Op 14 april 2023 opende de Universiteit Twente een bijzonder nieuw lab: het Waterlab. Aan de vijver bij het Hogekampplein biedt dit kleine, glazen gebouw een uniek testcentrum voor onderzoek en educatie op het gebied van water- en membraantechnologie. De opening van het lab was onderdeel van de Twente membranes Day, ter ere van vijftig jaar membraanonderzoek in Twente.
Het dreigende tekort aan drinkwater benadrukt de noodzaak voor onderzoek naar nieuwe technologieën voor waterzuivering. Membraantechnologie is een van de meest veelbelovende oplossingen, mede door een laag energiegebruik. Het Waterlab is de perfecte plek voor onderzoekers, studenten en bedrijven om de mogelijkheden van membraantechnologie in de praktijk te testen en demonstreren.
Water Miracle
De Water Miracle, een slimme modulaire ultrafiltratie-installatie die water zuivert uit de ernaast gelegen vijver en regenwater omzet in irrigatiewater, is een van de pronkstukken van het Waterlab. Het gezuiverde water wordt opgeslagen in een kelder van duizend kubieke meter. De UT gaat dit water gebruiken voor haar sportvelden en daardoor enorm op haar drinkwatergebruik besparen. De opslag dient ook als extra buffer voor periodes van droogte.
Ideale tussenstap
Naast de Water Miracle biedt het Waterlab ruimte voor vijf kleinschalige pilots. Elke plek heeft toegang tot vier soorten water: afvalwater, regenwater, vijverwater en drinkwater. Het Waterlab vormt een goede tussenstap tussen fundamentele onderzoeken en industriële pilots. “Nadat iets ontwikkeld is in het lab kunnen onderzoekers en bedrijven hier kijken of het ook op grotere schaal werkt en onder praktijkomstandigheden met “echt” water”, vertelt projectleider Heleen Sombekke.
Open lab
Het Waterlab is niet alleen een testcentrum, maar ook een plek waar onderzoek, onderwijs en wetenschapscommunicatie bij elkaar komen. “De prominente plek op de campus en volledig glazen uitvoering geven een goed kijkje in het lab. Het is een erg open lab. We nodigen iedereen dan ook uit om een kijkje te nemen bij het onderzoek dat hier plaatsvindt. Dan kun je zelf zien hoe we het water hier zuiveren”, aldus Sombekke.
Vijftig jaar membraanonderzoek
De watersector van vandaag kampt met vele uitdagingen, zoals het verwijderen van microverontreinigingen, ontzilting, droogte en watertekort. Met onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe technologieën voor het schoonmaken en hergebruiken van afvalwater, kunnen we de druk op drinkwater en grondwaterbronnen verminderen. De Universiteit Twente doet dat inmiddels al vijftig jaar. Om dat te vieren organiseerde het Membrane Science and Technology cluster (MST; Faculteit TNW) op 14 april de Twente membranes Day. Tijdens deze feestelijke dag openenden we het Waterlab en presenteerden we het jubileumboek ’50 years of membrane research in Twente’ aan Heiner Strathmann, professor emeritus van de UT en voormalig hoogleraar van de vakgroep Membraantechnologie’.