31-08-2020

De heldere toekomst volgens NX Filtration

De heldere toekomst volgens NX Filtration

Verslaggevers van de Tubantia en RTL proostten al met een glaasje vers getapt water uit het Twentekanaal. En ook wij wilden dat weleens met eigen ogen zien en proeven op het terrein van roeivereniging Euros. Nog nieuwsgieriger waren we naar een andere vraag: is deze Twentse oplossing meer dan alleen een oplossing voor Twente? Oprichter van NX Filtration Erik Roesink en CEO Michiel Staatsen leidden ons rond in hun kraakheldere toekomst.

Tapt Twente haar water weer uit het Twentekanaal? Wij proefden alvast!

De uitnodiging van Roesink op Linkedin om te komen proeven bij de testinstallatie deed nogal het nodige opborrelen: “De Tubantia wilde graag langskomen en Editie NL pikte dat bericht ook al snel op. Onze technologie wordt weliswaar al veelvuldig toegepast in het buitenland, maar ook in Nederland – en juist in Twente – willen we laten zien hoe onze technologie kan bijdragen in de oplossing voor het drinkwaterprobleem. Ook onze klanten en geïnteresseerde partijen kunnen hier komen kijken hoe onze technologie werkt.” Staatsen leidt ons langs de testinstallatie waar op datzelfde moment enkele medewerkers aan het werk zijn.

Het ‘Twentse probleem’

Zeker na de oproep van Vitens begin augustus om minder water te gebruiken, kan het vrijwel niemand zijn ontgaan: Overijssel – en vooral Twente – heeft een serieus drinkwaterprobleem. “Een deel van de oplossing kan worden geleverd door de grondwatervoorraad aan te vullen vanuit het Twentekanaal, zoals tot 2003 werd gedaan. Met onze nanofiltratiemembranen kunnen wij ervoor zorgen dat het kanaalwater volledig wordt ontdaan van alle onwenselijke stoffen, zoals medicijnresten en PFAS. Op deze manier kan het zelfs direct gedronken worden of ingezet worden voor bedrijfsprocessen”, vertelt Staatsen terwijl we naar de kade lopen.

Hoe werkt het proces van waterfiltratie?

Eenmaal op de kade zien we dat een dompelpomp het kanaalwater oppompt: “Dit water wordt eerst in een plastic opvangbak opgevangen waar een simpele bezinkingsstap plaatsvindt. We lopen de container in waar de echte innovatie zijn werk doet: “Het kanaalwater wordt daar door een grote buis geperst die is gevuld met duizenden membraanrietjes. De nanolaagjes die we op deze rietjes  hebben aangebracht vormen de kern van onze innovatie. Het zijn alleen watermoleculen en mineralen die nog door dit hele dunne laagje heen kunnen. Dat betekent dus dat bacteriën, virussen, medicijnresten en microplastics geen schijn van kans hebben. Wat je in feite ziet gebeuren, is dat enkel het schone water uit de rietjes druppelt.” Bekijk het ‘zweetproces’ hieronder!

Het filterproces in beeld

Tappunten op Kennispark

We nemen een slok vers gefilterd Twents kanaalwater. “Tappunten met gezuiverd kanaalwater voor bedrijven op het Kennispark? Ik vind dat een serieuze optie, zo kunnen we laten zien wat er met op de UT ontwikkelde technologie kan. Bovendien, als je ziet hoe belangrijk water is in veel processen van bedrijven, dan hebben we daar als NX Filtration ontzettend veel in te bieden. Vitens hoeft dan veel minder drinkwater te leveren en dat is precies waar het naartoe moet.” Roesink ziet het al voor zich: “Micronit bouwt hier niet ver vandaan. Waarom zouden we ze niet van drinkwater kunnen voorzien uit het Twentekanaal met onze technologie?”

Drinkwater_op_kennispark_2

Made in Twente

Het kanaalwater is Twents, de oplossing van NX Filtration is Twents én de samenwerking is ook volledig Twents: “Met Jotem, Van Remmen en Demcon hebben we bijvoorbeeld een mooie samenwerking. Demcon in dit geval ontwikkelt de sensoren die alles in de gaten moeten houden en meten.” Ook de UT en Saxion zijn voor NX Filtration belangrijke samenwerkingspartners: “We hebben daar meerdere researchprojecten lopen. Wat zijn mogelijk slimmere materialen die we kunnen gebruiken? Hoe kunnen we processen efficiënter maken? De universiteit is in dat soort innovatievraagstukken blijvend een onmisbare partij voor ons. Sterker nog, in de vakgroep MST (Membrane Science and Technology) ligt de bakermat voor onze membraantechnologie. Dat heeft in Twente alleen al zo’n 1.000 banen opgeleverd en – gezien de wereldwijde waterproblematiek – ben ik ervan overtuigd dat er alleen al in Twente nog honderden volgen.”

 

De Smartbox, een waterzuiverende oplossing voor afgelegen gebieden die ook door Twentse bedrijven is ontwikkeld.

Earth is calling Twente!

Toenemende droogtes door klimaatverandering, steden die harder groeien dan ooit, een groeiende wereldbevolking, de risico’s van antibioticaresistentie. Schoon én voldoende drinkwater staan onder druk. Alleen nu al overlijden er elke dag meer dan 800 kinderen onder de vijf jaar door vervuilde bronnen, het ontbreken van toiletten en slechte hygiënische omstandigheden. Staatsen hoopt op meer bewustzijn en realisme: “Corona heeft er wel voor gezorgd dat er een extra vergrootglas op hygiëne komt te liggen. Ik hoop dat het wereldwijd voor een versnellend effect zorgt.” In China, de Filipijnen en Indonesië draaien al installaties met de technologie van NX Filtration, die honderd keer groter zijn dan deze testinstallatie. In Vietnam zijn ze ook al heel ver, daar wordt nu met twee universiteiten samengewerkt. Ook in de Verenigde Staten en Canada wordt de technologie van NX Filtration ingezet, onder andere voor het zuiveren van afvalwater in de frisdrankproductie.

Watercyclus doorbreken

Roesink ziet dat er nog iets anders moet gebeuren: “Kijk, de koperen draden onder de grond die we vroeger nodig hadden om telefonie mogelijk te maken, die heeft Afrika nooit geïmplementeerd. De mobiele telefoons wél. En dat heeft, zoals we allemaal hebben kunnen zien, flink wat veranderingen teweegbracht. Wat het zuiveren van water betreft, moeten we hopen dat er iets vergelijkbaars gaat gebeuren via kleine, robuuste decentrale units. Het moet snel, makkelijk en duurzaam kunnen. Zo kunnen we die watercyclus op grote schaal verkorten, dat is waar het eigenlijk allemaal om draait.” En de oplossing? Die zou dus weleens voor een groot deel uit Twente kunnen komen…

Lees ook:

‘Earth is calling… Universiteit Twente’

‘Earth is calling… ‘Water4All & Jotem’

 

Zelf een keer vers gefilterd Twents kanaalwater proberen? NX Filtration nodigt je uit! Dus kom langs en proef het zelf!

 

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak