Materials

Innoveren met vernieuwende materialen in je productieproces start in Twente.

Materials

De maatschappelijke uitdagingen van onze tijd vragen om volledig nieuwe materialen, met eigenschappen die nu nog niet bestaan.

 

De maatschappelijke uitdagingen van onze tijd – van gezondheidszorg en energie tot digitalisering en logistiek – vragen om volledig nieuwe materialen, met eigenschappen die nu nog niet bestaan. Materialen die lichter, sterker, veelzijdiger, makkelijker te verwerken en onderhouden zijn dan alles wat we nu kennen. En materialen die milieuvriendelijker en duurzamer zijn, meer voorspelbaar in hun gedrag en levensduur in veranderende omstandigheden. Door het manipuleren van de bouwstenen van de natuur – atomen en moleculen – zijn we in staat deze materialen te maken.

VOORBEELDEN VAN ONDERZOEKSGEBIEDEN

Universiteit Twente is een voorloper op het gebied van onderzoek, onderwijs en valorisatie binnen de materiaalkunde; een wetenschapsgebied dat hoge eisen stelt en tegelijkertijd grote mogelijkheden biedt. Onze wetenschappers voeren fundamenteel onderzoek uit over de grenzen van disciplines, onder andere door het gebruik van geavanceerde computermodellen. Mede door onze deelname aan diverse publiek-private samenwerkingen ontdekken we hoe we materialen kunnen creëren die nieuwe functionaliteiten combineren met voorspelbaar gedrag.

TPRC recyclet smart materials

TPRC, het ThermoPlastic composites Research Center op Kennispark onderzoekt dagelijks de slimme materialen thermoplastische composieten. De met vezel versterkte kunststoffen zijn veel lichter dan veel bestaande gangbare materialen en zijn te vinden in hedendaagse high-end toepassingen in luchtvaart, transport, industrie, energie en gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan auto- en vliegtuigonderdelen om gewichtsreductie te realiseren.

Expertise leidt tot innovatie

Binnen TPRC werken de experts uit de industrie nauw samen met onderzoekers van verschillende universiteiten om specifieke kennis te ontwikkelen op het gebied van onder andere persvormen, overmolding, verbindingstechnologie, laser tape placement en simulatie van deze processen.

 

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak