06-02-2023

QuiX Quantum wint de gerenommeerde Prism Award 2023 in de categorie Quantum Tech

QuiX Quantum wint de gerenommeerde Prism Award 2023 in de categorie Quantum Tech

QuiX Quantum is onderscheiden met de Prism Award, de “Oscars van de fotonica”, voor hun 20-mode Quantum Photonic Processor. Deze erkenning is een geweldige prestatie voor het Nederlandse fotonische quantum computing bedrijf, want het is opnieuw een bevestiging van hun commercieel beschikbare, marktleidende quantum hardware.

De Prism Awards is een internationale wedstrijd die de beste nieuwe optica- en fotonicaproducten op de markt bekroont en wordt jaarlijks georganiseerd door SPIE, de internationale vereniging voor optica en fotonica met meer dan 20.000 leden wereldwijd. Dit jaar ontving SPIE 76 inzendingen uit 19 landen, die werden beoordeeld door 27 juryleden.

QuiX Quantum werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie “Quantum Tech” tijdens het galadiner van de Prism Awards Ceremony op de avond van 1 februari. Dit evenement vond plaats tijdens de Photonics West conferentie en tentoonstelling in San Francisco, Californië, waar het bedrijf ook exposeerde en presenteerde op het Nederlandse paviljoen. 18.000+ aanwezigen waren vooraf geregistreerd om de ruim 1200 exposanten te ontmoeten. De volgende dag op 2 februari werd QuiX Quantum uitgenodigd om zijn uitstekende technologie en de bedrijfsgeschiedenis te presenteren tijdens de Prism Awards Winners’ Circle op het tentoonstellingspodium van de Photonics West aan aanwezigen, exposanten en pers.

“Dit is een ongelooflijk succes voor ons”, zegt Dr.-Ing. Stefan Hengesbach, CEO van QuiX Quantum, “In vier jaar tijd zijn we van een idee naar het leveren van bekroonde, marktleidende hardware voor fotonische quantum computing gegaan. Deze bekroonde processor is het kernelement van onze huidige generatie kwantumcomputers, die al een enorme impact heeft gecreëerd in het kwantumecosysteem als een uitstekend instrument om fundamentele kwantummechanische experimenten op chip uit te voeren.”

De Prism Awards gaan terug tot 2011 en eren bedrijven die producten op de markt brengen op basis van fotonische oplossingen, in dit geval op het gebied van kwantumtechnologieën. Winnaars van voorgaande jaren in Quantum Tech zijn onder meer ColdQuanta voor hun Albert: Quantum Emulator Machine in 2022, en Element Six voor hun DNV-B1TM quantum-grade diamantmateriaal in 2021. Dit bevestigt het vermogen van QuiX Quantum om met hun 20-mode Quantum Photonic Processor state-of-the-art kwantumcomputingoplossingen te bieden die gebaseerd zijn op fotonica.

De 20-mode Quantum Photonic Processor

Deze prijs is voor QuiX Quantum’s 20-mode Quantum Photonic Processor. Het maakt plug-and-play, geïntegreerde en herconfigureerbare hardwareconfiguraties mogelijk. Het is een gemakkelijk te implementeren en goedkope technologie voor kwantumverwerking, en toonaangevend in de industrie wat betreft het aantal optische kanalen (20), laag verlies (2,9 dB) en hoge transformatiegetrouwheid (99%). Dit heeft een hoog Technology Readiness Level (TRL) mogelijk gemaakt. Hij is volledig gekalibreerd, temperatuurstabiel en turnkey: als eindgebruiker levert u het licht en de gewenste optische transformatie, waarna de processor en zijn besturingssoftware de rest doen.

De Nederlandse Dutch Brings Home Tech Award uit Californië

Het feit dat QuiX Quantum deze prijs krijgt, laat zien hoe volwassen de commercialisering van fotonica is in de kwantumcomputingindustrie, vooral in Nederland. Een belangrijke factor die heeft geleid tot dit succes is te danken aan het hoge niveau van technische uitmuntendheid in fotonica in het land, met een sterk ecosysteem dat wordt versterkt door PhotonDelta.

“De Nederlanders kunnen erg trots zijn dat QuiX Quantum is onderscheiden met de prestigieuze Prism Award 2023: de ‘Oscars’ voor bedrijven in de fotonica-industrie.”, zegt Ewit Roos, CEO van PhotonDelta.

Bouwen aan een universele quantumcomputer op basis van fotonica

QuiX Quantum bouwt momenteel voor het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR) de eerste verkochte universele kwantumcomputer op basis van fotonica in Europa ter waarde van 14 miljoen euro. De kerntechnologie is gebaseerd op hun bekroonde 20-mode Quantum Photonic Processor. Lees meer hierover hier.

Fotonica leidt Quantum, QuiX Quantum leidt Fotonica

Er zijn verschillende benaderingen om een universele kwantumcomputer te bouwen, waarbij elke benadering de meest bruikbare kwantumcomputer wil leveren. Fotonica is er één van en leidt door schaalbaarheid, zonder de noodzaak van cryogenie. QuiX Quantum is de marktleider voor op fotonica gebaseerde kwantumcomputerhardware. Hun revolutionaire oplossingen verleggen de grenzen van wat mogelijk is in quantum computing door gebruik te maken van het gepatenteerde, low loss, geïntegreerde fotonische platform.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak