20-04-2020

Xsens maakt door uitbreiding vestiging Enschede groeiambities waar

Xsens maakt door uitbreiding vestiging Enschede groeiambities waar

Xsens, producent en ontwikkelaar van bewegingssensoren, gaat haar vestiging in Enschede fors uitbreiden. Nog deze maand wordt de fundering gelegd voor de bouw van een drie verdiepingen tellend gebouw, pal naast het huidige hoofdkantoor op het Kennispark in Enschede. De uitbreiding leidt tot een aanzienlijke stijging van omzet en werkgelegenheid.

Door de uitbreiding met 1800 vierkante meter vloeroppervlakte kan Xsens de productie en het personeelsbestand bijna verdubbelen. Hiermee speelt het bedrijf in op een wereldwijd groeiende vraag naar haar innovatieve bewegingssensoren en software. “Het plan is om de komende jaren door te groeien van 120 naar 200 personeelsleden en een omzet van 25 miljoen dollar”, zegt Boele de Bie, general manager van Xsens. Vanwege de grote internationale  bekendheid van het bedrijf, de grensverleggende activiteiten en de goede werkfaciliteiten verwacht Xsens weinig problemen bij het vervullen van de vacatures.

Er is bewust gekozen voor uitbreiding van de productie in Enschede vanwege de goede faciliteiten in de regio op het gebied van de hightechindustrie. “De werk- en leefomstandigheden voor ons personeel zijn goed in Twente”, zegt De Bie. Xsens werkt nauw samen met onder meer de Universiteit Twente, TRIMM en Roessingh R&D. Ook de nieuwbouw wordt gerealiseerd door regionale partners. Het ontwerp van de nieuwe vleugel is van IAA architecten en Droste Bouwgroep is verantwoordelijk voor de realisatie. Naar verwachting is de bouw in maart 2021 afgerond. Als Xsens 21 jaar bestaat, op 6 april 2021, volgt de feestelijke opening.

Xsens, in 2000 begonnen als spin-off van de Universiteit Twente, is wereldspeler op het gebied van de ontwikkeling en productie van bewegingssensoren en ondersteunende software. De ‘3D motion tracking’- sensoren, niet groter dan enkele centimeters, registreren bewegingen uitermate nauwkeurig en leggen de verkregen data vast in een computer. De sensortechnologie van Xsens wordt toegepast in machines en voertuigen maar registreert ook bewegingen van het menselijk lichaam. De draadloze sensortechnologie wordt gebruikt in onder meer de gezondheidszorg, industrie en entertainmentsector. De trend is dat bewegingssensoren in toenemende mate worden omarmd door het midden- en kleinbedrijf en de consumentenmarkt.

Sinds Xsens in 2017 is overgenomen door branchegenoot mCube is de omzet fors toegenomen (2019: $ 19 mln). De afzet vindt met name plaats in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Naast de hoofdvestiging in Enschede beschikt Xsens al ruim tien jaar over een vestiging in Californië (VS). Door de snel groeiende vraag in Azië heeft Xsens recent nieuwe vestigingen geopend in Hong Kong, Bangalore (India) en Shanghai (China). In China vindt ook een deel van de productie plaats.

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak