30-09-2022

QuiX Quantum wint 14 miljoen euro contract met het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum voor de levering van een universele quantumcomputer.

QuiX Quantum wint 14 miljoen euro contract met het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum voor de levering van een universele quantumcomputer

Het uiteindelijke einddoel is dat QuiX Quantum een 64-qubit Quantum Computer levert.

QuiX Quantum zal 8- en 64-qubit volledig Universele Quantum Computers leveren, gebaseerd op fotonica, waarbij de bestaande technologieën van hun processoren worden geïntegreerd met bronnen, detectoren en feedforward om een modulaire Photonic Quantum Computer te creëren. Dit is de eerste commerciële verkoop van universele kwantumcomputers op basis van licht. De ontwikkeling op maat voor het DLR wordt uitgevoerd in een gezamenlijk vierjarig project in het kader van het DLR Quantum Computing Initiative.

“We voegen competenties uit Nederland en Duitsland samen op één locatie, in het innovatiecentrum van het DLR Quantum Computing Initiative in Ulm. QuiX Quantum heeft de functionaliteit van zijn geïntegreerde kwantumfotonica al bewezen en levert met succes Quantum Photonic Processors aan klanten in heel Europa,” zegt Dr.-Ing. Stefan Hengesbach, CEO van QuiX Quantum, en legt verder uit dat “we van de samenwerking met DLR onder meer een systematisch onderzoek en demonstratie van de potentiële toepassingsgebieden verwachten, met name in de talrijke disciplines van DLR.”

quix-quantum-wins-14-million-contract

Het Duitse federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie (BMWK) heeft DLR financiering verstrekt om Duitse kwantumcomputers te ontwikkelen en de bijbehorende economische omgeving tot stand te brengen. De industrie, onderzoeksinstellingen en start-ups zullen onder leiding van DLR bij het initiatief worden betrokken

De door het DLR vastgestelde problemen omvatten postkwantumcryptografie, kwantummachineleren, planningoptimalisering voor satellietoperaties en simulatie van chemische redoxreacties voor de ontwikkeling van batterijsystemen. De behandelde onderwerpen hebben ook een industriële toepassingsachtergrond. Door zijn eigen onderzoek heeft DLR een duidelijke behoefte aan het toekomstige gebruik van kwantumcomputers in al zijn aandachtsgebieden luchtvaart, ruimtevaart, energie, vervoer, veiligheid en digitalisering.

Fotonica zal de tweede generatie van kwantumtechnologie mogelijk maken, en QuiX Quantum is marktleider op het gebied van fotonische kwantumcomputers

QuiX Quantum heeft reeds een niet-universele kwantumcomputer ontwikkeld met een lopende Boson Sampler, een kwantumcomputer voor speciale doeleinden. De kern is de QuiX Quantum Photonic Processor in de vorm van een herprogrammeerbare interferometer.
De gecommercialiseerde 20-mode Photonic Processors van QuiX Quantum zijn low-loss, multimode, volledig herconfigureerbare interferometers voor quantum computing die werken bij kamertemperatuur, waardoor de kosten en de omvang sterk verminderen. De QuiX Quantum Photonic Processors zijn reeds de de facto standaard bij toonaangevende instituten voor fotonische kwantumverwerking in het VK, Frankrijk, Duitsland en Hongarije.

Het gegunde contract loopt in het kader van DLR’s Quantum Computing Initiative en is in lijn met de roadmap van QuiX Quantum om een Universal Quantum Computer te ontwikkelen.

QuiX Quantum heeft jarenlange ervaring van onschatbare waarde in de kwantumfotonica die ertoe heeft geleid dat hen het DLR-contract is toevertrouwd.

De start-up werd in januari 2019 opgericht in Enschede, Nederland. Sindsdien hebben ze met succes marktleidende technologie gecommercialiseerd en onlangs een financiering ter waarde van €5,5miljoen opgehaald en veiliggesteld. Nu zal QuiX Quantum als eerste Europese bedrijf een Universele Quantum Computer op basis van fotonica verder ontwikkelen als klantspecifieke ontwikkeling.

De productportefeuille van QuiX Quantum is gebaseerd op gepatenteerde Photonic Integrated Circuits, PIC’s, die bewezen hebben weinig verlies te lijden. Deze gepatenteerde innovatie van de onderliggende technologie van ’s werelds krachtigste Quantum Photonic Processor aangeboden door QuiX Quantum maakt plug-and-play, geïntegreerde en herconfigureerbare hardware mogelijk. Hierdoor zijn ze de meest geavanceerde en aanpasbare PIC configuraties die beschikbaar zijn.

QuiX Quantum PIC’s stimuleren de kwantumrevolutie met NextGen-oplossingen op korte termijn voor financiën, farmacie, chemie en gegevensbeveiliging. Optica en fotonica zijn belangrijke technologieën die ons helpen wereldwijde problemen aan te pakken met betrekking tot armoede, ongelijkheid, klimaatverandering, aantasting van het milieu, enz.

QuiX Quantum start de gezamenlijke ontwikkeling van toepassingen met het DLR, het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum, en krijgt een speciale ruimte in het DLR Innovation Center in Ulm.

“Met QuiX Quantum integreren we een ander bedrijf in ons kwantumcomputing-initiatief door het de opdracht te geven het technologiegebied te ontwikkelen, hier specifiek voor fotonische kwantumcomputing. In ons innovatiecentrum in Ulm zal dus een andere speler in het ecosysteem van de kwantumcomputing deze technologie samen met ons verder ontwikkelen,” zegt Dr. Robert Axmann, hoofd van het DLR-initiatief voor kwantumcomputing

In deze nauwe samenwerking werken de betrokken bedrijven in de innovatiecentra van het DLR Quantum Computing Initiative. Dit creëert een gunstige omgeving door een sterk ecosysteem.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak