27-06-2019

UT Challenge 2019: innovatieve business-ideeën in een ijzersterke pitch

UT Challenge 2019: innovatieve business-ideeën in een ijzersterke pitch

280 studenten, verenigd in 90 projectteams gingen in maart aan de slag met een intensief ondernemerstraject in de UT Entrepreneurial Challenge. Hun opgave: een zo goed mogelijk businessidee ontwikkelen, verpakt in een ijzersterke pitch. De apotheose volgde op donderdag 21 juni tijdens Entrepreneurial Day van de Universiteit Twente.

Van de twintig finalisten die de halve finale van Entrepreneurial Day haalden, mochten er uiteindelijk zes het podium betreden. Precies zestig seconden kregen zij de gelegenheid om hun innovatieve businessidee te presenteren aan de jury. Guido Berben, één van de oprichters van betaalapp Tikkie was onder de indruk. “Ik was ook verrast en blij te zien dat universiteiten op deze manier jonge ondernemers stimuleren en ondersteunen, zodat ze kunnen proeven hoe het is om in de ‘echte wereld’ te ondernemen.” Zijn belangrijkste tip voor de jonge ondernemers: “Het grootste risico van ondernemen is dat je het nooit doet.”

Winnaars
In de categorie Start-up ging de hoofdprijs naar Online Eye Measurement. In deze categorie moeten ideeën al dusdanig zijn uitgewerkt dat er op korte termijn een bedrijf uit moeten kunnen ontstaan. Online Eye Measurement is een idee van Thomas Imhof en betreft een nieuwe methode om op afstand, met behulp van computer of telefoon, een goede en betrouwbare ogentest te kunnen uitvoeren.

ECsens van Pepijn Beekman en Dilu Mathew werd tot winnaar gekroond in de categorie Prototype. Zoals de naam van de categorie al doet vermoeden, moeten deelnemers een prototype ontwikkelen van hun idee, waarbij ze diverse ontwikkelopgaven overwinnen. Pepijn en Dilu ontwikkelden een monitoringstool op nanoschaal die in staat is om snel en eenvoudig tumor-biomarkers te kunnen detecteren, zonder dat daarvoor grote, dure en zware ingrepen noodzakelijk zijn.

De winnende pitch in de categorie Ideation was die van Katharina Kück, Leonie Grosse-Boes, Anne Rikhof, Erik Bösert en Grace Wachter. Verenigd in G-Lake ontwikkelden zij een mobiel device dat als noodsignaal dient op het moment dat iemand verdrinkt in het water. De categorie is bedoeld voor studenten die een geheel nieuw idee bedenken, maar nog in een zeer vroege stadium van ontwikkeling zijn.

Plaex wist de steun van het publiek te winnen en kreeg daarvoor de Audience Prize uitgereikt. Accelent Resonant Accelerometers wist zowel de ASML Makers Award als de Bosch Prize binnen te slepen en Oswald Labs werd tot winnaar uitgeroepen voor de Volker Wessels Telecom Prize. Een overzicht van alle deelnemers en hun ideeën vind je op de website van de UT Challenge (www.utchallenge.nl).

Intensief voortraject
In een intensief en uitgebreid programma werden de ondernemers in de dop in de afgelopen maanden ondersteund bij hun project. Business developers van Novel-T, innovatieconsultants en ervaringsdeskundigen: vele Twentse ondernemers droegen hun steentje bij aan de workshops, speeddates en coachingsessies. “Het zijn allemaal mensen die een goed idee hebben. Sommigen hebben alleen dat, en sommigen zijn al een bedrijf. Je merkt aan iedereen dat ze er veel aan hebben wat wij vertellen, en als ze er niks aan hebben dat ze het wel in zich opnemen en actief aanwezig zij”,  aldus innovatieconsultant Tom van Boven, UT-alumnus en namens PNO actief als één van de coaches.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak