27-05-2019

TechMed Center gereed: 4 pijlers die voor Kennispark belangrijk gaan zijn

TechMed Center gereed: 4 pijlers die voor Kennispark belangrijk gaan zijn

Midden april was de oplevering van het TechMed Center, voorheen ook wel de Technohal genoemd. De komst leverde al de nodige aandacht op in regionale media, vakbladen en eigen kanalen zoals U-Today. Met managing director van het TechMed Center Remke Burie en bouwprojectmanager Rob Nengerman maakten we de balans op: wat moet het TechMed Center voor Kennispark gaan opleveren na de officiële opening op 29 november? We kwamen tot vier belangrijke pijlers die voor Kennispark belangrijk gaan zijn.

1. Een zichtbaar ‘kloppend hart’ voor meer samenwerking en innovatie

Medische technologie is voor Kennispark een ontzettend belangrijk cluster. Ongeveer 40% van de activiteiten op Kennispark zijn hierop gericht. Het gebied was dus echt gebaat bij een zichtbaar ‘kloppend hart’. Volgens managing director Remke Burie van het TechMed Center draagt het bij aan meer samenwerking en innovatie: “Onderwijs en praktijk moet je op een centraal punt organiseren. Op die manier ontstaan er veel sneller én meer ontmoetingen tussen studenten, specialisten en onderzoekers. Dat is in de basis een voorwaarde voor meer samenwerking en innovatie. En dat kan heel snel gaan door bijvoorbeeld de stagecoördinator die een uitvinding van een student koppelt aan een bedrijf die op dat specifieke aandachtsgebied bezig is met het testen van nieuwe apparatuur.”

2. Producten sneller op de markt brengen

Het belang van meer samenwerking en innovatie op een centraal punt gaat volgens Burie niet alleen over het zoveel mogelijk koppelen van talent aan bedrijven: “Het is nog steeds een uitdaging om medtech-producten snel op de markt te brengen. Het duurt ongeveer 15 jaar voordat een product de route van idee naar daadwerkelijke implementatie aflegt. Met het TechMed Center zie ik kansen om die looptijd nog verder in te korten. En dat begint met het centraal aanbieden van alle faciliteiten die daarvoor nodig zijn, denk bijvoorbeeld aan onderwijs en voldoende mogelijkheden om nieuwe producten in de praktijk te testen. Als we producten daadwerkelijk sneller op de markt brengen dan heeft dat een aanzuigende werking op andere (medtech-)bedrijven en dat is goed voor Kennispark.”

3. Leidende rol in Europa vasthouden

Twente wordt nog steeds gezien als een van de leidende hubs in Europa op het gebied van medische technologie: “Niet voor niks is Universiteit Twente coördinator in DIH-HERO (Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics), een Europees project gericht op het versnellen van innovatie en implementatie van robotica-toepassingen voor de gezondheidszorg.” Het op peil houden van kennis over medische technologie is essentieel om die leidende rol vast te houden: “Als ik bijvoorbeeld kijk naar Artificial Intelligence in combinatie met medische technologie, dan hebben we daar ongelooflijk veel te bieden. Die kennis moet je alleen niet binnen onderzoeksteams of in collegezalen houden, maar delen met professionals. We gaan daarom ook workshops en kennissessies organiseren voor medisch specialisten met als doel om regiobreed de kennis over medtech te borgen.” Burie roept dan ook bedrijven op om de samenwerking met het TechMed Center te zoeken: “En dat hoeft niet alleen te gaan over je product, maar ook wat je te bieden hebt hoe we onze positie op het gebied van medtech internationaal kunnen versterken.”

4. De beste omstandigheden voor innovatie en samenwerking

Een andere belangrijke pijler voor meer samenwerking en innovatie is zorgen voor een zo optimaal en gezond mogelijk werkklimaat. Rob Nengerman legt uit hoe het TechMed Center met duurzame oplossingen daaraan bijdraagt: “Naast de 585 zonnepanelen en de aansluiting op het stadverwarmingsnetwerk is ook goed nagedacht over het creëren van een zo optimaal mogelijk werkklimaat, op een duurzame manier.” Vanuit een centraal gebouwbeheersysteem worden koelen en verwarmen geregeld: “Sensoren detecteren beweging en meten de temperatuur en de CO2-concentratie. Die gegevens samen maken dat het systeem automatisch kan bepalen wat een ruimte nodig heeft om te zorgen voor een zo goed mogelijk werkklimaat.” Nengerman legt verder uit: “Meer mensen in een ruimte leidt tot meer beweging, hogere temperaturen en een hogere concentratie CO2. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel lucht er ververst moet worden en hoeveel extra verwarming of koeling nodig is.” Ook als er niemand in een ruimte is, wordt energie bespaard: “De zonwering beweegt automatisch mee zodat de ruimte niet onnodig wordt opgewarmd en de ventilatie wordt verlaagd of schakelt volledig uit. Dit levert een besparing op in de hoeveelheid koeling die je feitelijk nodig zou hebben.”

Bezoek de DIH-HERO Informatiedag op 20 juni!

Bedrijven werkzaam op het gebied van medische robotica kunnen op 20 juni tijdens de informatiedag al de eerste contacten leggen met experts, en informatie krijgen over aankomende calls. Meer informatie is te vinden via onderstaande link.

Dutch Info Day DIH-HERO >

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak