10-07-2023

Solar Boat Twente eindigt in de derde positie in de Monaco Energy Boat Challenge 2023

Solar Boat Twente eindigt in de derde positie in de Monaco Energy Boat Challenge 2023

Solar Boat Twente heeft meegedaan aan de tiende editie van het Wereldkampioenschap voor zonneboten dat jaarlijks plaatsvindt in Monaco. Het is het team voor de eerste keer ooit gelukt om het podium te behalen, namelijk de derde plaats.

Resultaten

Op donderdag 6 juli vonden de qualifying laps plaats, waar het team op de derde plaats eindigde. Dit resultaat telde niet mee voor het eindresultaat maar gaf een voordeel bij de championship race. Op vrijdag 7 juli vond de endurance race plaats, waarin het team op de vierde plaats eindigde. Op de laatste dag vonden respectievelijk de slalom en de championship race plaats. Bij beide onderdelen eindigde Solar Boat Twente in de derde positie. Al met al waren deze posities genoeg om te eindigen op de derde plaats in het eindklassement.

Verloop van de races

De qualifying laps verliepen erg moeizaam. In het eerste rondje begaf één van de strutkokers het en heeft de foil hierbij een snee gemaakt in de romp. De boot is meteen het water uitgehaald en is binnen dit onderdeel opgelapt. De boot is net voor het einde van het onderdeel het water weer ingegaan en zo konden ze toch het onderdeel varen. Voor de opkomende onderdelen was de keuze gemaakt om de strut gaten te dichten en hierdoor was foilen niet meer mogelijk. De endurance is daarom zonder foils gevaren. Voor de slalom en championship race is besloten om één van de struts weer terug te bevestigen in de boot, zodat de boot een as had om om te draaien. Dit verhoogde de manoeuvreerbaarheid van de boot. De wedstrijd voor de derde plaats bleef tot het einde spannend. Aan het begin van de match race stond Solar Boat Twente gelijk in het aantal punten voor de derde plaats met een ander team. In een nek aan nek race lukte het Solar Boat Twente om dit team te verslaan en hiermee de derde plaats te bemachtigen.

Programma

Op woensdag 5 juli vond de openingsceremonie plaats. Op donderdag 6 juli werd een parade georganiseerd en vervolgens moesten de teams een qualifying lap afleggen. De eindplaats hiervan bepaalde de startpositie voor de championship race. Op 7 juli vond de endurance race plaats. In dit onderdeel moesten de boten zoveel mogelijk rondjes afleggen in 2,5 uur. Op de laatste dag vond eerst de slalom race plaats, waar elke boot twee kansen had om zo snel mogelijk een parcours van boeien af te leggen. Als laatste vond de championship race plaats. Dit is een afvalrace waarin steeds twee boten tegen elkaar een parcours aflegden. De teams met de laagste positie in de qualifying laps begonnen en steeds ging de winnaar tegen het team dat een plekje hoger had behaald in de qualifying laps. De dag werd afgesloten met de prijsuitreiking.

Innovation to Inspire

Naast persoonlijke ontwikkeling wil Solar Boat Twente de maritieme sector inspireren. Deze sector is namelijk verantwoordelijk voor zo’n 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Deze ambitieuze groep studenten wil aan de hele wereld laten zien dat een groep studenten het varen op zonne-energie efficiënt en rendabel kan maken.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak