BREEAM-certificering Kennispark

Op deze pagina geven we je een actueel overzicht van het BREEAM-certificeringsproces voor Kennispark.

BREEAM-certificering Kennispark

BREEAM. Dat gaat de komende jaren voor Kennispark een belangrijke pijler zijn. En jij als geïnteresseerde of Kennisparker gaat er vaker over lezen. Voor de meeste bouwprofessionals en pandeigenaren is het ‘BREEAM-certificaat’ al lang geen onbekend begrip meer. Sterker nog, het staat hoger dan ooit op de agenda. We leggen je hieronder kort uit wat het precies is, waarom we dat voor Kennispark doen en waar we op dit moment staan.

BREEAM: dé keuringsmethode voor duurzaamheid

De Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) is de belangrijkste keuringsmethode om gebouwen – of gebieden zoals Kennispark dus – te beoordelen op (integrale) duurzaamheid. Aan de hand van deze beoordeling worden de punten die je scoort in diverse categorieën bij elkaar opgeteld. De hoeveelheid punten bepaalt het aantal sterren dat je krijgt.

Wat een BREEAM-certificering precies behelst?
Hier vind je de categorieën waar we als gebied op beoordeeld worden.

Wij gaan voor 4 sterren!

Onze ambitie is om een BREEAM-classificering van 4 sterren (‘Excellent’) te verkrijgen, voor het hele gebied dus. Dat is het op een na hoogst haalbare aantal sterren. Op Kennispark zie je al wat kenmerken van het ‘nieuwe, BREEAM-gecertificeerde Kennispark’. De duurzame uitbreiding van Xsens, de vergroening rondom de Institutenweg, de verhuizing van de (volledige) rechtbank uit Amsterdam naar Kennispark. Deze initiatieven zijn toonaangevend voor wat Kennispark als geheel moet worden; duurzaam gebouwd (of herbouwd), gezond voor mens en bedrijf en een voorbeeld voor anderen.

De eerste stap is 3 sterren

Voor het zover is moeten we natuurlijk eerst een BREEAM-certificering krijgen. De eerste stap is het bemachtigen van een 3-sterren-beoordeling. Een onafhankelijk BREEAM-NL expert zal hiervoor op Kennispark een inventarisatie gaan maken van het hele gebied. Het verduurzamen van zoveel mogelijk panden is hierin de grootste te nemen stap. Wanneer het zover is? Lastig om daar nu al iets over te zeggen. Via deze pagina houden we je op de hoogte over relevante ontwikkelingen en specifiek het certificeringsproces.

Concrete plannen of ideeën om te verduurzamen?
Vertel ons je plannen! >

We zijn op de goede weg 

Er gebeurt ontzettend veel, op heel veel vlakken. Dat delen we zoveel mogelijk via social media, nieuwsbrieven, bijeenkomsten en onze website natuurlijk. Op dit moment zitten we midden in de onderzoeksfase. Eerder zetten we al grote stappen met de vaststelling van de structuurvisie, gebiedsstrategie, het stedenbouwkundig plan en het mobiliteitsplan. Ze maakten direct al veel ruimte vrij voor investeerders en nieuwe initiatieven. En dat bleek precies het vliegwiel dat we als Kennispark nodig hadden voor een robuuste basis naar een groene toekomst.

Mooi werk dat al inspireert

Het delen van succesverhalen is ook ontzettend belangrijk voor het certificeringsproces. Niet alleen doen dus, maar ook laten zien wat je doet. Van alle getransformeerde en hergebruikte werken maken we cases die we op onze nieuwspagina delen. Hieronder vind je drie actuele, aansprekende voorbeelden:

  1. Renovatie pand MASER
  2. FC Twente innoveert samen met Kennispark en UT
  3. Kennispark wil toppositie verstevigen met herinrichting en nieuwe focus

Ook heel belangrijk is dat er zichtbaar overleg is tussen gebruikers in het gebied en dat dit leidt tot nieuwe (duurzame) initiatieven. Recent hebben we met de oprichting van een vereniging van vastgoedeigenaren (VONK) een mooie eerste stap gezet. Ze zijn inmiddels ook toegetreden tot de gebiedsorganisatie. De al wat langer bestaande ondernemersvereniging levert als gesprekspartner en belangenvertegenwoordiger ook al een belangrijke bijdrage voor ondernemers in het gebied.

Wat gebeurt er nu?

**Update: oktober 2021**

Op dit moment ligt de focus vooral op gesprekken met de gemeente met als doel om BREEAM nog meer bovenaan de agenda te krijgen. Hier zijn we nu over in gesprek:

– Het verhogen van de biodiversiteit
– Nastreven van een hoogwaardige omgevingsbeleving
– Verhogen van de veiligheid
– Energiezuinige openbare ruimte
– Toepassen van materialen met een lage milieu-impact

Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn dan melden we dat op deze pagina!

 

 

 

 

 

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak