07-02-2023

Tweede jeugd voor Kennispark Twente: van campus naar innovatiedistrict

Tweede jeugd voor Kennispark Twente: van campus naar innovatiedistrict

Op een gebiedsontwikkeling wordt steeds vaker het etiket ‘innovatiedistrict’ geplakt. Zoals in Enschede, waar de universiteitscampus en het naastgelegen bedrijventerrein getransformeerd worden tot innovatiedistrict Kennispark Twente. Een herontwikkeling van formaat, maar wat levert het op?

Het zijn nu nog drie min of meer op zichzelf staande gebieden: de Universiteit Twente, het Business & Science Park en het zogeheten ‘Twente Village’ – met voetbalclub FC Twente als een van de hoofdbewoners. In het gebied van 180 hectare aan de noordkant van Enschede komt een hoop kennis en de bedrijvigheid van meer dan vierhonderd bedrijven samen. Alle ingrediënten voor een succesvol innovatiedistrict lijken aanwezig.

“We hebben goud in handen”, luidt een van de rapporten over de visie voor het gebied. Dus is het tijd voor een grote transformatie. In 2030 moet het gebied herontwikkeld zijn tot één gebied met één uitstraling. Een toplocatie van internationaal formaat: Kennispark Twente.

Kennispark Twente richt zich met name op bedrijven in de technologische sector, waar de Universiteit Twente ook om bekend staat. Volgens de waarnemend directeur is het voor een innovatiedistrict belangrijk om je onderscheidend te profileren. Stokkelaar: “Als je een succes wilt maken van je innovatiedistrict, moet je kiezen voor de unieke kennisposities waar je al sterk in bent. Bij ons zijn dat bijvoorbeeld chipdesign, medische technologie en nanotechnologie. Daar profileren we ons nu veel nadrukkelijker in.”

Ontmoetingen faciliteren

Om samenwerking tussen studenten, professionals en wetenschappers op Kennispark Twente te stimuleren is het van groot belang dat zij elkaar kunnen ontmoeten. Dan worden relaties en netwerken opgebouwd en vindt er kennisoverdracht plaats. Zo’n milieu leidt tot innovatie.

Een mix van werken, wonen, vrije tijd, horeca en sport in één gebied moet ervoor zorgen dat ontmoeting op een laagdrempelige manier plaats kan vinden. Een goede verbinding met de stad Enschede draagt ook bij aan de levendigheid van het gebied. Zo transformeert de campus naar een “complete hoogwaardige leefomgeving” die verbonden is met de stad en de regio.

Voor bedrijven zijn de samenwerking met studenten en de nabijheid van andere bedrijven in dezelfde sector belangrijke drijfveren om zich op Kennispark Twente te vestigen. Rudy Sesink is COO van het techbedrijf Eurofins Maser, dat gespecialiseerd is in het testen van chips voor auto’s en consumentenelektronica. Sesink legt uit dat Eurofins Maser regelmatig de samenwerking met studenten opzoekt, bijvoorbeeld door hen practica te laten uitvoeren of rondleidingen te geven aan studenten. Het is handig om fysiek in de buurt te zijn van die studenten, of van andere chip-design bedrijven, zegt hij. “Het is makkelijk contact zoeken. Je spreekt en ziet elkaar.”

Aanlokkelijke toekomstvisie

Het Enschedese bedrijf Phix, dat componenten en modules bouwt voor fotonische chips, groeide sinds de oprichting van het bedrijf in 2018 op de universiteitscampus uit zijn voegen en verhuist binnenkort naar een groter pand aan de Hengelosestraat op Kennispark. Marieke Hofste, financieel directeur van Phix, legt uit dat het voor hen een fijne plek is om de ambities van het bedrijf te realiseren, bijvoorbeeld door de goede bereikbaarheid.

Ook de nabijheid van andere bedrijven speelt een rol: “De diensten en producten die wij leveren zijn heel kennisintensief. En daarvoor is samenwerking met veel partners belangrijk. Dat zijn onder andere de Universiteit Twente, maar ook veel hightech bedrijven waar wij zaken mee doen.”

Sesink van Eurofins Maser kijkt bovendien uit naar de grootse plannen voor het gebied: “Die toekomstvisie is aanlokkelijk. Het is iets wat mensen bezighoudt: een groene omgeving, dat ze er met de fiets of het openbaar vervoer kunnen komen, of dat je in de pauze lekker een rondje kunt lopen. Dat wordt alleen maar belangrijker. Niet alleen de werkplek, maar alles wat eromheen zit.”

Bovenstaande zijn highlights uit een artikel op gebiedsontwikkeling.nu. Lees het volledige artikel hier.

 

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak