11-03-2021

Nieuw op Kennispark: Centre for Cybersecurity Research

Nieuw op Kennispark: Centre for Cybersecurity Research

TUCCR (Twente University Centre for Cybersecurity Research) is een gloednieuw onderzoekscentrum om de veiligheid en digitale soevereiniteit van onze samenleving te versterken. Door toponderzoek! Vrijdag 5 maart was de opening. Maar wat betekent zo’n instituut nou voor bedrijven op Kennispark? En hoe gaan ze elkaar helpen en versterken?

Op digitaal gebied speelt er op dit moment veel in Nederland. Data die wordt doorverkocht, hackers die losgeld eisen van bedrijven en organisaties, verouderde IT-systemen en -structuren: Nederland moet snel digitaal weerbaarder worden. De signalen waren al zorgelijk. Zo waarschuwde de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) in 2019 nog dat er een digitale ontwrichting in de maatschappij dreigt. Ook op strafrechtelijk vlak zijn er zorgen. Advocaat Nosh van der Voort van Simmons & Simmons uitte begin deze maand ook zijn zorgen over de ‘digitale weerbaarheid’ van Nederland en in het bijzonder de bedrijven.

Tijdens de opening van het gloednieuwe TUCCR op de campus van Universiteit Twente, sprak keynote speaker Mikko Hyppönen over ‘The State Of The Net’. Hieronder een compilatie:

Verantwoord digitaal zaken doen

TUCCR is een initiatief van hoogleraren Willem Jonker en Aiko Pras en willen via een publiek-private samenwerking tot de top van Nederland gaan behoren. ‘Binnen Nederland en Europa moet TUCCR op de troepen vooruitlopen’, legt Pras uit. ‘We hoeven en kunnen niet het epicentrum van cybersecurity zijn. Daar hebben we de middelen niet voor. Maar we kunnen wél op deelgebieden excelleren en een voorbeeld zijn.’ Twee stromingen binnen de cybersecurity staan centraal: netwerksecurity en datasecurity. Het zijn de focusgebieden waarin de hoogleraren hun ambities kunnen waarmaken, waarbij nadrukkelijk ook de connectie met de human touch gezocht wordt. Er ligt een kans om een link te leggen tussen technisch en ethisch, juridisch, bedrijfskundig en psychologisch.’ Het instituut moet het vooral hebben van de samenwerking met het bedrijfsleven. Zo kwam het centrum mede tot stand dankzij partners als Thales, Cisco, SIDN en TNO. Hun missie: het versterken van de veiligheid en de digitale soevereiniteit van onze samenleving door het uitvoeren van onderzoek op topniveau naar real-world data- en netwerkbeveiligingsuitdagingen.

Partner worden?

Je kunt als bedrijf partner worden van TUCCR. Een ‘gold partner’ staat financieel garant voor een promovendus, ‘silver partners’ voor een PDEng (Professional Doctorate in Engineering) en ‘bronze partners’ dragen op een andere manier financieel bij. Het gaat TUCCR vooral om de interactie en de mensen die spin-offs genereren en samen met bedrijven – zoals die van jou dus – impact willen genereren. Kortom: TUCCR wil samen met jou Nederland digitaal weerbaarder maken!

Samen met TUCCR impact genereren?

Lees hier meer over TUCCR en de ambities >

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak