besluiten niet de fiets te nemen, omdat het vaak niet de gewenste tijdswinst en gemakken oplevert. Met SMART Groen willen we het nog iets aantrekkelijker maken om te fietsen. De nieuwe functionaliteit moet vooral ook bijdragen aan een betere doorstroming van het auto- én fietsverkeer. Minder autogebruik staat bovendien ook gelijk aan minder CO2-uitstoot. En dat is weer goed voor de lucht die we met z’n allen inademen.”
Hoe werk het eigenlijk?
Benjamin Groenewolt omschrijft SMART Groen als een soort virtuele drukknop. “Via GPS weet de app dat jij eraan komt. Via 4G wordt dit signaal weer de cloud ingestuurd naar de centrale om voor jou het verkeerslicht op groen te zetten. Kennisparker Mobidot leverde een belangrijke bijdrage in het meten en analyseren van persoonlijk verplaatsingsgedrag via de smartphone. Vialis en Infoplaza leverden de achterliggende techniek en rollen deze functionaliteit ook uit in andere Nederlandse steden.”
Uitbreiden naar tien kruispunten
Nu de app succesvol is gelanceerd, lijkt de weg geplaveid voor de volgende stap. “Het werkt. Dat is wat we op dit moment weten. Er liggen nu plannen om metingen te verrichten die de effecten inzichtelijk maken. We zitten nu in de fase om te bepalen hoe we die effecten kunnen bepalen en gebruiken om de app verder te optimaliseren. De software werkt op dit moment alleen op het kruispunt van de Hengelosestraat en de Auke Vleerstraat.”
Binnenkort worden meerdere verkeerslichten aan de Hengelosestraat en Gronausestraat – deze liggen min of meer in het verlengde van elkaar – voorzien van deze techniek. “We willen uitbreiden naar tien kruispunten. De verkeersdrukte op de Hengelosestraat zal alleen maar toenemen gezien de ontwikkeling van het gebied. SMART Groen komt wat dat betreft op een mooi moment. Zo kunnen we kijken hoe we de doorstroming van het autoverkeer efficiënt kunnen houden. Bovendien is het een mooi visitekaartje voor Kennispark Twente.”
Doe mee!
De SMART-app zit inmiddels op bijna 2000 gebruikers. “We merken dat veel mensen meedoen aan uitdagingen om punten te verdienen voor vouchers. We zoeken altijd naar nog meer ondernemers die als beloningspartner mee willen doen. Zij kunnen zich opgeven via info@smartintwente.nl. Het is niet alleen een mooie manier om jezelf als bedrijf te promoten. Je helpt ook mee om het fietsgebruik in Enschede te stimuleren!”