25-11-2020

Micro-campusgevoel is de rode draad in ‘het nieuwe Xsens’

Micro-campusgevoel is de rode draad in ‘het nieuwe Xsens’

BOUWUPDATE In een eerder interview vertelden we je al wat meer over de nieuwbouwplannen van Xsens. Inmiddels zijn we bijna een halfjaar verder. Hoe staat het ermee? En hoe past de bouw in het campusgevoel waar ons Kennispark naartoe gaat groeien? We belden met General manager Boele de Bie en operations manager Jeroen Weijts van Xsens voor een update!

“Voor de kerst moet alles ‘winddicht’ zijn”, begint Boele. Wat we dan in ieder geval moeten zien is een drielaags gebouw met een verbindende vide voor 120 mensen en een nieuwe fabrieksruimte met daarbovenop nog eens twee kantoorlagen. Daarna wordt er tot het voorjaar hard gewerkt aan de verdere afronding: “We gaan eerst het nieuwe gedeelte afmaken en daarna het bestaande deel upgraden. De kantoorruimtes zijn als het goed is in het voorjaar beschikbaar. Ik hoop dat we rond die periode ook daadwerkelijk gaan opleveren.”

Opstarten fabriek in februari
De fabriek is het kloppende hart van Xsens en kan waarschijnlijk in februari volgend jaar al ‘opstarten’. Die prioriteit heeft ook een belangrijke reden: “Door onze groei hebben we snel meer productiecapaciteit nodig. Daarnaast is het zo dat we de nieuwbouw kunnen afstemmen op onze specifieke wensen. Zo is er bijvoorbeeld een speciale trillingsvrije fundatie aangelegd voor onze kalibratierobots. Rondom die ruimte (gebouw links) is er dadelijk binnen een straal van vier meter ook geen autoverkeer. Op die manier zorgen we voor de meest optimale omstandigheden om onze eigen producten te kunnen kalibreren.”

Ingericht op meer dynamiek
Het omliggende terrein van Xsens wordt ingericht volgens de speerpunten van het beeldkwaliteitsplan van Kennispark. Weijts licht een tip van de sluier op: “Vanaf de straat naar de voortuin van Xsens moet een geleidelijke en transparante overgang tussen openbaar en privéterrein ontstaan. Dit doen we door de paden in contact te brengen met de straat en licht glooiende bloemrijke grasheuvels te plaatsen. De voortuin is hiermee toegankelijk en roept een ‘welkomgevoel’ op. De inrichting van het terrein past op deze manier heel goed bij de open verbindingen die moeten ontstaan tussen de gebouwen op Kennispark en zorgt daarnaast voor nog meer dynamiek.”

Lees hier hoe Demcon dat doet aan de Institutenweg >

Parkeren op z’n Kennisparks
Bij de inrichting van het buitenterrein worden er ook maatregelen genomen om de parkeerdruk beheersbaar te houden: “Minder dan 50% komt al met de auto, dus wat we willen doen, is juist het gebruik van de fiets stimuleren en elektrisch rijden zo aantrekkelijk mogelijk maken voor wie een auto echt nodig heeft.” Het mobiliteitsplan van Xsens in cijfers beschouwd:

• 6 parkeerplaatsen voor bezoekers (waarvan 4 oplaadpunten)

• 58 parkeerplaatsen (waarvan 25 oplaadpunten) voor personeel

• Parkeren aan zij- en achterkant van het gebouw oplossen

• Overdekte en afsluitbare fietsenstalling voor 20 e-bikes

• Overdekte fietsenstalling voor 200 fietsen

• Bij hoofdentree minimaal 3 fietsparkeerplaatsen voor bezoekers en koerierdiensten

• Snelverkeer (auto) en langzaam verkeer (fiets en wandelaars) wordt zoveel mogelijk van elkaar scheiden

Maak ook een corporate mobiliteitsplan met deze tips >

Slimme productierouting
IAA Architecten is de geestelijk vader van het ontwerp, van zowel het exterieur als het interieur. Jeroen: “Het interieur zal qua look and feel dicht bij Xsens als merk blijven en toegespitst worden op de meest actuele kantoorinzichten.” Interessant is voornamelijk de manier waarop de productierouting straks is ingericht: “We hebben daarbij heel kritisch gekeken naar de positie van specifieke functies en hoe die zo optimaal mogelijk in dienst staan van de productie. Personeel ziet straks ook echt de productie letterlijk voor hun neus.” Ook over het flexwerken is nagedacht: “We hebben op afdelingsniveau per functie bekeken in welke mate flexwerken handig of nodig is. Tegelijkertijd kijken we goed hoe de cohesie tussen de verschillende afdelingen behouden blijft.”

Link met community
De openheid van het terrein is ook heel sterk terug te vinden in het auditorium dat een plek krijgt in het hart van het gebouw: “Voor alle bedrijven op Kennispark is dit een interessante aanvulling. In eerste instantie is het voor ons natuurlijk een centrale hub waar we events organiseren. Daarnaast willen we ook vooral dat de community op Kennispark er gebruik van gaat maken. Zo denken we de link met de community van Kennispark te versterken. Volgend jaar is er een symposium in het auditorium. Die we gaan combineren met de opening. We zijn nog bezig met het programma, dus daar communiceren we mogelijk later dit jaar meer over.”

Energielabel A
Per 1 januari moet ieder bedrijfsgebouw minimaal ‘energielabel C’ hebben. Uiteraard is daar ook bij Xsens goed over nagedacht: “We maken gebruik van zonnepanelen en gaan in fases van het gas af. Voor het nieuwe gedeelte moet dit een energielabel A opleveren.” Om te zorgen voor optimale werkomstandigheden wordt het volledige pand gekoeld door middel van luchtkoeling, de laatste technologie op het gebied van luchtbehandeling. Een bewuste keuze: “Luchtbehandeling is ontzettend belangrijk voor een goed werkklimaat en het creëren van de juiste productieomstandigheden. Zeker in de branche waarin we als Xsens zitten.”

Micro-campus
Het moederbedrijf van Xsens, mCube, nam nog niet zolang geleden Kinduct over. In het licht van de nieuwbouw een strategische keuze: “We willen meer samenwerken met applicatieontwikkelaars. Zo zijn we met Kinduct al ideeën aan het omzetten in productplannen voor software gericht op sport- en gezondheidsmanagement. We hebben in onze bouwplannen ook ruimte beschikbaar gemaakt voor startups. Zo kunnen we samenwerking met de UT verder uitbouwen en kunnen afstudeerders bij ons een startup beginnen. We willen straks ingericht zijn als een soort micro-campus.”

Nog meer campusgevoel
Xsens kan met de huidige uitbreiding de groei voor de komende drie tot vijf jaar opvangen. Wat er daarna gebeurt? Concrete ideeën zijn er al: “Aan de overkant staan er twee gebouwen die we erbij zouden kunnen huren. Op die manier kunnen we straks alle delen met elkaar verbinden, waardoor dit gebied nog meer een open campusuitstraling krijgt. Ik zie dan bijvoorbeeld een grote binnentuin voor mij tussen de vijf gebouwen.”

Meer dan 50 vacatures in 2021
Xsens heeft naar verwachting volgend jaar meer dan 50 vacatures beschikbaar!

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak