Gemeente Enschede wil het gebruik van deelvervoer stimuleren. Op Kennispark in Enschede zijn daarom met behulp van € 40.000,- van de Regio Deal als proef 25 deelmobiliteithubs gerealiseerd. Dit zijn vakken waar gebruikers van deelvervoer hun voertuig kunnen stallen. Op die manier voorkomen we dat voertuigen tot parkeeroverlast in de openbare ruimte leiden.
Enschede ontvangt van het Rijk een subsidie van 500.000 euro voor de verdere uitrol van deelmobiliteithubs. In het voorjaar van 2023 is Enschede-Noord als eerste stadsdeel aan de beurt.
Dekkend netwerk
De proef op het Kennispark richt zich op reizigers en de medewerkers van Kennispark die hun auto parkeren bij het FC Twente-stadion. Zij kunnen het laatste deel van hun reis dan vervolgen met een deelvoertuig. Ook richt de proef zich op studenten die steeds meer gebruik maken van deelvervoer. Gebiedsorganisatie Kennispark heeft samen met de gemeente Enschede en de Universiteit Twente een netwerk aangelegd van deelmobiliteithubs, zodat deelvoertuigen bij meerdere locaties teruggebracht kunnen worden: het ‘back to many’ systeem.
Gebruikmaken van een deelfiets of -scooter
Op Kennispark zijn de deelscooters van Felyx en Check en de deelfietsen van Bolt beschikbaar. Wil je gebruikmaken van een deelfiets of -scooter? Dat kan heel eenvoudig: download de app van een van de aanbieders, meld je aan en check op de kaart waar je het dichtstbijzijnde deelvoertuig kunt vinden. Volg de instructies op de app en meld je rit aan. Ontgrendelen en starten gaat allemaal via de app. De gemaakte kosten worden via een automatische incasso of via de creditcard maandelijks afgeschreven.
Let op: de aanbieders van deelmobiliteit komen en gaan en niet elke aanbieder is altijd bij alle hubs te vinden. Mocht je gebruik willen maken van een scooter of fiets, check dan ter plekke welke aanbieder er op jouw locatie beschikbaar is.
Vrij parkeren niet lang toegestaan
Op Kennispark is het free floating, ofwel het vrij parkeren met de komst van de hubs niet langer toegestaan. De apps van de deelvervoeraanbieders geven aan bij welke hub de fietsen en scooters staan en waar je ze terug moet zetten. Alle aanbieders hebben hun fietsen en scooters zo geprogrammeerd dat ritten alleen nog maar binnen de hubs kunnen worden gestart. Parkeren buiten de hubs en daar de rit afsluiten is dus niet meer mogelijk.
Locaties hubs op Kennispark en Campus UT
Vaste plek zorgt voor herkenning
Op basis van de ervaringen met de deelmobiliteithubs op Kennispark wil Enschede de komende jaren het netwerk wijk voor wijk uitbreiden. Met de subsidie van € 500.000 vanuit het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat wil de gemeente minimaal 150 deelmobiliteithubs realiseren. Het gaat daarbij om regiohubs, wijkhubs en buurthubs. ‘Steeds meer inwoners maken gebruik van deelvervoer en dat juichen we van harte toe. Het betekent wel dat we het goed met elkaar moeten regelen’, vertelt Wethouder Mobiliteit Marc Teutelink. ‘Bij het vaststellen van de locaties betrekken we de inwoners in de buurten. We verwachten dat zij de hubs steeds beter gaan gebruiken. Een vaste parkeerplek zorgt daarbij voor herkenning en duidelijkheid en voorkomt overlast’.