04-12-2024

Werkgelegenheid Kennispark Twente afgelopen vijf jaren aanzienlijk toegenomen

Werkgelegenheid Kennispark Twente afgelopen vijf jaren aanzienlijk toegenomen

Campussen en science parks van Nederland, zoals Kennispark Twente zijn essentieel voor groei van werkgelegenheid en nieuwe bedrijvigheid. Innovaties en vernieuwende samenwerkingen resulteren in oplossingen die maatschappelijke transities versnellen. Zo blijkt uit het op 4 december gepubliceerde onderzoeksrapport van Buck Consultants International (BCI). Edward van der Meer, voorzitter van het Nationaal Campussen Overleg (NCO) is trots op de hernieuwde bevestiging vanuit het onderzoek: “De campusorganisaties zijn blij met de resultaten van het onderzoek. De aanzienlijke groei en aanzuigende werking van campussen is zichtbaar, groei die resulteert in economische én maatschappelijke impact”.

Campussen en Science Parks van Nederland vliegwiel voor groei en innovatie

Werkgelegenheid Kennispark Twente afgelopen vijf jaren aanzienlijk toegenomen

Nederland telt twintig volwassen- en groeicampussen, goed voor 200.000 professionals werkzaam bij innovatieve bedrijven en kennisinstellingen. Deze campussen trekken met hun ecosystemen start-ups aan, ondersteunen de doorontwikkeling naar scale-ups en vormen een magneet en broeiplaats voor talent, kapitaal en bedrijven. Dit versterkt niet alleen de lokale economie, maar ook de internationale positie van Nederland als kennis- en innovatieland.

Groei en samenwerking als basis voor succes

Het Nationaal Campussen Overleg (NCO) verenigt de topcampussen van Nederland, te weten Amsterdam Science Park, Brightlands Chemelot Campus, Campus Groningen, High Tech Campus Eindhoven, Kennispark Twente, Leiden Bio Science Park, TU Delft Campus, TU Eindhoven, Utrecht Science Park en Wageningen Campus. Samen vormen deze campussen een belangrijk netwerk dat bedrijven, start-ups, kennisinstellingen en overheden samenbrengt om innovaties te versnellen.

Edward van der Meer, voorzitter van NCO licht toe: “Het onderzoek onderstreept de doorslaggevende rol van campussen in het vinden van antwoorden op maatschappelijke uitdagingen en het versnellen van technologische vooruitgang. Door samen te werken als campussen creëren we een vliegwiel voor verantwoorde, nationale economische groei en bieden we een platform om brede maatschappelijke vraagstukken aan te pakken, zoals duurzaamheid, digitalisering en gezondheid.

Het onderzoeksrapport van BCI identificeert een aantal campussen die doorgegroeid zijn naar ‘volwassen campus’ en een aantal groei- en ontwikkelcampussen, zoals respectievelijk het High Tech Systems Park in Hengelo en Technology Base in Enschede, die van grote waarde zijn voor het ecosysteem.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat

De campusomgevingen maken Nederland een aantrekkelijk vestigingsland. Dat de campussen een broedplaats zijn voor start-ups die doorgroeien naar scale-ups en een magneet voor kenniswerkers, talent en technologie-gedreven bedrijven en kapitaal bevestigen de cijfers van Kennispark.
De aanwezigheid van Kennispark versterkt niet alleen de lokale en regionale economie, maar samen met de andere campussen in Twente ook de internationale positie van onze regio en van Nederland als kennis- en innovatieland” aldus Bertyl Lankhaar, gebiedsdirecteur Kennispark Twente.

Van der Meer vult vanuit het NCO aan: “De campussen en science parks zijn hét internationale visitekaartje van Nederland voor succesvolle innovatie. Om deze rol te blijven vervullen en te versterken, is verdere investering in fysieke ruimte, bereikbaarheid, state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur, energievoorziening en verduurzaming essentieel. Zo leveren wij een belangrijke bijdrage aan een toekomstbestendig en aantrekkelijk vestigingsklimaat van Nederland. Dat is te zien aan de enorme én structurele werkgelegenheidsgroei op deze campussen.

Werkgelegenheid op Kennispark afgelopen vijf jaren toegenomen met 64%

De totale werkgelegenheid bij gevestigde bedrijven op Kennispark is van 2018 tot 2024 met 64% toegenomen. Dat is aanzienlijk als je dit vergelijkt met de groei van reguliere bedrijventerreinen in Enschede, waar de werkgelegenheid in die periode 14% is toegenomen. Het aantal start-ups op Kennispark is in de afgelopen zes jaar verdubbeld, evenals de werkgelegenheid voor deze bedrijven.

Kennispark Twente is het oudste sciencepark in Nederland, dat in de jaren ’80 als eerste in Europa een Bedrijfstechnologisch centrum (BTC Twente) realiseerde; een uniek concept met flexibele kantoren, bedrijfsruimte, cleanrooms en laboratoria voor innovatieve ondernemingen, startups en groeiende bedrijven. Waar het destijds startte met werkruimte voor 20 bedrijven, zijn er nu meer dan 460 bedrijven op Kennispark gevestigd, die samen met Universiteit Twente goed zijn voor meer dan 11.000 arbeidsplaatsen.

Het campussenrapport van BCI belicht voornamelijk de bedrijven in innovatieve sectoren zoals R&D, ICT, Technische diensten en High Tech productie. Voor Kennispark gaat dat over 180 bedrijven en ruim 4.000 medewerkers.

Bertyl Lankhaar, directeur Kennispark: “Kennispark is een kraamkamer voor innovatieve bedrijven. We zien bedrijven hier starten, doorgroeien en soms zover ontwikkelen dat ze de ruimte op Kennispark ontstijgen. Die zien we dan elders weer verder groeien, zoals een NX Filtration dat onlangs ook een vestiging op het High Tech Systems Park in Hengelo realiseerde. Dit creëert doorstroom die ook nodig is om ruimte te bieden voor volgende start-ups, voor spin-offs van de Universiteit Twente, scale ups en (inter)nationale bedrijven die zich op Kennispark willen gaan vestigen.

De samenwerking van de campussen vormt een belangrijk fundament en bijdrage aan Nederland. Dat blijkt uit de volgende elementen:

  • het talent centraal stellen en zorgen voor doorlopende doorstroming van kennis, door intensieve samenwerking tussen onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven;
  • innovatie versnellen, door kennis en middelen over campussen heen te delen en gezamenlijke onderzoeksprogramma’s op te zetten;
  • impact op schaal creëren, door regionale expertise landelijk in te zetten en samen te bouwen aan oplossingen die de grote transities van onze tijd helpen realiseren;
  • onze internationale positie versterken, door het profiel van Nederland als kennisland op de kaart te zetten en een aantrekkelijk vestigingsklimaat te bieden voor zowel innovatieve bedrijven, kapitaal als talent.

Het volledige rapport download je hier.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak