31-03-2023

Solar Boat Twente trotseert het ruige water van het Ketelmeer met vliegende zonneboot

Solar Boat Twente trotseert het ruige water van het Ketelmeer met vliegende zonneboot

Het studententeam Solar Boat Twente is op maandag 27 maart afgereisd naar het Ketelmeer, waar ze voor drie dagen de vliegende boot gingen testen op ruiger water. Normaliter test het team op het Twentekanaal, waar de boot in staat is om stabiel te vliegen. Een belangrijk element dat hier niet goed getest kan worden is vliegen op golven. Het team stelt daarom de proef op de som door de boot bloot te stellen aan het ruige water van het Ketelmeer.

Op de eerste dag werd de structurele integriteit van de boot getest. Hier werd voornamelijk gekeken of de boot zeewaardig is en of die in staat is om te varen met ruiger water. Op de tweede dag werd gefocust op het vliegen. Hierbij werd gefocust op welke instellingen optimaal zijn om te anticiperen op de golven en om te vliegen in bochten. Op de derde dag is een racesimulatie uitgevoerd. Tijdens een race regelt het command centre, bestaande uit vier teamleden, de strategie van de wedstrijd en communiceert dit naar de piloot. Tijdens deze racesimulatie was het voornaamste doel om het command centre te trainen door hun huidige samenwerking in kaart te brengen en hier de valkuilen in te identificeren.

Uitkomsten

De eerste dag heeft het team voornamelijk laten zien dat de onderdelen van de boot ruiger water aankunnen. Ondanks de harde windstoten, lukte het de boot om te varen en kort even te vliegen. De tweede dag heeft het team erg nuttige informatie verschaft, dat ertoe geleid heeft dat ze nu voor een langere periode kunnen vliegen zonder problemen te ondervinden. De derde dag heeft voornamelijk ertoe geleid dat het command centre beter in staat is om een strategie voor een race uit te plannen en om te schakelen indien onverwachte dingen gebeuren. Ook is duidelijk geworden hoe ze best met de piloot kunnen communiceren. Naast deze uitkomsten heeft het team ook veel data verzameld, die ze nu kunnen gebruiken om verder te werken naar een geoptimaliseerd controlesysteem.

Toekomst

Na deze drie testdagen zal het team weer verder gaan met de voorbereidingen voor de eerste race, het Nationaal Kampioenschap zonnebootrace in Akkrum. Deze race vindt plaats in het hemelvaartsweekend. Om de kansen op de Nederlandse titel zo groot mogelijk te maken, heeft het team nu als voornaamste doel om het controlesysteem te optimaliseren voor foilen in bochten. De data die verzameld is tijdens de testdagen zal hier een grote bijdrage aan leveren. Ook zal het team zich focussen op het presenteren van de boot aan een groter publiek op 18 april in het Wilminktheater. De boot wordt officieel onthuld en de zonneboot zal een naam ontvangen.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak